Športové aktuality
Video
3 min. čítania

Predstaviteľov SOV potešila voľba Thomasa Bacha za prezidenta MOV i zotrvanie zápasenia v olympijskom programe, OH 2020 by však radšej videli v Európe

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Predstavitelia Slovenského olympijského výboru (SOV) dúfali, že dejisko OH 2020 bude Madrid alebo Istanbul. Víťazstvo Tokia, o ktorom rozhodli cez víkend zástupcovia MOV na svojom 125. zasadnutí v Buenos Aires, ich tak trochu sklamalo. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol prezident SOV František Chmelár, ktorý cestoval do Argentíny s generálnym sekretárom Jozefom Libom.

"Bolo to výnimočné zasadnutie s výnimočným programom. A výnimočné aj tým, že sme mali svojho zástupcu - Danku Bartekovú. Myslím, že to zvládla excelentne," uviedol na úvod František Chmelár a priznal, že ich očakávania k zvoleniu dejiska hier v roku 2020 sa nenaplnili: "Boli sme trochu sklamaní, dúfali sme, že by to mohol vyhrať jeden z európskych kandidátov. Nestalo sa, o príčinach môžeme diskutovať. Zdá sa, že karty boli rozhodené už skôr, Tokio vyhralo celkom jasne. Myslím si, že hry budú vo veľkom štandarde a Japonci ich pripravia dobre. Po oznámení výsledkov ale nastalo takmer ticho, občas niekto zatlieskal, ale žiadna mimoriadna radosť. Hoci Japonci sú v emóciách zdržanlivejší, aj tak nás to prekvapilo."

František Chmelár tiež priznal, že výsledky ďalších volieb dopadli podľa ich predstáv. Opätovné zaradenie zápasenia do programu hier a zvolenie Thomasa Bacha za prezidenta MOV sami očakávali. "Zápasenie malo na zasadnutí silné zastúpenie spomedzi svojich legiend - nedávnej aj dávnejšej histórie. Celosvetovo sa dalo dokopy, Medzinárodná zápasnícka federácia nabrala iný kurz a aj keď ich čaká ešte množstvo práce, myslím si, že to zvládnu a nebudú sa musieť viac obávať o svoj osud," pokračoval šéf SOV, ktorému sa pozdávala aj prezentácia squashu. "Mal veľmi dobrú prezentáciu a javí sa ako perspektívny šport, lebo je nenáročný a zrozumiteľný. Dá sa hrať v podstate kdekoľvek."

Na adresu zvolenia Thomasa Bacha za prezidenta MOV František Chmelár povedal: "S jeho zvolením sme veľmi spokojní. Nielen preto, že je to Nemec a je blízky SOV, ale aj preto, že je predseda dá sa povedať najväčšej občianskej organizácie na svete - Nemeckej olympijskej a športovej asociácie, ktorá má 28 miliónov členov. Nemá konkurenciu v športovej obci ani mimo nej. Od jeho zvolenia si sľubujeme posilnenie postavenia národných olympijských výborov.,"

Podľa generálneho sekretára SOV Jozefa Libu by medzinárodné hnutie mohlo pod Bachom nabrať nový kurz. "Dvanásť rokov predchádzajúceho prezidenta Jacquesa Roggeho bolo stabilných. V zákulisí sa však hovorí, že je to koniec jednej éry a teraz sa očakáva nový trend a nová cesta. Uvidíme, čo to prinesie," uviedol.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque