Športové aktuality
Video
5 min. čítania

Sedemnásobná olympijská víťazka Věra Čáslavská odovzdala dve zlaté medaily z OH do zbierok SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Svoje dve zlaté medaily z olympijských hier v Tokiu 1964 a Mexiku 1968 odovzdala v piatok v Bratislave do zbierok SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR legendárna československá športová gymnastka Věra Čáslavská. Stalo sa tak na základe jej rozhodnutia, ktoré odôvodnila tým, že vždy reprezentovala Československo a že časť z jej medailí preto patrí aj Slovensku.

Sedemnásobná olympijská víťazka, neskôr bývalá predsedníčka Československého a následne Českého olympijského výboru (dnes čestná predsedníčka ČOV), tak urobila v rámci výstavy "Víťazstvá a prehry. Slovenský šport 1993-2012" v priestoroch Múzea mesta Bratislava v Starej radnici. Oba cenné kovy uložili do vopred pripravenej sklenenej vitríny, kde si ich bude môcť prezrieť aj široká verejnosť.

Po svojom príchode v sprievode prezidenta Slovenskej gymnastickej federácia Jána Nováka najúspešnejšia olympionička v histórii Československa Věra Čáslavská v krátkom príhovore priblížila, ako prišlo k tomu, že mala tú česť odovzdať svoje dve medaily na Slovensku. Sebakriticky pritom konštatovala, že jej to neprišlo na um samej, ale že táto myšlienka sa zrodila pred rokom v Trnave, kde sa jej na to medzi rečou opýtala riaditeľka Múzea telesnej kultúry v SR Zdenka Letenayová.

"Keď sa ma na to opýtala, hneď som na to zareagovala s tým, že som pretekala za Československo a že by nebolo dobré, keby tieto medaily, alebo žiadna z nich, neprišla na Slovensko. To ma naozaj mrzí, že mi to nenapadlo samotnej. Rozhodla som sa, že venujem zlatú olympijskú medailu z Tokia a zlatú olympijskú medailu v Mexico City. Nemôže ostať všetko len v Prahe," vysvetlila Věra Čáslavská.

Věra Čáslavská pri vysvetľovaní motívov svojho gesta voči Slovensku. V strede riaditeľka SZTK - MTK v SR Zdenka Letenayová, vľavo prezident SGF Ján Novák. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Věra Čáslavská pri vysvetľovaní motívov svojho gesta voči Slovensku. V strede riaditeľka SZTK - MTK v SR Zdenka Letenayová, vľavo prezident SGF Ján Novák.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Až vo vlaku si však spomenula, že k obom medailám by mala dodať aj diplomy, ktoré spolu s nimi dostala, pretože medaily bez nich podľa nej nemajú tú patričnú vážnosť. Oba diplomy sú vraj veľmi pekné a ten z Tokia je cenný tým, že je na ňom ešte podpis bývalého predsedu MOV Averyho Brundagea. Prisľúbila, že diplomy dodá dodatočne. Zlatá medaila z OH 1968 v Mexico City je za bradlá. Žiaľ, za ktorú disciplína je tokijská, si už nepamätá a nedá sa to z nej ani vyčítať.

Na slávnostnej ceremónii odovzdávania medailí bola aj gymnastická súputníčka Věry Čáslavskej Marika Krajčírová-Némethová. Práve v Tokiu aj v Mexico City bola členka strieborného tímu žien. To, že Věra Čáslavská odovzdala teraz svoje dve zlaté medaily Slovensku, považuje za veľké gesto. "Som jej za to veľmi vďačná. Ja som už ako rodená Slovenka svoju mexickú medailu múzeu odovzdala," povedala M. Krajčírová-Némethová. S Věrou Čáslavskou stále zostali priateľky a pred troma týždňami sa stretli po prvý raz po štvrťstoročí.

Symbolika. Jedenásťnásobná olympijská medailistka vo farbách ČSSR Věra Čáslavská pred banerom s podobizňou päťnásobného olympijského medailistu vo farbách SR Michala Martikána. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Symbolika. Jedenásťnásobná olympijská medailistka vo farbách ČSSR Věra Čáslavská pred banerom s podobizňou päťnásobného olympijského medailistu vo farbách SR Michala Martikána.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Riaditeľka SZTK - MTK v SR Zdenka Letenayová sa novým artefaktom veľmi potešila. "Pred rokom som s pani Časlávskou o takejto možnosti hovorila a som veľmi rada, že na svoj sľub nezabudla. Dozvedela som sa to nedávno z médií a vtedy sme vlastne rozbehli tento akt odovzdania medailí. Pre nás je to až neskutočné. Každé športové múzeum na svete si cení, ak má vo svojej zbierke olympijské medaily. Povedala by som, že je to taká čerešnička na torte každého zbierkového fondu," povedala pre TASR, pričom dodala, že MTK už vlastní olympijské medaily od gymnastky Krajčírovej, volejbalistu Labudu, hokejistu Gregora a ďalších. "Sú to naozaj veľmi cenné predmety a nie všetci športovci sa ich len tak ľahko vzdávajú. Ale sú vždy ochotní aspoň ich zapožičať na výstavu."
 

RADOSŤ Z PRIDELENIA OH 2020 ZNOVU TOKIU

Věru Čáslavskú potešilo, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na svojom nedávnom zasadnutí v Buenos Aires pridelil organizáciu OH 2020 opäť Tokiu. "To ma veľmi potešilo, pretože si myslím, že olympijské hry v roku 1964 zorganizovali fantasticky. Dalo by sa povedať, že boli takmer dokonalé, atmosféra báječná, boli to vydarené hry," povedala pre TASR Věra Čáslavská a dodala: "Ja si myslím, že športovci a vôbec celá športová spoločnosť si zaslúži, aby sa zúčastnili na pekných hrách, pričom netvrdím, že iné hry predtým ani potom také neboli."
Najúspešnejšie gymnastky v histórii Slovenska a Československa - Marika Némethová-Krajčírová a Věra Čáslavská. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Najúspešnejšie gymnastky v histórii Slovenska a Československa - Marika Némethová-Krajčírová a Věra Čáslavská.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Najväčšia hviezda OH 1964 prezradila, že už teraz má pozvanie do Tokia pri príležitosti 50 rokov organizovania olympijských hier. Či tam pôjde, zatiaľ ešte nevie. A na otázku, či by prijala pozvanie na Hry v roku 2020, s úsmevom zareagovala: "No ak tu už nebudem, pretože dovtedy 'vyletím' komínom, budem sa niekde na obláčiku na to otvorenie pozerať a budem všetkým mávať."

Aj Marika Némethová-Krajčírová privítala pridelenie hier Toku. "V roku 1964 som mala 16 rokov, bola som najmladšia členka nášho družstva. A dnes mám veľmi talentovanú a nádejnú vnučku, ktorej, ak by to vyšlo, mala by v Tokiu presne toľko rokov, ako som mala ja. Bol by to pre mňa krásny darček," zaželala si.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva