Športové aktuality
3 min. čítania

Prezident Pellegrini otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Prezident SR Peter Pellegrini (uprostred) oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque počas letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR
Paríž 27. júla (TASR) - Prezident Peter Pellegrini v sobotu oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident SOŠV Anton Siekel, minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a vodný slalomár Jakub Grigar.

Pellegrini po slávnostnej udalosti vyzdvihol olympijské myšlienky jednoty, ktoré sú podľa neho v súčasnosti dôležité aj pre Slovensko. "Slovenský dom by mal odkazovať na domov. Naši športovci pochádzajú z rôznych miest Slovenska a reprezentujú nás v rôznych disciplínach. Spája ich to, že majú na hrudi slovenský dvojkríž a ich úloha je spolu v jednote bojovať za Slovenskú republiku. Šport je o snahe nastoliť zmierenie a na Slovensku takýto symbol chýba. Ak chceme posúvať krajinu dopredu, musíme sa spojiť ako naši športovci, to môže byť aj odkaz domov," povedal prezident po otvorení Maison Slovaque. Do Paríža odcestoval už vo štvrtok a pred otvorením slovenského domu absolvoval Medzinárodný samit o športe a udržateľnom rozvoji. Osobne sa zúčastnil aj na piatkovom otváracom ceremoniáli a ešte navštívi preteky vo vodnom slalome či súťaže v streľbe v Chateauroux.

Prezident SR Peter Pellegrini (vpravo) oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque počas letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


Podľa Siekela môže slovenský dom svojou lokalitou prilákať aj potenciálnych návštevníkov mimo Slovenska. Maison Slovaque je umiestnený v Parku národov spolu s ďalšími dvanástimi krajinami. "Práve pred malou chvíľou sme symbolicky prestrihli pásku a otvorili slovenský dom. Pripravili sme ho nielen pre našich fanúšikov a športovcov, ale aj pre ostatných, ktorí môžu spoznať slovenskú kultúru a eventuálne navštíviť Slovensko," povedal Siekel. Pre TASR načrtol svoje očakávania od mladých športovcov, ktorí majú podľa neho zdravú drzosť: "Každý športovec má na začiatku šancu, práve som hovoril, že mladí športovci majú tú zdravú drzosť a nezľaknú sa. Keď všetko dopadne dobre, dokážu prekvapiť. Či to už bude kanoistka Zuzka Paňková, ktorá má ako 19-ročná tie najvyššie ambície, alebo Jessica Triebeľová, naša prvá boxerka. Nie je dôležité kto, je dôležité, aby sa to podarilo."

Medzi favoritov na cenné kovy patria zo slovenskej výpravy strelci a reprezentanti vo vodnom slalome. Medzi nimi aj úradujúci držiteľ striebra v K1 Grigar, ktorý bol v piatok spolu s Paňkovou aj vlajkonosič na otváracom ceremoniáli. "Som veľmi rád, že to môžem byť opäť ja, kto otvorí slovenský dom. Stretávame tu krajanov, môžeme tu počuť našu reč a jesť našu kuchyňu," povedal Grigar. On sám bude v akcii až v utorok a v prípade postupu do semifinále aj o dva dni neskôr. "Na jednej strane mi to veľmi vyhovuje, pretože si môžeme trať naštudovať na sto percent a analyzovať kanoistov a kajakárky. Na druhej strane, sme 4-5 dní preč od vody a to môže zamiešať plány. Budeme sa snažiť pripraviť čo najviac na hladkej vode, aby sme z toho nevypadli," zdôraznil Grigar pre TASR.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque