Športové aktuality
6 min. čítania

Štvrtok na EYOF 2023: Striebro pre biatlonistu Michala Adamova

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Medailisti z vytrvalostných pretekov na 12,5 km na EYOF Friuli Venezia Giulia, vľavo Michal Adamov.
Foto
EYOF 2023

Biatlonista Michal Adamov, ktorý bol finalista grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! v roku 2021, získal na XVI. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia striebornú medailu. Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km v stredisku Forni Avoltri ho zdolal len Pavel Trojer zo Slovinska. Slovensko tak odíde zo zimného EYOF 2023 minimálne s dvoma cennými kovmi, keďže na hokejistky čaká v piatok popoludní finále.

Michal Adamov bol na preteky výborne pripravený fyzicky i mentálne. Veľmi dobre od úvodu bežal a potom i strieľal. „Z medaily mám veľkú radosť. Veľa pre mňa znamená, je to odmena za tréningovú drinu na snehu i letnú na suchu. Som rád, že som sa dočkal tohto kovu,“ povedal Michal Adamov, ktorý predčil vlaňajší biatlonový výsledok z EYOF Jakuba Borguľu. Jeho predchodca bol pred rokom vo Vuokatti bronzový.

Po prvej streľbe si už dával pozor

Vďaka behu bol na medzičase pred prvou ležkou bol najrýchlejší. Na strelnici mu ušli dva výstrely mierne doľava. V ďalšom priebehu však streľbu korigoval. Po prvom kole mal 37. čas.

Postupne sa vo výsledkovej listine posúval, pomáhala mu predovšetkým čistá streľba. Na strelnici vybieľoval jeden terč za druhým. Podľa streleckých časov síce dlhšie mieril ako jeho súperi, pomohlo mu to však k oveľa presnejším výstrelom.

„Prvýkrát v živote sa mi darilo takto na strelnici. Na prvej položke som sa až tak nesústredil na streľbu, avšak pri ďalších som si povedal, že mám šancu sa ukázať. Snažil som sa, ako som najlepšie vedel,“ vysvetľoval v cieli spokojný slovenský reprezentant.

Michal Adamov nechal na trati všetku energiu

Michal Adamov
Michal Adamov po pretekoch na 12,5 km na EYOF vo Friuli Venezia Giulia.
Foto
SOŠV/STANISLAV KRŠKO

Po poslednej štvrtej položke – streľbe v stoji – odchádzal zo strelnice veľmi nabudený. Medzičasovo bol lepší ako on len Slovinec Pavel Trojer, pred súpermi mal Adamov len minimálny náskok. Šestnásťročný člen TJ Tatran Hybe si napokon dobehol po najjagavejší výsledok doterajšej kariéry.

„Boli to veľmi náročné preteky. Na trati som nechal všetku energiu, nemal som z behu najlepšie pocity. Na strelnici mi to išlo veľmi dobre, mám radosť zo streleckého výsledku. Po poslednom dvadsiatom výstrele som si uvedomil, že mám veľkú šancu na kvalitný výsledok.  Videl som pred sebou zopár chalanov, povedal som si, že sa skúsim na nich dotiahnuť a potom dobehnem do cieľa,“ povedal v cieli Michal Adamov.

Vďaka čistej streľbe na troch posledných položkách vedel, že môže útočiť na kvalitný výsledok, avšak si myslel, že to bude len v najlepšej desiatke. „Na trati som sa necítil ideálne, preto som nemal pocit, že by som išiel po medailu. Až chalani zo servisu mi zakričali, ako na tom som, tak som sa ešte viac snažil,“ popísal.

Aj ďalší traja slovenskí biatlonisti ukázali kvalitnú bežeckú pripravenosť, avšak na strelnici zlyhali a pripísali si k bežeckým časom viaceré 45-sekundové penalizácie. Maxim Mejtský skončil so 7 streleckými chybami na 27. priečke, o dve pozície za ním bol s ôsmimi nepresnými výstrelmi Martin Maťko. Sedemkrát netrafil terč ani napokon 49. Samuel Svrčina.

„Medaila Michala Adamova je veľký úspech pre slovenský biatlon, hlavne ten mládežnícky. Som rád, že sa vyplatila tvrdá práca a teraz sme ju zúročili. Michal Adamov mal už nástrel dobrý. Prvú položku nezvládol, ale ,cvakli‘ sme a ďalšie dal už na nulu, čo je skutočne skvelé,“ reagoval na výsledky tréner biatlonistov Jaroslav Kamenský.

Z dievčat opäť najlepšia Garguláková

Slovenské reprezentantky na štart individuálnych pretekov na 10 km nastúpili len tri. Chýbala Rebeka Tóthová, ktorá nenastúpila pre chorobu.

Dievčatá v pretekoch chybovali v streľbe. Tamara Molentová mala 5 chýb, Liliana Baculíková až 6. Najlepšie zo Sloveniek skončila opäť Alžbeta Garguláková. Napriek 4 nepresným výstrelom a slabšiemu behu finišovala na 24. mieste.

„Dnes som mala veľmi dobrý nástrel, no bežalo sa mi horšie. Mala som stuhnuté nohy, lyže však išli veľmi dobre, za čo chcem pochváliť servismanov. Keď som strieľala prvú položku s dvomi chybami, povedala som si nevadí, aj Mišo Adamov to mal podobne,“ hovorila v cieli s narážkou na striebro jej reprezentačného kolegu. „Potom sa začala viac sústrediť a streľba bola lepšia. Veľmi ma hnali dopredu aj slovenskí fanúšikovia, ktorí vytvorili skvelú atmosféru,“ dodala.

Lyžiarka Polak na 24. mieste

Rovnako ako v slalome aj v obrovskom slalome bola zo slovenských lyžiarok najlepšia Sophia Polak. Po prvom kole bola po chybe v strednej časti trate na 26. priečke, v druhom mala 21. najrýchlejší čas a celkovo obsadila 24. miesto. Do FIS listín je pribudlo 32,46 bodu. Sofia Semanová skočila z 36. pozície po prvom kole na 29., Katarína Šrobová zo 40. na 31. Preteky nedokončila Vanesa Vulganová.

V šprinte klasickou technikou chýbalo Laure Roglovej len 17 stotín sekundy k postupu do vyraďovacích bojov. V konečnom poradí kvalifikácie skončila na 31. pozícii. Jej krajanky Nina Škarvadová a Veronika Michalechová boli v šiestej desiatke. Z chlapcov v šprinte klasickou technikou skončil najvyššie Martin Stankoviansky na 38. mieste, Lucas Melich bol 50. a Richard Kostelník 56.

V snoubordkrose Jakub Tomašák a Sára Pitoňáková skončili v nasadzovacích jazdách zhodne na 11. priečke, vo štvrťfinále obsadili vo svojich jazdách 3. miesta a neprebojovali sa do ďalších bojov.

VÝSLEDKY – Európsky olympijský festival mládeže Friuli Venezia Giulia 2023

BIATLON

Chlapci – 12,5 km: 1. Pavel Trojer (Slovin.) 34:52,2 (1), 2. Michal Adamov (SR) +1:31,4 (2), 3. Guillaume Poirot (Fr.) +1:40,5 (2), ... 27. Maxim Mejtský +6:14,4 (7), 29. Martin Maťko +6:38,5 (8), 49. Samuel Svrčina (všetci SR) +8:21,4 (7).

Dievčatá – vytrvalostné preteky na 10 km: 1. Julia Tannheimerová (Nem.) 34:02,3 (3), 2. Voldiya Galmaceová-Paulinová (Fr.) +9,8 (1), 3. Oleksandra Merkušinová (Ukr.) +1:08,9 (4), ... 24. Alžbeta Garguláková +4:56,8 (4), 28. Tamara Molentová +5:47,6 (5), 35. Liliana Baculíková (všetci SR) +6:48,1 (6).

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Dievčatá – obrovský slalom: 1. Ludovica Righiová (Tal.) 2:46,48, 2. Moa Landströmová (Švéd.) +0,27, 3. Nadine Hundeggerová (Rak.) +0,36, ... 24. Sophia Polak +5,35, 29. Sofia Semanová +10,28, 31. Katarína Šrobová +11,10, Vanesa Vulganová (všetky SR) nedokončila 1. kolo.

BEH NA LYŽIACH

Dievčatá - šprint klasicky: 31. Laura Roglová 3:13,73, 54. Nina Škarvadová 3:33,14, 55. Veronika Michalechová (všetky SR) 3:34,18.

Chlapci – šprint klasicky: 38. Martin Stankoviansky 2:45,48, 50. Lucas Melich 2:59,08, 56. Richard Kostelník (všetci SR) 3:06,34.

SNOUBORDING

Chlapci – snoubordkros: 1. Achille Leleu (Fr.), 2. Daan Stam (Hol.), 3. Felix Kurt Schwenkel (Nem.), ... 9. Jakub Tomašák (SR).

Dievčatá – snoubordkros: 1. Felicie Leichtová, 2. Lea Castová (obe Fr.), 3. Karolína Šperlová (ČR), ... 9. Sára Pitoňáková (SR).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV