Šport a olympizmus
10 min. čítania

Paríž - mesto plné prekvapení pre každého

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
ENVATO

Paríž je jedno z najromantickejších miest na svete. Svetoznáme pamiatky, ohromujúca architektúra, rozsiahle múzeá s očarujúcimi umeleckými dielami, veľa kaviarničiek a reštaurácii i množstvo atrakcií ponúka dostatok možností, ako vyplniť jednodňový, týždňový či mesačný program v Paríži.

Ale aj keď budete mať popri sledovaní olympijských hier na Paríž len jeden deň, budete mať dostatok času na to, aby ste nasali atmosféru tohto mesta, zažili jeho kultúru a navštívili ikonické miesta.

Ak sa spýtate ktoréhokoľvek svetobežníka na najkrajšie mestá, ktoré navštívil, Paríž sa určite dostane na popredné miesta jeho zoznamu. Dláždené ulice a bulváre, okolo nich honosné domy a paláce a zelené záhrady žiaria eleganciou a šarmom. A hoci sa takmer v každom obvode Paríža nachádza úžasná pamiatka, týčiaca sa katedrála či kostol alebo známe múzeum, skutočná krása mesta spočíva v jeho oddanosti zachovávať úchvatnú históriu a umenie.

PARÍŽ - MIESTO PRE KAŽDÉHO

Paríž je miestom pre každého. Či už ste milovník kvalitného jedla, histórie, romantická duša alebo všetko dokopy, určite nájdete na Paríži niečo, čo budete milovať. A aj keď máte naň len jediný deň, stojí za to.

Naplánujte si návštevu aspoň jedného z najznámejších parížskych múzeí a pozrite si majstrovské umelecké diela osobne. Pozrite si Monu Lisu a Méloskú Venušu v Louvri, Van Goghovu Hviezdnu noc v Musee d‘ Orsay alebo diela špičkového moderného umenia v Centre Pompidou.

Krásne výhľady na panorámu mesta ponúkajú ikonická Eiffelova veža, Víťazný oblúk či Sacre Coeur, ale aj mrakodrap na Montparnasse.

Zvážte rýchly celodenný výlet do niektorej zo známych destinácií hneď za mestom. Napríklad do paláca Versailles alebo do zábavného parku Disneyland.

Nájdite si čas aj na prechádzku po niektorej z ikonických štvrtí, ako je Latinská štvrť alebo Montmartre. Oddýchnite si v nádhernej Luxemburskej záhrade. Vydajte sa na plavbu po Seine pri západe slnka. Strávte niekoľko chvíľ obdivovaním katedrály Notre Dame, aj keď teraz si ju môžete pozrieť len zvonka, pretože po tragickom požiari z roku 2019 ju ešte stále rekonštruujú.

Paríž ponúka toľko možností, že nikdy neomrzí. Ako to raz povedal slávny spisovateľ Ernest Hemingway: „Keď ste mali to šťastie, že ste žili ako mladík v Paríži, potom kamkoľvek po zvyšok svojho života pôjdete, zostane s vami, pretože Paríž je jeden veľký presúvajúci sa sviatok.“

Nemajte pocit, že musíte v Paríži vidieť všetky počas jednej návštevy, najmä ak je krátka. Každý si v sprievodcoch po Paríži nájde to svoje. Vyzdvihnúť len zopár miest je takmer nemožné. Každý bedeker ponúka desať rozdielnych top atrakcií francúzskej metropoly.

Víťazný oblúk v Paríži
Jednou z dominánt Paríža je Víťazný oblúk, od ktorého sa smerom k Námestiu Svornosti tiahne slávny bulvár Elyzejské polia.
Foto
ENVATO

PARÍŽ PRE MILOVNÍKOV UMENIA A HISTÓRIE

Ak by ste opomenuli návštevu ostatných pamiatok, potom môžete stráviť všetok voľný čas stráviť v múzeu Louvre. Obrovské expozície vás pohltia na veľa hodín. Okrem Mony Lisy či Méloskej Venuše môžete obdivovať diela holandských a francúzskych majstrov či Napoleonove komnaty.

V Louvri si budete môcť umenie vychutnať do sýtosti. A ak by vám to nestačilo, podnety nájdete aj pri večernej prechádzke okolo rieky Seina z Louvru k chrámu Notre Dame. Starobylé mosty, budovy, historické paláce i parížska radnica sú po ceste. Podnetov na obdivovanie stavieb bude dostatok.

Milióny návštevníkov ročne lákajú do Paríža stovky múzeí, galérií a expozícií. Najznámejším múzeom impresionizmu je Musée d’Orsay. V bývalej budove železničnej stanice nájdete aj diela majstrov, ako boli Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir alebo Vincent van Gogh.

V Tuilerijských záhradách, kde bude počas olympijských hier horieť oheň, je schované múzeum Oranžérie, ktoré sa môže pochváliť úžasnou zbierkou európskeho umenia 20. storočia. Musée du Quai Branly so štyrmi fascinujúcimi budovami od architekta Jeana Nouvela sa pýši rozsiahlymi zbierkami mimoeurópskeho umenia.

Centre Pompidou je multikultúrny priestor s múzeom a dielami od Andyho Warhola, Paula Kleeho či Vasilija Kandinského.

Múzeum stredoveku v Cluny je výnimočné nielen priestorom, v ktorom sa nachádza, ale aj rozsiahlymi zbierkami vrátane úžitkových vecí zo stredovekého života. Dejinám Paríža sa venuje múzeum Carnavale. Ak nechcete cestovať do Versailles, typický nábytok a dekoratívne umenie z 18. storočia nájdete v múzeu Nissim de Camondo.

Francúzskej vojnovej histórii je venované Múzeum armády prepojené aj so známou Invalidovňou. Pod zlatou kopulou je hrobka Napoleona.

Vstup do Louvre je možný aj cez sklenené pyramídy.
Vstup do Louvre je možný aj cez sklenené pyramídy.
Foto
ENVATO

PARÍŽ PRE ROMANTIKOV

Romantikom odporúčame predovšetkým prechádzky historickými ulicami mesta, po nábreží rieky Seina či návštevu krásnych parížskych záhrad. V nich budú mať dostatok súkromia a nie sú ani tak často navštevované davmi turistov. Medzi najobľúbenejšie a najkrajšie patria Luxemburské záhrady.

Aj keď povesť Buloňského lesíka (Bois de Boulogne) nie je najlepšia, je ideálnym miestom na oddych a romantiku. Stačí si požičať lodičku a povoziť sa po jednom z tamojších jazierok, ktoré sú obklopené stromami či kvetinami. Je tam príjemné ticho a pokoj.

Romantické výhľady ponúka aj plavba loďou po rieke Seina. Po otváracom ceremoniáli OH sa život na Seine vráti do starých koľají a jej vody budú brázdiť desiatky lodí, na ktorých ponúkajú návštevníkom zaujímavý sprievodný program s výkladom.

Pri romantických prechádzkach si nezabudnite dopriať dobré francúzske víno či chutnú večeru v niektorej z reštaurácií v skrytých uličkách.

Od Sacre Coeur sú krásne výhľady na Paríž.
Od Sacre Coeur sú krásne výhľady na Paríž.
Foto
ENVATO

RÝCHLA PREHLIADKA PARÍŽA

Hlavné turistické atrakcie v Paríži sú relatívne blízko pri sebe a vidieť ich môžete v priebehu niekoľkých hodín. Elyzejské polia s Víťazným oblúkom, selfie pred Louvrom či Eiffelovkou, pohľad zvonka na veže Notre Dame a návšteva Sacre Coeur patria ku klasikám turistu, ktorý chce v priebehu jedného dňa vidieť všetko „naj“. Ak by ste však chceli zavítať do Louvru a pozrieť si aspoň Monu Lisu, pokochať sa výhľadom z Eiffelovej veže či z Víťazného oblúka, musíte počítať s väčším časovým priestorom. A počas olympijských hier, keď bude v Paríži oveľa viac turistov, asi aj s dvojnásobným oproti bežnému prázdninovému dňu.

PARÍŽ PRE NÁKUPNÝCH MANIAKOV

Paríž je aj mestom módy. Svetové módne domy tu sídlia na prestížnych adresách. Mnohé sú na Elyzejských poliach (Champs Elysée), bulvári tiahnucom sa z Námestia Svornosti k Víťaznému oblúku. Milovníci módy však často chodia aj na Rue de Charonne neďaleko miesta, kde bola smutne známa väznica Bastila. Je tam veľa butikov a tiež kaviarničiek. Zaujímavá môže byť aj návšteva štvrti Marais. Originálne a dizajnové veci si dajú nájsť v Haut Marais, v malých uličkách medzi ulicami Rue Charlot a Rue de Bretagne.

Malé francúzske vety otvárajú srdcia

V porovnaní s mnohými európskymi národmi majú Francúzi často povesť ľudí, ktorí neovládajú dobre cudzie jazyky. Paríž je medzinárodné mesto, dohovoriť sa v ňom nie je problém. Niekedy však je dobré zvoliť iný prístup a prihovoriť sa domácim aspoň základnou frázou v ich jazyku. Potom sú srdečnejší a viac ochotní pomôcť. Napríklad v reštaurácii si namiesto „vody“ vypýtajte „Une carafe d'eau“. Môžete sa tak vyhnúť účtovaniu drahej balenej vody.

K príjemnejšej interakcii s obyvateľmi pomôže aj pozdrav „Bonjour, parlez-vous anglais?“ (Dobrý deň, hovoríte po anglicky).

PARÍŽ PRE OBJAVITEĽOV

Paríž ponúka množstvo menej známych a pre turistov skrytých atrakcií. Nájdete v nich veľa očarujúceho. Ak si chcete užiť výhľady na mesto z výšky, odporúčame Ballon Air de Paris. Teplovzdušný balón vzlieta v parku Andrého Citroëna na juhozápade mesta a je najväčším svojho druhu na svete. Vojde sa doň 6000 m3 hélia a vyletí s vami do výšky 150 m. Zaujímavé výhľady na mesto ponúka aj mrakodrap na Montparnasse. Jeho vyhliadková terasa je na 56. poschodí.

Zaujímavým miestom sú včelíny v Luxemburských záhradách, ktoré založili v roku 1856. Dvakrát do týždňa si návštevníci môžu vyskúšať aj spracovanie medu. V najväčšom parížskom parku vo Vincennes sa nachádza zoologická záhrada.

Typické francúzske trhy nájdete v St. Quentin, kúsok od železničnej stanice Gare du Nord. Je to jedna z architektonicky najkrajších tržníc vo svete s vysokými stropmi, železnou konštrukciou, množstvom skla a s vysokými oknami.

Vo Francúzsku žije okolo 100-tisíc Tamilcov. Väčšina z nich sa usadila v 10. obvode, kde si založili štvrť „Little Jaffna“. Stretnete tam ženy oblečené v typicky farebných šatách. Obchody ponúkajú rôzne exotické veci – od korenia a vôní až po látky a hodváb.

Milovníci grafiti a street artu si prídu na svoje v Belleville, do ktorej sa v posledných rokoch sťahovali alternatívni umelci. Na malom priestore je zároveň typická čínska štvrť, ale aj thajské a vietnamské reštaurácie.

Pred zrakmi turistov je ukrytý aj Saint-Etienne-du-Mont, ktorý je len kúsok od Pantéonu a má jedinečný interiér. Nachádza sa tam jediné dochované renesančné laboratórium v Paríži a hrobky Blaisa Pascala (matematik, fyzik, spisovateľ, teológ) či Jeana-Baptista Racina (francúzsky básnik a dramatik).

Atmosféru starého Paríža objavíte v La Butte aux Cailles, kam zatiaľ nedorazili rozmary globalizovaného sveta. Drží si ničím nenarušenú atmosféru s kúzelnými reštauráciami a bistrami, malými farebnými domčekmi či stavbami architektúry art nouveau.

Okrem tradičných múzeí existujú v Paríži aj také klenoty, ako sú múzeum kanalizácie, múzeum netopierov, múzeum erotiky, múzeum patológie, či múzeum v katakombách.

Plavba po rieke Seina ponúka romantické výhľady, aj na rekonštruovanú katedrálu Notre Dame.
Plavba po rieke Seina ponúka romantické výhľady, aj na rekonštruovanú katedrálu Notre Dame.
Foto
ENVATO

 

Najrýchlejšie cestovanie pod zemou

Metro a vlaky RER sú najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom dopravy v Paríži. Po okrajoch Paríža sa stali osvedčenými prostriedkami električky. Pri cestách autobusmi či taxi je potrebné počítať sa so zdržaním v zápchach. Cestovanie podzemnými dráhami je veľmi jednoduché a spoľahlivé. Počas olympijských hier sa síce ceny cestovného zvýšia, ale stále budú nižšie v porovnaní s taxi. Parížske metro je jeden zo symbolov Paríža, je jedno z najvyťaženejších v Európe. Denne ho využije 4,5 milióna ľudí. Celkovo má 14 liniek, ktoré sú odlíšené farbami a číslami. Stanica Chatelet-Les Halles je najväčšia podzemná na svete, stretáva sa tam 5 liniek metra a 3 linky regionálnych vlakov RER. Tie jazdia v Paríži a po jeho predmestiach. Dopĺňajú systém metra a dopravia vás do vzdialenejších častí. V centre mesta sa dá prestupovať medzi metrom a RER, na predmestiach už pre RER platia špeciálne zóny. Metro i RER väčšinou jazdia od piatej rána do pol jednej v noci.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque