Športové aktuality
3 min. čítania

Skejtbordista Tury by bol rád pri olympijskej premiére v Tokiu: Pauza mi pomohla naučiť sa nové triky

Slovenský skejtbordista Richard Tury.
Foto
Archív Richard Tury

Pri premiére skejtbordingu ako nového olympijského športu na olympijských hrách v Tokiu by chcel byť aj slovenský reprezentant Richard Tury. Na posledné dva kvalifikačné preteky sa pripravuje v USA. Viac o jeho príprave, tréningoch, ale aj pomeroch v tomto športe sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Tury sa na olympijské hry v Tokiu momentálne pripravuje za Atlantickým oceánom v slnečnom Los Angeles. „Vzniklo to spontánne. S mojím trénerom Tomášom sme vo februári odišli na 10 dní do Dubaja. Nakoniec sme sa rozhodli, že pôjdeme do USA. Podmienky na trénovanie u nás nie sú veľmi dobré,“ hovorí košický rodák.

Čakajú ho posledné dve kvalifikačné súťaže

V Los Angeles plánuje zostať do konca mája, pretože ho čakajú kvalifikačné súťaže. Z pôvodných plánovaných desiatich budú len dve. Ideálne preto pre neho bude zostať v USA až do pretekov. V skejtbordingu nebola žiadna súťaž takmer rok, takže športovcov čaká nabitý program. Jedny z kvalifikačných pretekov sa budú konať v meste Des Moines v americkom štáte Iowa 17. až 23. mája. Začiatkom júna čaká Turyho aj svetový šampionát v Ríme. „Posledné sezóny pred pandémiou som chodil zo súťaže na súťaž. Pauza mi pomohla naučiť sa nové triky, necestoval som, nebol som unavený, mohol som sa zdokonaľovať. Strávil som čas v posilňovni a skejtparkoch, vidím na sebe progres. Uvidíme však, ako to bude počas súťaží, bude to o hlave,“ hovorí slovenský reprezentant.

Celý rozhovor si môžete pozrieť na našom Instagrame.

V Los Angeles sú desiatky skejtparkov, vyberá si preto skôr tie menej preplnené, aby sa mohol venovať zdokonaľovaniu trikov a trénovaniu. „Vonkajšie skejtparky sú v Los Angeles otvorené, môžeme byť všade. Niektoré haly sú zavreté, niektoré nie, záleží od oblasti. Pripravujú sa tu aj súťaže s divákmi, situácia sa začína zlepšovať.“

Pred desiatimi rokmi posilňovňu neriešil, dnes je to inak

Ako vyzerá jeho bežný deň počas prípravy? „Ráno sa venujem strečingu, cvičeniu, volám s kondičným trénerom, ktorého mám v Prahe. Poobede sa venujem skôr skejtbordingu. Máme to však voľné, niekedy si to striedame,“ vysvetľuje. Dôležité je podľa neho spevniť telo kvôli pádom, zlepšiť držanie tela. „Pred desiatimi rokmi som nič neriešil, teraz sa snažím, aby bolo telo uvoľnenejšie. Najviac špecifické cviky pre skejtbording sú asi balančné cviky,“ dodáva slovenský reprezentant.

Na olympijských hrách v Tokiu bude skejtbording rozdelený na dve disciplíny – park a street. Tury by rád Slovensko reprezentoval v disciplíne street. „Je to napodobenina ulice, schody, zábradlia, múriky. Keď som začínal v Košiciach, skejtpark nebol, takže ulica mi je bližšia. Iba pár ľudí jazdí obe disciplíny. Je to skôr výnimočné.“

Zaujíma ťa, ako sa pripravujú slovenskí športovci na olympijské hry? Sleduj náš InstagramFacebook a dozvieš sa oveľa viac.

Podujatia a športovci
Šport
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner