Športové aktuality
11 min. čítania

Slovenskí športovci v kvalifikácii na OH v Paríži: Málo nás, málo nás...

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Vicemajster sveta v streleckom trape Marián Kovačócy sa postaral o jeden z najlepších slovenských výsledkov roka 2023.
Foto
TASR/Martin Baumann

Slovensko má aktuálne len 13 miesteniek na olympijské hry v Paríži. Bez nadsadenia možno povedať, že je to o dosť menej, než sa v tomto čase predpokladalo. Jasne sa črtá, že naša parížska olympijská výprava bude najmenšia v histórii. Dávnejší trend poklesu šírky našej špičky na medzinárodnej úrovni je už očividný. Viac o tom v texte Ľubomíra Součeka, ktorý 14. decembra vyšiel v časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2023.

Doteraz najmenšiu „letnú“ výpravu sme mali na OH 2020 (konali sa až v roku 2021) v Tokiu. Bolo v nej 41 športovcov. Predtým najmenej sme mali v Londýne 2012 – 47.

Naopak, v Sydney 2000 sme mali až 112 športovcov, z ktorých 108 nastúpilo na súťaže. To bolo vďaka tomu, že sa nám tam kvalifikovali až tri tímy v kolektívnych športoch – futbalisti, vodní pólisti a basketbalistky. Na žiadnych iných OH sa slovenský tím nepredstavil.

Teraz to reálne vyzerá tak, že parížsky počet našich športovcov bude ešte menší, než je náš historický negatívny rekord zo ZOH 1998 v Nagane. Tam nás reprezentovalo len 39 športovcov.

„NAJ“ ROKA – BARTEKOVÁ, KOVAČÓCY A MINTÁLOVÁ

Danka Barteková sa v skeete stala majsterkou sveta i Európy, utvorila absolútny svetový rekord a vyhrala aj predolympijskú generálku.
Danka Barteková sa v skeete stala majsterkou sveta i Európy, utvorila absolútny svetový rekord a vyhrala aj predolympijskú generálku.
Foto
TASR/Martin Baumann

Začnime tým, čo nás pri pohľade cez olympijskú optiku v letnej sezóne potešilo najviac. Ako slovenská jednotka roka 2023 sa jasne črtá 39-ročná strelkyňa Danka Barteková. V skeete sa stala majsterkou sveta i Európy, čo je naozaj unikátne double, a postúpila na OH. Okrem toho na pretekoch SP v Dauhe utvorila v kvalifikácii absolútny svetový rekord maximálnym nástrelom 125. A ešte aj vyhrala predolympijskú generálku v Chateauroux, kde sa bude súťažiť na OH 2024.

V rovnakej disciplíne si už vlani vybojovala miestenku Vanesa Hocková, takže v ženskom skeete budeme mať v Paríži dvojnásobné zastúpenie.

Na MS v Baku sa blysol aj 39-ročný Marián Kovačócy. Majster sveta v trape ešte z roku 2009 strieľal ako už dávno nie a striebrom si zabezpečil účasť v Paríži.

Strelci sú v získavaní olympijských miesteniek zatiaľ najusilovnejší. Už dávnejšie si ich vybojovali aj obhajkyňa zlata v trape z Tokia Zuzana Rehák Štefečeková a puškár Patrik Jány (na OH môže nastúpiť až na dve disciplíny).

Strelci teda majú zatiaľ päť miesteniek. Veríme, že ďalšie môžu pridať pištoliar Juraj Tužinský, jeden z trapistov (Erik Varga, Michal Slamka alebo Adrián Drobný), prípadne puškárka Kamila Novotná, ktorá vo Vroclave senzačne získala striebro na Európskych hrách – zlato by znamenalo postup na OH. Naši strelci sa na OH zatiaľ postarali o 6 medailí (1-2-3).

Ďalšou premiantkou roka je 24-ročná vodná slalomárka Eliška Mintálová. Vlaňajšia majsterka Európy si na svetovom šampionáte v Lee Valley pri Londýne vybojovala striebro v K1 a zisk miestenky potom ešte prikrášlila víťazstvom v pretekoch SP v Seu d´Urgell.

Eliška Mintálová získala v K1 striebro na svetovom šampionáte.
Eliška Mintálová získala v K1 striebro na svetovom šampionáte.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Okrem nej si Slováci na svetovom šampionáte vybojovali miestenky aj v C1 mužov i žien a v K1 mužov. Na základe výsledkov internej kvalifikácie ich na meno získali na MS siedmy 36-ročný Matej Beňuš (strieborný v C1 na OH 2016 musel vybojovať tvrdý domáci súboj so Slafkovským a Mirgorodským), len 19-ročná multimedailistka z mládežníckych súťaží a na MS ôsma v C1 Zuzana Paňková a veľmi tesne 26-ročný Jakub Grigar (strieborný v K1 na OH 2020).

Vodný slalom s medailovou zbierkou 8-4-3 je suverénne najúspešnejšie odvetvie samostatného Slovenska na OH. Od Martikánovho zlata v C1 pri premiére v Atlante 1996 sa naši zo žiadnych hier nevrátili bez aspoň jedného cenného kovu. K aktuálnym štyrom miestenkám by na budúci rok ešte mohli pridať ďalšie dve v krose.

ATLÉTI ZATIAĽ DVAJA, AJ CESTNÍ CYKLISTI

Našich atlétov bol na OH 1996 – 2016 vždy dvojciferný počet. V Tokiu 2020 to po pritvrdení kvalifikačných kritérií už neplatilo – mali sme tam len 9 reprezentantov. Teraz je to ešte ťažšie.

Olympijské limity sú také tvrdé, že ich zatiaľ splnili len dve Slovenky – 21-ročná Viktória Forster na 100 m prekážok a 24-ročná Gabriela Gajanová v behu na 800 m. Šprintér Ján Volko na stovke ani na dvojstovke limit nesplnil, ale usilovne zbiera body do rebríčka, z ktorého – pokiaľ v tom bude pokračovať doterajším tempom – by sa mohol do Paríža kvalifikovať.

Osemstovkárka Gabriela Gajanová je jedna z dvoch našich atlétok, ktoré si už vybojovali postup na OH.
Osemstovkárka Gabriela Gajanová je jedna z dvoch našich atlétok, ktoré si už vybojovali postup na OH.
Foto
TASE/Jaroslav Novák

Z ďalších slovenských atlétov by medzi olympionikov ešte mohli pribudnúť predovšetkým chodci, najmä Miroslav Úradník, Michal Morvay a Mária Katerinka Czaková. Otázne je, v akej forme sa po dlhšej prestávke zavinenej zranením vráti Emma Zapletalová, ktorá na OH v Tokiu skončila na 400 m prekážok pätnásta, a či sa výrazne zlepší niekto z ďalších.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v októbri pridelila Slovensku po jednej miestenke v cestnej cyklistike mužov i žien. V ďalších cyklistických odvetviach Slováci zatiaľ nie sú v rebríčkoch na postupových miestach. Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan, ktorý presedlal na horskú cyklistiku, sa tak môže spoliehať len na to, že ako dlhoročnej superhviezde s obrovskou popularitou by mu UCI mohla prideliť voľnú kartu.

„NAJ“ SKLAMANIA – RÝCHLOSTNÍ KANOISTI A ZÁPASNÍCI

V rýchlostnej kanoistike, v ktorej Slováci na OH doteraz získali 5 medailí (0-3- 2), si našinci zo svetového šampionátu v Duisburgu nepriniesli žiadnu miestenku.

Najmä v prípade našej „vlajkovej lode“ – štvorkajaka, ktorý sa už štyrikrát mohol pochváliť olympijským úspechom (naposledy v Tokiu bronzovým) – išlo o veľké sklamanie. Pre K4 bol svetový šampionát jedinou olympijskou kvalifikáciou a už ďalšiu šancu nemá.

Veľmi blízko bol k zisku miesteniek dvojkajak na 500 m v zložení Erik Vlček, Adam Botek, ale aj jemu postup ušiel. Črtá sa, že o účasť na budúcoročnej európskej kvalifikácii sa táto dvojica doma „pobije“ s osádkou Denis Myšák, Samuel Baláž.

Znamená to teda, že lepšia z týchto dvojíc v prípade postupu na OH bude musieť ladiť formu až na tri vrcholy sezóny (domáca aj európska kvalifikácia, plus OH) v krátkom čase, čo je kontraproduktívne, pretože to odčerpá množstvo psychických aj fyzických síl. V iných disciplínach šance Slovákov na postup do Paríža nevyzerajú reálne, azda len v K1 mužov.

Voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov.
Voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov.
Foto
TASR/HINA

Ďalším veľkým sklamaním bolo účinkovanie slovenských voľnoštýliarov ruského pôvodu na svetovom šampionáte v Belehrade. Po zisku troch medailí na svetovom šampionáte 2022 (aj keď jednu získal Batyrbek Cakulov v neolympijskej kategórii, pretože vlani nemal a ešte stále nemá slovenské občianstvo) sme dúfali v zisk prinajmenšom jednej miestenky na OH. Naši zápasníci sa však vrátili s prázdnymi rukami.

Vicemajster sveta 2022 do 74 kg Tajmuraz Salkazanov, ktorý v roku 2023 získal už svoj tretí európsky titul, kontroverzne prehral štvrťfinálový duel s Grékom Kougiomtsidisom. Žiaľ, ten ho nepotiahol do opráv. Olympionik z Tokia a bronzový na MS 2022 Boris Makojev v kategórii do 86 kg vypadol už v osemfinále.

Minimálne Salkazanov by si miestenku do Paríža mal vybojovať. On i ďalší naši reprezentanti, medzi nimi aj Zsuzsanna Molnár medzi ženami, budú mať ešte šancu na svetovej i európskej kvalifikácii na jar 2024.

STOLNÝ TENIS S NÁDEJOU NA VIAC MIESTENIEK, VÝBORNÝ TURY

Pripomeňme si naše tokijské počty. Dovedna 41 Slovákov súťažilo na OH 2020 v 13 športoch – po 9 v atletike i v kanoistike, 7 v streľbe, po 3 v stolnom tenise i v tenise, po 2 v cyklistike i v plávaní, po 1 v bedmintone, boxe, golfe, športovej gymnastike, lukostreľbe a v zápasení. Do Paríža 2024 máme v tejto chvíli len 13 miesteniek v 4 športoch.

Z tých slovenských športov, ktoré sú zatiaľ bez miestenky, zrejme najlepšie vyzerá stolný tenis. Medzi ženami je dokonca šanca na postup družstva. Trojica Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková a Ema Labošová na európskom šampionáte obsadila 5. miesto. Boj o postup do Paríža sa nezdá byť márny ani pre Ľubomíra Pišteja a Wanga Janga.

Šance skejtbordistu Richarda Tury kvalifikovať sa na OH vyzerajú veľmi sľubne.
Šance skejtbordistu Richarda Tury kvalifikovať sa na OH vyzerajú veľmi sľubne.
Foto
TASR/František Iván

Veľmi sľubne zatiaľ vyzerá rebríčkové postavenie skejtbordistu Richarda Turyho v disciplíne street. Vo februári 2023 skončil na MS v SAE piaty a v auguste vyhral preteky Svetového pohára v Montreale. Skejtbording bude v programe OH len po druhý raz a Tury sa môže stať našim prvým olympionikom v tomto športe.

V KTORÝCH ŠPORTOCH BY SA NAŠI EŠTE MOHLI KVALIFIKOVAŤ?

Od Atlanty 1996 malo Slovensko vždy zastúpenie v tenise aj v plávaní. V tenise bude kľúčové postavenie v redukovaných svetových rebríčkoch na konci jari 2024. Podľa toho aktuálneho by v Paríži mohla štartovať len Anna Karolína Schmiedlová. V plávaní sú limity extrémne tvrdé, ale možno predpokladať, že medzinárodná federácia nám pridelí po jednej ženskej i mužskej miestenke, aby si pripísala účasť ďalšej krajiny.

Z ďalších športov, v ktorých sme mali zastúpenie v Tokiu, športová gymnastka Barbora Mokošová z MS v Antverpách nepostúpila, ale ešte má teoretickú šancu kvalifikovať sa z pretekov Svetového pohára 2024.

S účasťou strieborného golfistu z Tokia Roryho Sabbatiniho to podľa rebríčka vôbec nevyzerá nádejne. Vo svetovom boxe je medzinárodná situácia veľmi nejasná, ale najmä Andrej Csemez a Viliam Tankó by ešte o štart v Paríži mohli vážne zabojovať.

V ženskom triatlone sú v hre o účasť v Paríži až tri slovenské triatlonistky. Jednou z nich je Romana Gajdošová, ktorú nedávno vyhlásili za najlepšiu slovenskú triatlonistku v tomto roku.
V ženskom triatlone sú v hre o účasť v Paríži až tri slovenské triatlonistky. Jednou z nich je Romana Gajdošová, ktorú nedávno vyhlásili za najlepšiu slovenskú triatlonistku v tomto roku.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Pomerne slušná šanca na postup na OH je v triatlone, kde o miestenku na základe rebríčka bojujú Zuzana Michaličková, Ivana Kuriačková a Romana Gajdošová, a v džude, kde zo Slovákov rebríčkovo najlepšie stojí Marius Fízeľ (v novembri piaty na ME a víťaz turnaja Svetového pohára v Perthe) šancu však môžu mať aj ďalší.

V bedmintone a v lukostreľbe vyzerá slovenská účasť nereálne. Z ostatných športov, v ktorých Slováci na OH už niekedy štartovali, sú bez šance vo vzpieraní či vo veslovaní a vo väčšine kolektívnych športov. Teoretická šanca je v jachtingu. Vodnopólové tímy mužov i žien kvalifikácia ešte čaká.

SLOVÁCI NA OH V ÉRE SAMOSTATNOSTI

OLYMPIJSKÉ HRY            ŠPORTOVCI (muži + ženy)        MEDAILY

ATLANTA 1996                71 (58 + 13)                             1 – 1 – 1

SYDNEY 2000                  108 (81 + 27)                           1 – 3 – 1

ATÉNY 2004                    64 (48 + 16)                             2 – 2 – 2

PEKING 2008                   57 (35 + 22)                             3 – 3 – 0

LONDÝN 2012                  47 (26 + 21)                             0 – 1 – 3

RIO DE JANEIRO 2016     51 (32 + 19)                             2 – 2 – 0

TOKIO 2020 (2021)         41 (27 + 14)                             1 – 2 – 1

PARÍŽ 2024                     ???                                            ???

Poznámka: Uvádzajú sa len športovci, ktorí nastúpili na súťaže.

KUMULATÍVNE ÚČASTI SLOVÁKOV NA OH 1996 - 2020

7x NA OH: kanoistika spolu 97 účastí (79 mužov +18 žien), atletika 96 (66+30), cyklistika 36 (31+5), športová streľba 35 (23+12), tenis 31 (15+16), plávanie 28 (8+20), gymnastika 9 (1+8) C 6x NA OH: vzpieranie 10 (9+1)

5x NA OH: zápasenie 14 (14+0), džudo 7 (7+0)

4x NA OH: stolný tenis 8 (3+5), jachting 7 (7+0)

3x NA OH: veslovanie 5 (5+0), bedminton 3 (0+3), triatlon 3 (3+0)

2x NA OH: box 3 (3+0), lukostreľba 3 (1+2)

1x NA OH: futbal 18 (18+0), vodné pólo 13 (13+0), basketbal 12 (0+12), golf 1 (1+0)

Poznámka: Uvádzajú sa kumulatívne účasti, teda súčty počtov našich športovcov na jednotlivých OH. Od Atlanty 1996 po Tokio 2020 to bolo spolu 439 účastí v 21 športoch (307 mužov +132 žien).

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque