Športové aktuality
2 min. čítania

Dominik Černý chcel hodiť hanbu za hlavu a pošetriť sily

Hana Burzalová a Dominik Černý po chodeckých pretekoch miešaných štafiet na OH v Paríži.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Slovenský chodec Dominik Černý povedal, že mal v olympijskej mix štafete hodiť hanbu za hlavu a úvodný úsek ísť ešte pomalšie. Spolu so svojou snúbenicou Hanou Burzalovou obsadili v stredajších pretekoch 18. miesto v slovenskom rekorde 3:03:54 h.

Preteky sa začali vo vysokom tempe, ku ktorému sa Černý nepripojil a niekoľko kilometrov figuroval na poslednom mieste. Dvadsaťšesťročný atlét odovzdal prvú časť štafety po 11,4 kilometri na predposlednej pozícií. Burzalová okamžite poskočila o jedno miesto, keďže ho Turci získali na úkor Slovákov len lepšou odovzdávkou. Ďalšiu pozíciu urobila Slovenka až na konci svojej časti, potom získal Černý jednu a jeho kolegyňa tri priečky.

„Mal som byť ešte opatrnejší a zahodiť hanbu za hlavu. Zostať vzadu o ďalších sto metrov, potom by som dokázal viac zrýchliť alebo menej spomaľovať,“ priznal Černý.

„Chodil som tam na chvoste. Keď na vás pozerá celé Slovensko a viete, že to vôbec nie je pomalé, tak sa chcete ukázať. Bolo do toho však treba dať najmä rozum a aspoň som to neprepálil,“ zhodnotil Černý.

Dominik Černý
Dominik Černý.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Burzalová predstihla v úplnom závere Kolumbijčanku Lauru Cristinu Mojicovú Chalarcovú. V záverečných desiatich kilometroch skresala z manka na Juhoameričanku takmer minútu a pol. „Tréner aj Dominik mi kričali, koľko ešte strácam. Ja som už išla stále naplno a dobre som vyštartovala zo záverečnej zákruty. Boli sme vedľa seba, potom ju tam niekto povzbudil a zase získala pol metra. Na posledných 200 metroch som si povedala, že ju predbehnem, aj keby som sa mala v cieli rozsypať. Nakoniec sa to aj podarilo,“ opísala Burzalová.

V individuálnych pretekoch obsadila minulý štvrtok 37. miesto, Černý bol medzi mužmi o tri priečky vyššie. Na "dvadsiatke" si obaja odbili premiéru pod piatimi kruhmi, no so stredajším výkonom boli spokojnejší.

„Som veľmi hrdý, že Hanka bojovala aj o osemnáste miesto. Niekto by si povedal, že je to neatraktívne, ale treba bojovať o každú pozíciu,“ dodal Černý.

Hana Burzalová
Hana Burzalová
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque