Športové aktuality
5 min. čítania

Oslavujúci futbaloví sokoli letia do Nemecka na Euro 2024

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť členov slovenskej futbalovej reprezentácie z postupu na Euro 2024.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Na bratislavskom Tehelnom poli sa v predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu mohutne oslavovalo. Futbalová reprezentácia zvládla zápas s Islandom a po výhre 4:2 už má pred záverečným vystúpením v J-skupine v Bosne a Hercegovine istotu účasti na záverečnom turnaji Euro 2024. Po rokoch 2016 a 2021 si sokoli zahrajú na budúci rok v Nemecku tretíkrát na kontinentálnom šampionáte.

Slovenský futbal sa kvalifikoval na štvrtý veľký turnaj v ére samostatnosti. Okrem troch majstrovstiev Európy hrali jeho reprezentanti v roku 2010 na majstrovstvách sveta. Súperov v základnej skupine ME, ktoré sa uskutočnia od 14. júna do 14. júla 2024, sa dozvedia v sobotu 2. decembra o 18.00 h na žrebovaní v Hamburgu.

Vysnívaný večer v reprezentácii

Aj bod zo súboja s Islandom by stačil Slovensku na postup na Euro 2024. Družina trénera Francesca Calzonu však sebavedomo kráčala za trojbodovým úspechom a nezastavil ju ani inkasovaný gól zo 17. min. Bratislavský úsek cesty na šampionát do Nemecka bolel, keďže Islanďania hrali tvrdo, ale férovo. Neuhli zo žiadneho súboja.

Slováci hľadali recept na odomknutie islandskej defenzívy. S odhodlaním, srdcom i vôľou ho našli, aj keď im zo začiatku chýbala ľahkosť. Otočili z 0:1 na 4:1, keď sa presadili v prvom polčase Juraj Kucka, z jedenástky Ondrej Duda a po prestávke autor dvoch presných zásahov Lukáš Haraslín. Vypredané Tehelné pole (21 548 divákov) sa radovalo a oslavovalo.

„Je to vysnívaný večer v reprezentácii. Podarilo sa nám postúpiť na ME pred domácim publikom a som veľmi šťastný, že som k tomu prispel  dvoma gólmi. Na tréningoch trénujem takéto situácie, Ondro Duda a Kuco (Juraj Kucka – pozn.) dobre preniesli hru a mne vyšli strely. Je skvelé, že sa nám podarilo pritiahnuť divákov späť na štadión,“ hovoril podľa tasr do mikrofónu RTVS dvojgólový Lukáš Haraslín.

Lukáš Haraslín oslavuje gól v zápase s Islandom.
Lukáš Haraslín oslavuje gól v zápase s Islandom.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Prvýkrát rozhodnutie v domácom prostredí

Slovensko urobilo v minulosti rozhodujúce postupové kroky na veľké turnaje na ihriskách súperov. Ak malo možnosť rozhodnúť doma, na starom Tehelnom poli a potom v Žiline posledný krok neurobilo. Tentoraz sa dočkalo. A pritom kvalifikáciu nezačalo ideálne. V úvodnom zápase doma nečakane remizovala s Luxemburskom 0:0.

„Je to trochu šialené. Keby nám niekto po prvom zápase povedal, že doma proti Islandu oslávime postup, ťažko by sme tomu uverili. Potvrdili sme progres pod vedením trénera Calzonu. Takéto momenty sa nemusia opakovať v kariére veľmi často. Slovensko je tretíkrát za sebou na ME a som rád, že som opäť súčasťou tímu. Dostali sme zbytočný gól, ale nezlomilo nás to a ešte v prvom polčase sme otočili skóre. Brankár mi penaltu skoro chytil, ale našťastie to tam padlo,“ opisoval pocity do televízneho mikrofónu Ondrej Duda.

Dvaja Sokoli pôjdu na piaty veľký turnaj

Všetky úspešné kvalifikácie zvládli ako hráči Juraj Kucka a Peter Pekarík. Obaja sa predstavili na MS 2010 a potom i na ME 2016, 2020. Aj teraz patria medzi opory reprezentácie, aj keď Pekarík proti Islandu pre trest za žlté karty nemohol hrať.

„Je to úžasné, neopísateľné. Po štvrtý raz som postúpil na veľký turnaj a stále je to krásne. Dúfam, že to poriadne oslávime. Je to super užiť si postup pred domácimi fanúšikmi,“ nadchýňal sa Juraj Kucka.

Vo všetkých úspešných kvalifikáciách si zahral aj Marek Hamšík. V júnovom asociačnom termíne pomohol spoluhráčom z národného tímu na ihrisku ako kapitán k zisku šiestich bodov na Islande (2:1) a v Lichtenštajnsku (1:0). Dnes už je tímový manažér slovenskej reprezentácie.

„Sú to skvelé pocity. Fantázia, že sa nám podarilo postúpiť na ME pred domácimi divákmi. Fanúšikov sme dotiahli na štadión. Začali sme pred tromi tisíckami a postup slávili pred vypredaným štadiónom. Obrovská vďaka patrí trénerovi Francescovi Calzonovi, ktorý odviedol skvelú prácu. Mužstvo má tvár a identitu. Je tam správna chémia, taktická aj kolektívna,“ povedal do televízneho mikrofónu Marek Hamšík.

Radosť na tribúnach bratislavského Tehelného poľa
Radosť na tribúnach bratislavského Tehelného poľa.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Náročný deň Jána Kováčika

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik mal štvrtok poriadne nabitý. Najskôr absolvoval poldňovú konferenciu Slovenského olympijského a športového výboru na tému budovania nového ministerstva športu a cestovného ruchu. Už vtedy bolo na jeho tvári vidieť veľké očakávanie z duelu s Islandom. Po jeho skončení si odfúkol a výraz jeho tváre ukazoval nesmiernu radosť. Keď angažoval Francesca Calzonu, vypočul si množstvo pochybovačných hlasov. Kvalifikácia ukázala, že to bola správna voľba. Slovensko sa do Nemecka 2024 prebojovalo ako jediný tím z piateho výkonnostného koša.

„Sú to chvíle, ktoré sa dajú ťažko opísať. Som rád, že sa nám  podarilo tretíkrát za sebou postúpiť na ME. Tým, ktorí chcú futbal vidieť, je jasné, čo do tímu priniesol tréner Francesco Calzona. Je to obrovský úspech a skvelá reprezentácia našej malej krajiny. Sme jediný tím žrebovaný z piateho koša, ktorý sa prebojoval na šampionát,“ pripomenul Ján Kováčik.

Už pred záverečným hvizdom rozhodcu Pawsona sa na Tehelnom poli mohutne oslavovalo, hráči si opojné chvíle užívali aj v špeciálnych tričkách. Ešte ich čaká v nedeľu vystúpenie v Bosne a Hercegovine a potom sa už začne príprava do Nemecka 2024.

Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV