Šport a olympizmus
4 min. čítania

Rišo Tury na Olympijskom festivale: Plány? Zostať zdravý a užívať si skejtbording

Richard Tury
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Kuchajda v Bratislave sa počas Olympijských hier premenila na areál Olympijského festivalu. Až do 11. augusta si tu návštevníci môžu vyskúšať vyše 20 rôznych športových disciplín. Festival ponúka aj bohatý kultúrny program a olympijskú atmosféru aj vďaka priamym prenosom z Paríža a autogramiád s našimi olympionikmi v TIPOS zóne. 

Viac o festivale

Skejtoval hneď po príchode  

Po úspešnej premiére pod piatimi kruhmi sa z 5. miesta tešil skejbordista Richard Tury, ktorý prišiel pozdraviť aj fanúšikov na Kuchajdu. „V pondelok sme mali ešte súťaž a ešte som sa ani nestihol vyspať súvisle osem hodín, ale užívam si to. Dokonca hneď, ako som sa vrátil z Paríža, bol som si zaskejtovať, takže energia tam ešte je,“ priznal krátko po príchode a s úsmevom na tvári opísal svoje prvé dojmy z olympijských hier.

„Nemohol som sa prestať smiať, pretože v tom skejte to funguje úplne inak a olympiáda bola pre mňa niečo úplne nové. Keď som videl tú obrovskú halu s jedlom, tak som bol z toho nadšený a bol to pre mňa veľký zážitok vyberať si z jedál, koľko človek len chce. A keďže sa mi to kvôli počasiu predĺžilo o dva dni, tak by som to bez toho tlaku a súťaženia nazval, že olympijské prázdniny,“ povedal. S odkladom pretekov pre dážď však nemal žiadny problém a nijako ho to nerozladilo. „Podobných skúseností som mal viac, kedy na súťažiach pršalo a štart sa odkladal. Podľa mňa si z toho netreba robiť ťažkú hlavu, je to stále to isté. To, že sa to zmení z jedného dňa na druhý u mňa nehrá žiadnu rolu. Možno to niekomu pomohlo, niekomu nie, no ja si myslím, že som sa s tým vyrovnal perfektne,“ 

Richard Tury
Richard Tury
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Ako vnímal skejtpark priamo v Paríži? „Bol perfektný! Za celú kvalifikáciu bol asi najlepší, čo postavili. Neurobili to nejak prekombinované. Na ostatných bolo aj príliš veľa prekážok a ťažko sa na nich vymýšľali jazdy, no tento bol fakt dokonalo vymyslený. Už od prvého vizuálu som vedel, akú jazdu pôjdem.“

Mrzí ho však jedna vec. „Myslím si, že je škoda, že ten skejtpark nezostane aj po skončení olympijských hier. Keby zostal do budúcna, veľmi by to pomohlo skejbordingu a tréningu tiež,“ dodal.

Olympijský festival prinášajú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a VEOLIA, hlavní partneri ALLIANZ, SEPS - Slovenská elektrizačná prenosová sústava, partneri KAUFLAND, STRABAG s.r.o., SAMSUNG a ACROSS.

Súťaž, ako každá iná? 

V Paríži zažil však aj atmosféru, na ktorú počas bežných pretekov nie je zvyknutý. „Bol som v strese. Je to týždeň neustáleho fokusu. Snažil som sa tie emócie upokojiť, aby som to bral ako každú inú súťaž. Je to totiž stále o tom istom, aj keď je tam viacej ľudí. V priebehu hodiny začala súťaž a ani som sa nestihol spamätať a už bolo finále. Nemal som čo stratiť, cieľ som si splnil, chcel som byť vo finále a myslím, že to potom išlo jedna radosť,“ priznal. A hoci nesiahol na medailu, piate miesto berie ako nesmiernu motiváciu do ďalšieho tréningu. „Medaila bola na dosah, ale myslím, že 5. miesto je motivácia, že ten najvyšší cieľ v živote som si nesplnil a je priestor makať ďalej. Už v septembri nám oficiálne začína kvalifikácia do Los Angeles. Plány sú jednoduché - zostať zdravý mentálne dobre naladený a užívať si skejtbording ako doteraz.“ 

Po úspechu v Paríži dúfa, že záujem o skejtbording bude ešte väčší. „Keď môžem prispieť k tomu, že si bude viac detí kupovať skejt a vydajú sa rovnakou cestou, budem rád, že som mohol byť toho súčasťou,“ povedal. Radosť však má z nedávno otvorených skejtparkov v Košiciach a Bratislave. „Veľa ľudí vravelo, že je to zbytočné, že tam aj tak nikto nebude chodiť. S odstupom času sú ľudia prekvapení, že skejtparky sú plné mládeže aj starších, ktorí radi jazdia. Dúfam, že sa zmení ten pohľad na to, že budovať niečo takéto je potrebné, pretože je o to záujem dosť veľa ľudí a posúva to šport dopredu,“ uzavrel.

V nedeľu na Kuchajdu príde vodný slalomár a bronzový medailista z Paríža Matej Beňuš.

Olympijský festival vám prináša generálny partner 4F.
Foto
SOŠV
Podujatia a športovci
Šport
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque