Šport a olympizmus
5 min. čítania

Svetový deň fair play 2024: Čo sa zamladi naučíš...

Peter BUČEK, člen kolégia Klubu fair play SOŠV
Lukáš Mareček (v strede) s diplomom Klubu fair play SOŠV.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Aj v hasičskom športe si dokážu ctiť myšlienky fair play. Ukazuje to príklad Lukáša Marečeka z obce Malé Zálužie. Text vznikol pri príležitosti Svetového dňa fair play, ktorý sa každoročne svet pripomína 7. septembra.

Ako každý chlapec, tak aj Lukáš Mareček neobsedel na jednom mieste a bol všade, kde sa niečo dialo. So spolužiakmi sa naháňal za futbalovou loptou, behával na školských pretekoch, takže kondičku naberal celkom prirodzeným spôsobom. A predsa len jedným očkom poškuľoval po kamarátoch, ktorí sa prihlásili k dobrovoľným hasičom. Keď mal desať rokov, rodičia priviedli malého Lukáša do tímu, ktorý vzbudzoval obdiv a úctu. Začal chodiť medzi hasičov. Už vtedy spoznal poslanie svojho koníčka, ktorý ho stále sprevádza.

Každý rok sa 7. septembra oslavuje Svetový deň fair play. Odkazuje, že výraz fair play nesmie zostať prázdnou frázou, musíme ho naplniť zmysluplným obsahom. Ale pravdu povediac, ešte lepšie by bolo, keby sme hnutie fair play nepotrebovali vôbec. To by znamenalo, že hodnoty, ktoré šíri a chráni, by mali byť zakódované v našich génoch. V každom nás by mal byť jeden neviditeľný rozhodca, ktorý preverí naše činy a opýta sa nás: čo si dnes urobil v záujme iných?

Viac informácií k téme fair play v športe nájdete TU.

Lukáš Mareček sa narodil v Turej Lúke v okrese Myjava, čo je čarokrásny kraj. Aj svojimi rodičmi bol vedený k tomu, aby si prírodu a jej vzácnosti chránil ako oko v hlave. A o to sa snažia aj hasiči pri rôznych živelných pohromách a požiaroch. Pomoc druhým bolo krédom, ktoré si Lukáš zobral do života a riadi sa tým deň čo deň.

Po maturite v Senici pokračoval v štúdiu na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity, kde po promócii získal inžiniersky titul. Život však zavial Lukáša Marečka z nádherného rodného kraja do nie menej príťažlivého prostredia Nitrianskej pahorkatiny, do maličkej obce Malé Zálužie v okrese Nitra. Aj zásluhou Dobrovoľného hasičského zboru presahuje táto dedinka hranice chotára.

„Keďže žijem v Malom Záluží už sedem rokov a zásluhou nadšencov okolo Petra Novotného sa obnovila hasičská tradícia v tejto obci, vôbec som neváhal priložiť ruku k dielu,“ vracia sa v nedávnych spomienkach Lukáš Mareček. „Štafetový kolík som neskôr prevzal od predsedu Dobrovoľného hasičského zboru v našej obci Petra Novotného, ktorý je stále jeho veľkým ťahúňom, a pozornosť som zameral na tých najmladších medzi nami. Teší ma veľký záujem detí z obce chodiť na pravidelné tréningy a súťaže. Som rád, že si obľúbili zmysluplnú činnosť, ktorá im dá veľa do ich ďalších rokov života.“

Mimochodom, na tréningy do Malého Zálužia nechodia len deti z tejto obce, ale aj z mnohých okolitých – z Čabu, Nových Sadov, Šurianok, Biskupovej, či Veľkých Ripnian. Tých menších privážajú rodičia, ktorí pravidelne navštevujú aj súťažné vystúpenia.

„Pravidelne štartujeme v Západoslovenskej detskej hasičskej lige a potom v pohárových súťažiach. V lige skončili naše dievčatá v predchádzajúcej sezóne na štvrtom mieste a v tejto, ktorá sa práve rozbieha, by sme radi poskočili už na pódium,“ optimisticky sa pozerá dopredu Lukáš Mareček a dodáva: „Preto si mimoriadne vážime výročné ocenenie, ktoré sme dostali od Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru. Ten diplom nám bude pripomínať pohárovú súťaž vo Veľkých Ripňanoch.“

O čo vlastne išlo? Na týchto tradičných pretekoch v hasičskom športe štartovala mládež z Malého Zálužia a keďže jedno čerpadlo sa im pokazilo, museli použiť náhradné. Keďže náhradné malo väčší výkon, ako povoľujú pravidlá, museli použiť pretlakový ventil na jeho redukciu. Nastavili ho ale na oveľa nižšiu hranicu, ako požadovali pravidlá, takže sa oproti ostatným súperom podstatne znevýhodnili. A práve toto gesto Lukáša Marečka nezostalo nepovšimnuté ani zo strany organizátora a odmenou všetkých pri záverečnom oceňovaní najlepších bol veľký potlesk a uznanie zmyslu pre čestnosť.

„Mojich zverencov vediem aj v našom hasičskom športe k úcte k súperovi a k čestnému súpereniu. Len v takom prípade môže mať potom človek radosť z výsledku. Zmyslom športu, a aj toho nášho, je súperiť bez akýchkoľvek nečestných úmyslov a uznanie si získať len dodržiavaním princípov fair play.  Toto všetko sa snažím vštepovať aj našim chlapcom a dievčatám nielen na tréningoch, ale aj počas ich súťažného vystúpenia. Uložia si to v hlavách, stane sa to úplnou samozrejmosťou a žijú potom ako normálni ľudia bez  bočných úmyslov. Aj tento hasičský šport ich k tomu formuje,“ uvažuje Lukáš Mareček.

Myšlienky fair play majú v športe svoje nezameniteľné miesto. Aj keď sme mnohokrát svedkami zvláštneho správania sa trénerov a funkcionárov aj pred  tými najmladšími, netreba sa báť poukázať na ne a verejne ich neprijať. A naopak, čestné a priame vystupovanie s výchovným aspektom dať verejnosti najavo. Určite sa nám to v budúcnosti vráti, lebo spoločnosť to potrebuje.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque