Šport a olympizmus
6 min. čítania

Pred letným EYOF v Banskej Bystrici: EYOF je javisko budúcich hviezd

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Dominik Hrbatý získal medailu v miešanej štvorhre na II. letnom EYOF vo Valkenswaarde 1993 a neskôr sa prebojoval do svetovej tenisovej špičky.
Foto
TASR/Martin Baumann

Banská Bystrica bude od 24. do 30. júla hostiť XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Pod Urpínom nás čaká najrozsiahlejšie multišportové podujatie v histórii na našom území. Je to preto ideálna príležitosť pripomenúť si vznik a význam podujatia tohto typu, jednotlivé edície letného EYOD/EYOF a predovšetkým slovenskú účasť na nich.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vydal k XVI. letnému EYOF v Banskej Bystrici brožúru s názvom „EYOF javisko budúcich hviezd“ autorov Martina Horvátha a Ľubomíra Součka. Od štvrtka 14. júla z nej postupne zverejňujeme časti textu.

Tvrdenie o EYOD/EYOF ako o javisku budúcich hviezd sa dá ilustrovať množstvom mien hviezd svetového športu, ktoré sa na olympijskej scéne objavili premiérovo práve na tomto podujatí. Takisto aj menami množstva špičkových slovenských športovcov.

Spolu 22 športovcov so zlatom z letného EYOD/EYOF aj z OH

Holanďan Pieter Van den Hoogenband (vľavo) aj Talian Massimiliano získal zlaté medaily na letnom EYOF 1993 a neskôr sa stali aj olympijskýmí víťazmi, Hoogenband dokonca trojnásobným.
Holanďan Pieter Van den Hoogenband (vľavo) aj Talian Massimiliano získali zlaté medaily na letnom EYOD 1993 a neskôr sa stali aj olympijskými víťazmi, Hoogenband dokonca trojnásobným.
Foto
Ľubomír Souček

Za všetky neskoršie veľké esá svetového športu spomeňme mená 22 tých, ktorí triumfovali najprv na tomto mládežníckom podujatí a potom aj na „veľkých“ olympijských hrách. Niektorí sa stali aj viacnásobnými víťazmi jedného či druhého podujatia.

Víťazstvá na „oboch frontoch“ dosiahli:

atlétka Gabriela Szabóová z Rumunska (EYOD Brusel 1991, OH Sydney 2000)

atlét Sergej Kľugin z Ruska (EYOF Brusel 1991, OH Sydney 2000)

plavec Pieter van den Hoogenband z Holandska (EYOD Valkenswaard 1993, OH Sydney 2000, Atény 2004)

plavec Massimiliano Rosolino z Talianska (EYOD Valkenswaard 1993, OH Sydney 2000)

atlétka Kim Gevaertová z Belgicka (EYOD Bath 1995, OH Peking 2008)

plavkyňa Camelia Potecová z Rumunska (EYOD Bath 1995 a Lisabon 1997, OH Atény 2004)

športová gymnastka Maria Olaruová z Rumunska (EYOD Lisabon 1997, OH Sydney 2000)

športová gymnastka Jelena Zamolodčikovová z Ruska (EYOD Lisabon 1997, OH Sydney 2000)

atlétka Carolina Klüftová zo Švédska (EYOD Esbjerg 1999, OH Atény 2004)

plavkyňa Éva Risztovová z Maďarska (EYOD Esbjerg 1999, OH Londýn 2012)

hádzanárka Louise Bagerová-Norgaardová z Dánska (EYOD Esbjerg 1999, OH Atény 2004)

atlét Andreas Thorkildsen z Nórska (EYOF Esbjerg 1999, OH Atény 2004 a OH Peking 2008)

džudista Jarij Zviadauri z Gruzínska, po zmene občianstva Ilias Iliadis z Grécka (EYOF Murcia 2001, OH Atény 2004)

atlét Nelson Évora z Portugalska (EYOF Murcia 2001, OH Peking 2008)

športová gymnastka Oana Banová z Rumunska (EYOF Murcia 2001, OH Atény 2004)

športová gymnastka Sandra Izbasová z Rumunska (EYOF Lignano Sabbiadoro 2005, OH Peking 2008 a Londýn 2012)

cyklista Elia Viviani z Talianska (EYOF Lignano Sabbiadoro 2005, OH Rio de Janeiro 2016)

plavkyňa Sarah Sjöströmová zo Švédska (EYOF Belehrad 2007, OH Rio de Janeiro 2016)

športový gymnasta David Beľjavskij z Ruska (EYOF Tampere 2009, OH Tokio 2020)

Česká tenistka Kateřina Siniaková (vpravo) sa desať rokov po zisku zlata na letnom EYOF 2011 v Trabzone tešila s krajankou Barborou Krejčíkovou z víťazstva vo štvorhre najprv vo Wimbledone (na snímke) a potom aj na OH v Tokiu.
Česká tenistka Kateřina Siniaková (vpravo) sa desať rokov po zisku zlata na letnom EYOF 2011 v Trabzone tešila s krajankou Barborou Krejčíkovou z víťazstva vo štvorhre najprv vo Wimbledone (na snímke) a potom aj na OH v Tokiu.
Foto
TASR/AP

plavkyňa Ruta Meilutyte z Litvy (EYOF Trabzon 2011, OH Londýn 2012)

tenistka Kateřina Siniaková z Česka (EYOF Trabzon 2011, OH v Tokiu 2020)

športová gymnastka Viktoria Listunovová z Ruska (EYOF Baku 2019, OH Tokio 2020)

Pravda, podstatne viac je takých, ktorí na EYOD/EYOF síce netriumfovali, ale na OH vyhrali alebo získali medailu. Prípadne dosiahli iné vynikajúce úspechy. Z tých môžeme spomenúť trebárs švajčiarskeho cyklistu Fabiana Cancellaru, belgickú tenistku Justine Heninovú, či atlétky Tiu Hellebautovú z Belgicka a Ellen Van Langenovú z Holanska.

Zo Slovenska súťažili aj Krnáč, Hrbatý, Nagy, Mokošová, Schmiedlová a ďalšie esá, v zim aj Vlhová

Džudista Jozef Krnáč je zatiaľ jediný slovenský účastník letného EYOD, ktorému sa podarilo získať olympijskú medailu - striebro v Aténach 2004. Paradoxne, la lentom EYOD 1993 medailu nezískal - skončil piaty.
Džudista Jozef Krnáč je zatiaľ jediný slovenský účastník letného EYOD, ktorému sa podarilo získať olympijskú medailu - striebro v Aténach 2004. Paradoxne, la lentom EYOD 1993 medailu nezískal - skončil piaty.
Foto
TASR/Radovan Stoklasa

Mnohí špičkoví slovenskí športovci, vrátane olympionikov, tiež prešli účasťou na EYOD/EYOF. Pritom je zaujímavé, že napríklad neskorší strieborný džudista z OH 2004 v Aténach Jozef Krnáč medailu na EYOD nezískal – vo Valkenswaarde 1993 skončil „len“ piaty.

V zozname našich medailistov z mládežníckeho podujatia, ktorí sa výraznejšie presadzovali či presadzujú aj po prechode do kategórie dospelých, sú trebárs tenisti Viktória Kužmová (dvakrát zlato), Dominik HrbatýAndrej Martin (obaja bronz), atléti Jozef Repčík (zlato), Miriam Bobková (zlato) a Jozef Pelikán (bronz), basketbalistka Lucia Lásková (zlato), stolná tenistka Barbora Balážová (dve striebra), hádzanárky Simona Szarková a Adriana Medveďová (obe striebro), plavkyňa Katarína Listopadová (striebro), džudistka Andrea Krišandová, či cyklisti Matej Jurčo Martin Svrček (obaja bronz).

Najlepšia slovenská hádzanárka minulého roka Simona Szarková bola kanonierkou strieborného tímu Slovenska na letnom EYOF 2011 v Trabzone.
Najlepšia slovenská hádzanárka minulého roka Simona Szarková bola kanonierkou strieborného tímu Slovenska na letnom EYOF 2011 v Trabzone.
Foto
TASR/Henrich Mišovič

Medzi našimi ďalšími známymi bývalými účastníkmi podujatia sú napríklad aj športoví gymnasti Slavomír Michňák, Zuzana Sekerová, Ivana Kováčová, Barbora Mokošová, plavci Richard Nagy, Andrea PodmaníkováNikoleta Trníková, stolný tenista Ľubomír Pištej, atléti Mikuláš Konopka, Tomáš Veszelka, Gabriela Gajanová, Monika Weigertová, Viktória Forster, džudista Matej Poliak, basketbalistky Bronislava Borovičková, Zuzana Mračnová a Romana Vyňuchalová, či tenisti Lukáš Klein a Anna Karolína Schmiedlová.

Viacerí z týchto športovcov sa zúčastnili aj na olympijských hrách. Podobné je to aj v prípade zimnej verzie EYOD/EYOF. Zjazdárka Petra Vlhová síce v Liberci 2011 medailu nezískala, ale na tohtoročných zimných olympijských hrách v Pekingu si vybojovala zlato v slalome. Aj viacerí členovia nášho bronzového tímu na ZOH v Pekingu v minulosti štartovali na zimnom EYOF.

Aj naša tohtoročná olympijská víťazka v slalome Petra Vlhová v minulosti štartovala na EYOF, samozrejme na zimnej edícii. Je zaujímavé, že v Liberci 2011 medailu nezískala.
Aj naša tohtoročná olympijská víťazka v slalome Petra Vlhová v minulosti štartovala na EYOF, samozrejme na zimnej edícii. Je zaujímavé, že v Liberci 2011 medailu nezískala.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Doterajšie letné EYOD/EYOF v kocke

Európsky olympijský festival mládeže je najväčšie kontinentálne multišportové podujatie pre mládež vo veku od 14 do 18 rokov. Potvrdzujú to aj nasledovné čísla.

Čísla v tabuľke po uvedení dejiska a dátumu podujatia postupne uvádzajú počet športov, disciplín, zúčastnených výprav, celkový počet účastníkov (členov výprav) a počet slovenských športovcov. V prípade I. EYOD 1991 posledný údaj chýba, pretože štartovala ešte výprava Československa.

EYOD/EYOF história

Najvyšší počet účastníkov mal EYOF v talianskom Lignane Sabbiadoro v roku 2005 – 3965. Naposledy v azerbajdžanskom Baku v roku 2019 bol počet účastníkov zo všetkých 50 európskych krajín o niečo nižší (3902). Teraz v Banskej Bystrici sa znížil predovšetkým v dôsledku absencie ruských a bieloruských športovcov. Zato počet našich športovcov bude z pochopiteľných dôvodov pri hostení podujatia na našej pôde suverénne najvyšší.

V programe letného EYOF bývajú súťaže v 9 stabilných športoch – atletika, plávanie, športová gymnastika, cestná cyklistika, tenis, džudo, basketbal, hádzaná a volejbal. Desiaty šport je voliteľný a vyberá si ho organizátor. V troch prípadoch si vybral dokonca dva športy. Dvakrát nám výber voliteľného športu mimoriadne zapasoval: v Belehrade 2007 sa o štyri z ôsmich medailí slovenskej výpravy postarali stolní tenisti, v Győri 2017 dokonca o sedem z desiatich rýchlostní kanoisti.

V prípade Banskej Bystrice do zvyčajného programu pribudol bedminton (predtým sa v ňom súťažilo iba na EYOD 1999 v Esbjergu, pretože v Dánsku je tento šport mimoriadne populárny) a pôvodne aj triatlon. Z dôvodov dopravných komplikácií v najfrekventovanejšej časti mesta pod Urpínom však organizátori od zámeru usporiadať aj triatlonové súťaže ustúpili.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque