Šport a olympizmus
Peking
3 min. čítania

Štvorčlenný predvoj slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu už naplno pôsobí v dejisku hier

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Vľavo fotografia pred odchodom našej štvorice do dejiska ZOH (Borisa Demetera, Petru Gantnerovú, Zuzanu Tomčíkovú a Romana Bučeka prišiel vyprevadiť prezident SOŠV Anton Siekel - v strede), vpravo momentka z pekinskej olympijskej dediny, na ktorej vidno aj troch z našej štvorice.
Foto
SOŠV

V pondelok večer doletel do Pekingu štvorčlenný predvoj slovenskej zimnej výpravy na XXIV. zimné olympijské hry v čínskej metropole. Úlohou vedúceho výpravy Romana Bučeka, jeho zástupcov Borisa Demetera, Zuzany Tomčíkovej a administrátorky výpravy Petry Gantnerovej je pred štvrkovým oficiálnym otvorením troch olympijských dejín (okrem Pekingu sú ďalšie dve lokalizované v horských centrách Jen-čching a Čang-ťia-kchou) všetko pripraviť všetko na príchody športových častí výpravy.

Let našej štvorice zo Schwechatu do Pekingu cez Istanbul skomplikovala večerná a nočná snehová búrka v tureckej metropole. V jej dôsledku lietadlo priletelo do Istanbulu s dvojhodinovým oneskorením a podobne sa posunul aj odlet ďalšej linky Turkish Airlines do Pekingu. V čínskej metropole pristálo lietadlo s viac než dvojhodinovým neškaním o pol siedmej večer. Na jeho palube boli ako cestujúci len ľudia s olympijskými akreditáciami, predovšetkým zástupcovia médií.

Samotné popríletové procedúry (predovšetkým protipandemické, vrátane podstúpenia výterov z nosa aj z ústnej dutiny na PCR testovanie na prítomnosť nového koronavírusu) prebehli rýchlo, ale členov vedenia slovenskej výpravy na ZOH nepríjemne zaskočilo veľmi dlhé čakanie na autobus do pekinskej olympijskej dediny. Prišli do nej až o pol jedenástej večer. Následná noc bola pre nich veľmi krátka, pretože prakticky hneď sa pripojili na online registračný míting, ktorý trval štyri hodiny.

„Na míting sme sa pripájali z izieb, pretože sme čakali na oznámenie výsledkov PCR-testov vzoriek, ktoré nám odobrali na letisku. Negatívne výsledky testovania nám oznámili počas mítingu. Pri preberaní registrácie všetkých členov výpravy s čínskymi organizátormi sa síce nevyskytol žiadne zásadnejší problém, ale vzhľadom na to, že výprava má 111 členov, trvalo to dlho,“ informovala z Pekingu administrátorka výpravy Petra Gantnerová.

V utorok predpoludním Slováci prevzali izby v pekinskej olympijskej dedine, ktorá sa od 3. februára stane dočasným domovom hokejovej časti našej výpravy. Následne sa presunuli do bližšej z dvoch horských dedín v Jen-čchingu, ktorú budú počas ZOH obývať všetci naši zjazdári, sánkari a bobistka, plus väčšina ich sprievodu (ďalšia časť sprievodu bude bývať v hoteli).

Naše priestory v jenčchinskej dedine členovia vedenia výpravy ozdobili štátnymi vlajkami, symbolmi Slovenského olympijského tímu a výbranými obrázkami od detí, ktoré sa nedávno zapojili do výtvarnej súťaže Slovenského olympijského a športového výboru k ZOH v Pekingu.

V stredu čakajú predvoj našej olympijskej výpravy rovnaké úlohy vo vzdialenejšej olympijskej dedine v Čang-ťia-kchou, kde sa onedlho ubytujú so sprievodom všetci naši biatlonisti, bežci na lyžiach aj snoubordistka.

Už vo štvrtok 27. januára priletia do Pekingu prví naši športovci - snoubordistka Klaudia Medlová a sánkari Jozef Ninis, Tomáš Vaverčák, Matej Zmij Katarína Šimoňáková aj so sprievodom. Ďalšia, početnejšia skupina, pricestuje v nedeľu. Najviac členov výpravy priletí do dejiska ZOH 2. a 3. februára.

Podujatia a športovci
Tagy

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva