Šport a olympizmus
3 min. čítania

Slovensko dostalo pozvánku na olympijské hry 2024

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zástupcovia viacerých národných olympijských výborov dostali pozvánku na OH 2024 v Paríži.
Foto
MOV

Slovenský olympijský a športový výbor spolu s ďalšími 202 národnými olympijskými výbormi z celého sveta dostal rok pred začiatkom oficiálnu pozvánku na Hry XXXIII. olympiády v Paríži. Pozvánka putovala poštou, podpísal ju prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Olympijské hry sa v Paríži uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024.

Väčšina národných olympijských výborov vrátane slovenského dostala pozvánku poštou. Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach odovzdal v stredu v Paríži pozvánky symbolicky zástupcom národných olympijských výborov z krajín, ktoré hostili a budú hostiť najbližšie olympijské podujatia. V Paríži boli zástupcovia z Francúzska (OH 2024), Talianska (ZOH 2026), USA (OH 2028), Austrálie (OH 2032), Číny (ZOH 2022), Japonska (OH 2020), Kórejskej republiky (ZOH mládeže 2024), Senegalu (OH 2026) i Grécka ako kolísky olympijských hier. Pozvánku dostali aj zástupcovia tímu utečencov.

Nová éra olympijských hier

Prezident MOV Thomas Bach vo svojom prejave na slávnostnom ceremoniáli vyjadril nadšenie z toho, že svet sa stretne v Paríži na podujatí, ktoré bude „novou érou“ olympijských a paralympijských hier, ako prvých naplánovaných a uskutočnených v súlade s reformami Agendy 2020.

„Dnes, rok pred olympijskými hrami Paríž 2024, oslavujeme novú etapu tejto veľkej olympijskej histórie, ktorá je naša,“ povedal prezident MOV. „Vďaka olympijským hrám Paríž 2024 sa môžeme skutočne tešiť na príchod novej éry olympijských hier. Tieto olympijské hry budú inkluzívnejšie, mladšie, mestskejšie a udržateľnejšie. Budú to vôbec prvé olympijské hry, ktoré sa uskutočnia s dokonalou rodovou paritou. V tomto smere a v mnohých ďalších ohľadoch môžeme očakávať olympijské hry, ktoré budú od začiatku až do konca v súlade s naším olympijským programom.“

Pozvánka pre 203 národných olympijských výborov

Pozvánky do Paríža 2024 boli zaslané celkovo 203 oprávneným národným športovým organizáciám. Nedostali ich však národný olympijský výbor Guatemaly, ktorý je v súčasnosti suspendovaný, ako aj národné olympijské výbory Ruska a Bieloruska. MOV už skôr oznámil, že rozhodnutie o účasti individuálnych, neutrálnych športovcov s ruským alebo bieloruským pasom prijme v súlade s odporúčaniami pre medzinárodné federácie a organizátorov medzinárodných športových podujatí o účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom na medzinárodných súťažiach vo vhodnom čase.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque