Športové aktuality
Video
9 min. čítania

Sieň slávy: Slovenské vrcholy na olympijských hrách – Peking 2008

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Pekinská radosť bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov z tretieho olympijského triumfu v sérii.
Foto
Ján Súkup

Vzhľadom na to, že v tomto roku Paríž bude hostiť Hry XXXIII. olympiády, tohtoročné pokračovanie dlhodobého projektu Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska sme zamerali na účinkovanie slovenských výprav na OH v ére našej štátnej samostatnosti. Dnes zverejňujeme tretí diel, zameraný na vrcholy slovenského účinkovania na OH 2004 v Aténach. Takisto ako všetky predošlé videá Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska aj tieto pripravil renomovaný televízny expert Stanislav Štefánik.

Historicky najúspešnejšie slovenské vystúpenie pod piatimi kruhmi

V poradí štvrté vystúpenie výpravy samostatnej Slovenskej republiky na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu 2008 bolo dodnes najúspešnejšie v histórii. Slováci síce získali šesť medailí takisto ako v Aténach 2004, ale naša zbierka bola jagavejšia – 3-3-0 v porovnaní s aténskymi 2-2-2. Pôvodne z tých troch pekinských strieborných bola jedna bronzová, ale dnes je to inak. Počet našich športovcov sa však znovu znížil. V Pekingu štartovalo len 57 Slovákov, o sedem menej ako v Aténach. V oboch prípadoch našu výpravu viedol Vladimír Miller.

Najviac sa našim tradične darilo na divokej vode. Slovenskí vodní slalomári v areáli Šun-ťi ešte prekonali svoje vynikajúce výsledky zo všetkých predchádzajúcich hier v Atlante, Sydney aj v Aténach. Zo štyroch disciplín si vybojovali tri zlaté olympijské medaily!

Singllkanoista Michal Martikán si aj pri štvrtej olympijskej účasti vybojoval medailu, po 12 rokoch znovu zlatú.
Singllkanoista Michal Martikán si aj pri štvrtej olympijskej účasti vybojoval medailu, po 12 rokoch znovu zlatú.
Foto
Ján Súkup

Martikán po 12 rokoch znovu zlatý

Ako prvý sa z najcennejšieho kovu tešil singlkanoista Michal Martikán. V extrémne náročnom olympijskom areáli využil na prípravu každú existujúcu možnosť, takže nástrahy tamojšej divokej vody poznal dokonale. Vyhral rozjazdy i jednokolové semifinále. Skvele zvládol aj obe finálové kolá. Hoci štartoval ako posledný a v cieli videl, že je takmer o dve sekundy lepší ako Brit Florence, po zážitku z Atén, kde ho dodatočne penalizovali a pripravili o zlato, sa radšej zdržal víťazného gesta.

Náš reprezentant získal dvanásť rokov po svojej prvej zlatej olympijskej medaile z Atlanty 1996 aj druhú. K tomu mal v zbierke aj striebra zo Sydney a z Atén. Jeho dlhodobo najväčší rival Tony Estanguet, ktorý ho predtým dvakrát zdolal, v tomto prípade zostal hlboko v poli porazených.

Keď sa obrovské vyčerpanie mieša s obrovskou radosťou z triumfu... Pavol a Peter Hochschornerovci boli na OH zlatí aj do tretice!
Keď sa obrovské vyčerpanie mieša s obrovskou radosťou z triumfu... Pavol a Peter Hochschornerovci boli na OH zlatí aj do tretice!
Foto
Ján Súkup

Tretí triumf Hochschornerovcov v sérii

Dvojnásobní olympijskí víťazi v deblkanoe bratia Peter a Pavol Hochschornerovci v Pekingu potvrdili svoju dlhodobú dominanciu. V kvalifikácii boli najrýchlejší v oboch jazdách. V semifinále ich však najrýchlejším časom zaskočila nemecká dvojica Michel, Piersig. Finálové jazdy sa mali jazdiť v ten istý deň, ale prišla obrovská búrka, takže ich museli presunúť na ďalší deň.

Nemecká dvojica bola na čele aj po prvej finálovej jazde, ale tu druhú Michel s Piersigom pokazili. Na štart nastupovali ako poslední. Hochschornerovci aj s jedným „ťukom“ trónili na prvom mieste a čakali, či na ňom aj zostanú. Stalo sa. Nemci sa prevrátili a klesli na posledné finálové miesto. Bratislavskí bratia získali tretí olympijský triumf v sérii! V histórii vodného slalomu pod piatimi kruhmi nie sú úspešnejší pretekári ako oni. Možno ich aj označiť za najúspešnejšie dvojičky v dejinách športu.

Elena Kaliská na mimoriadne ťažkej trati v Šun-ťi medzi kajakárkami jednoznačne dominovala.
Elena Kaliská na mimoriadne ťažkej trati v Šun-ťi medzi kajakárkami jednoznačne dominovala.
Foto
Ján Súkup

Kaliská vyhrala takmer o 15 sekúnd!

V Aténach 2004 Elena Kaliská ako prvá Slovenka v histórii získala olympijské zlato. Rok nato sa v K1 stala aj majsterkou sveta. O postup do Pekingu však doma najprv musela vybojovať veľmi tvrdý súboj s Janou Dukátovou, ktorá si svetový titul vybojovala v roku 2006. V internom dueli Kaliská vyhrala 2:1 a napokon sa ukázalo, že to bolo pre ňu ťažšie, než obhájiť olympijské zlato...

Vzhľadom na to, že v jednej kategórii môže jednu krajinu na OH reprezentovať maximálne jedna loď, približne polovica svetovej špičky na štarte olympijskej súťaže chýbala. Na ťažkej vode, ktorej nároky boli pre ženy extrémne, tak okruh favoritiek na medaily bol pomerne úzky. Kaliská sa ako jediná vyvarovala chýb, všetky spolufavoritky sa trápili. Elena tak triumfovala s priepastným, takmer 15-sekundovým náskokom! Zvíťazila zhruba štvrť hodiny po Hochschornerovcoch. Pätnásty august 2008 sa tak do histórie slovenského športu zapísal zlatým písmom.

Strieborná radosť trapistky Zuzany Štefečekovej.
Strieborná radosť trapistky Zuzany Štefečekovej.
Foto
Ján Súkup

Štefečekovej strieborná premiéra

Trapistka Zuzana Stefečeková si robila zálusk na olympijský štart už v Aténach. Ani bronz z majstrovstiev sveta 2003 však vtedy 19-ročnej strelkyni na postup na OH nestačil. O štyri roky neskôr v Pekingu to už bol iný prípad. Zuzka sa medzičasom stala spoludržiteľkou svetového rekordu a patrila medzi favoritky.

V kvalifikácii súťaže trapistiek dosiahla Štefečeková spolu s Fínkou Mäkeläovou-Nummelovou najvyšší nástrel 70 bodov. Za nimi to však bolo veľmi tesné, takže vo finále bolo všetko veľmi tesné. Štefečeková však potvrdila, že je pretekársky typ. V dramatickom finále si udržala pevné nervy a skončila druhá. Získala na OH vôbec prvú ženskú streleckú medailu v slovenskej histórii. Predstihla ju len Mäkeläová-Nummelová.

Po aténskom striebre si komárňanský štvorkajak na 1000 m s obmenou jedného člena v Pekingu vybojoval striebro. Na fotografii zľava Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr.
Po aténskom striebre si komárňanský štvorkajak na 1000 m s obmenou jedného člena v Pekingu vybojoval striebro. Na fotografii zľava Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr.
Foto
Ján Súkup

Štvorkajak si napravil aténsku chuť, zaskočili ho však Bielorusi

Slovenský štvorkajak na 1000 m síce v olympijskom cykle nežiaril až tak výrazne ako pred aténskymi hrami, ale stále sa pohyboval medzi absolútnou špičkou. Prví traja v lodi – Richard a Michal Riszdorferovci i Erik Vlček – si udržiavali stabilné miesto, menili sa však ľudia na pozícii zadáka. Po OH 2004 zasadol po Jurajovi Bačovi na toto miesto na dva roky Róbert Erban, ale potom sa do našej vlajkovej lode po dlhšej prestávke vrátil člen K4 ešte zo Sydney 2000 Juraj Tarr, ktorý v Aténach chýbal. Loď tak rovnako ako pred štyrmi rokmi mala čisto komárňanské zloženie.

Slováci na kanáli v Šun-ťi veľmi svižne odštartovali a počas väčšiny pretekov boli na čele. Až na záverečnom úseku sa pred nich záber za záberom prepracovala nečakane bieloruská štvorica. Tá našich zaskočila a aj senzačne zvíťazila. Štvorkajak si však striebrom napravil aténsku chuť, keď si druhú pozíciu udržal pred dotierajúcimi Nemcami.

Superťažký voľnoštýliar David Musuľbes s bronzovým kovom, ktorý sa po rokoch zmenil na strieborný.
Superťažký voľnoštýliar David Musuľbes s bronzovým kovom, ktorý sa po rokoch zmenil na strieborný.
Foto
Ján Súkup

Zápasník Musuľbes najprv bronzový, po rokoch strieborný

Na pekinských žinenkách nás v najťažšej hmotnostnej kategórii voľnoštýliarov reprezentoval David Musuľbes, ktorý na OH 2000 triumfoval ako reprezentant Ruska. Hoci mal stále vysokú výkonnosť, v Rusku z neho spravili asistenta reprezentačného trénera. On však stále cítil ambície ešte niečo dosiahnuť. Keď sa objavila ponuka na získanie slovenského občianstva, využil ju. A na jar 2008 pre Slovensko získal titul majstra Európy.

Priamo na olympiáde sa jeho osudom stal Uzbek Artur Tajmazov, ktorého pred ôsmimi rokmi v Sydney v súboji o zlato zdolal. Ten odvtedy nabral obrovskú muskulatúru a Musuľbes s ním zápasil s prílišným rešpektom a pasívne. Slovenský reprezentant po semifinálovej prehre išiel do súboja o bronz proti Kubáncovi Rodriguezovi, ktorého zdolal presvedčivo 8:2. Priamo v Pekingu si teda prevzal bronz.

Lenže o deväť rokov bolo všetko inak. V Tajmazovovej vzorke moču z OH 2008 vylepšené testovacie metódy odhalili v tom čase zakázanú dopingovú látku, takže o zlato prišiel. Poradie sa posúvalo a Musuľbes si v roku 2019 – po 11 rokoch! – prevzal namiesto olympijského bronzu striebro.

Časť slovenskej výpravy na OH 2008 pred odchodom z dediny na otvárací ceremoniál.
Časť slovenskej výpravy na OH 2008 pred odchodom z dediny na otvárací ceremoniál.
Foto
Ľubomír Souček

Kopp piaty, Danišová šiesta – obaja až dodatočne

Z troch našich strelcov z guľových zbraní sa najviac darilo Pavlovi Koppovi v ľubovoľnej pištoli 60. Po štvrtom finálovom výstrele dokonca viedol, no potom z medailových pozícií spadol na šieste miesto. Po diskvalifikácii Severokórejčana Kima Džong-Su v dôsledku dopingu sa však výsledky menili, a náš reprezentant sa posunul na 5. priečku.

Jedným bodom pre Slovensko do neoficiálneho hodnotenia krajín prispela kladivárka Martina Danišová. Zaujímavosťou je, že aj ona sa na konečné 6. miesto posunula z ôsmeho vďaka diskvalifikácii dvoch Bielorusiek, pôvodnej víťazky Aksany Miankovovej a štvrtej Darje Pčelnikovej, akurát sa to stalo až o osem rokov neskôr.

V kladivárskom sektore skončil ôsmy skúsený Libor Charfreitag. Na strelnici prežila svoj olympijský debut Danka Barteková. Pre svetovú rekordérku v skeete a úradujúcu majsterku Európy bolo 8. miesto sklamaním.

Video o Slovákoch na OH 2008 v Pekingu zverejňujeme ako štvrté poradí v piatok 28. júna. Samozrejme, jeho prostredníctvom si môžete zaspomínať nielen na medaily, ale aj na ďalšie pamätné momenty slovenského účinkovania v Pekingu.

Video o účinkovaní slovenských športovcov na OH 2008 v Pekingu si na Slovensku môžete pozrieť TU:

Ďalšie videá so sumármi vrcholov našich účastí na OH 2012 v Londýne, OH 2016 v Riu de Janeiro a na OH 2020 v Tokiu (v dôsledku pandémie sa konali s ročným oneskorením v roku 2021, ale s pôvodným označením Tokio 2020) zverejníme postupne vždy v piatok. Posledný diel, venovaný účinkovaniu Slovákov na OH v Tokiu, zverejníme 19. júla, teda presne týždeň pred slávnostným otvorením OH v Paríži.

Videá sú vyhotovené predovšetkým z archívnych záznamov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), uložených v Olympijskej multimediálnej knižnici (TOML). Sú doplnené vyjadreniami úspešných slovenských športovcov z archívu RTVS.

Vzhľadom na to, že v projekte Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska sa dominantne využívajú archívy TOML a celosvetovým vlastníkom vysielacích práv je MOV, všetky tohtoročné časti projektu podliehajú rovnakému režimu ako tie predošlé. To znamená, že budú embedované prostredníctvom Olympic Channelu (bez možnosti ich stiahnutia) a geoblokované s možnosťou ich sledovania len na území Slovenska.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva