Športové aktuality
3 min. čítania

Tury o cieľoch v Paríži: Chcel by som byť vo finále

Richard Tury.
Foto
TASR - Pavel Neubauer

Slovenský skejtbordista Richard Tury si plánuje účasť na OH v Paríži prevažne užiť. Pod piatimi kruhmi by sa rád prebojoval medzi najlepšiu osmičku, ale nechce na seba vyvíjať priveľký tlak.

"Keďže je to moja prvá olympiáda a dostal som sa na ňu v 31 rokoch, chcem si to v prvom rade užiť. Nie je to každý rok, je to raz za štyri roky. Za život som odjazdil veľmi veľa súťaží a nechcem si na seba robiť tlak, pretože je to olympiáda," uviedol Tury na štvrtkovej tlačovej konferencii. Svoj premiérový štart na OH si zaistil z ôsmej priečky olympijského rebríčka a medzi finálovú osmičku by sa rád dostal aj v Paríži. Na medailu si však netrúfa: "Chcel by som sa dostať do finále, keby sa to podarilo, bol by som veľmi spokojný. Prvé miesto je určite nereálne, pretože človek vidí, ako tam jazdia iní ľudia. Maximálne tretie miesto by bolo otvorené, keby sa zišli všetky konštelácie hviezd."

V základnej časti disciplíny street bude v Paríži štartovať 22 reprezentantov, súťaž pozostáva z dvoch fáz. V prvej sa pretekári predstavia v dvoch 45-sekundových jazdách a predvedú sériu trikov pomocou prekážok na dráhe. V druhej majú predviesť svoj najlepší trik, majú naň päť pokusov. Do finále postúpia ôsmi jazdci s najvyšším skóre, pričom počítať sa bude lepšia z prvých dvoch jázd a dva pokusy z piatich. Rovnaký formát sa zopakuje aj v bojoch o medaily.

Tury je jeden z piatich Európanov, ktorí sa prebojovali na olympiádu. Okrem neho sa v Paríži predstavia traja Francúzi a jeden Portugalčan. Zaujímavé je aj vekové rozhranie štartujúcich, najmladší z nich má 14, najstarší 38 rokov. "Mladí majú výhodu, lebo pôjdu do všetkého bezhlavo. My starší však máme viac skúseností, zažili sme viacej súťaží. No myslím, že tam môže prekvapiť ktokoľvek," myslí si Tury.

Tridsaťjedenročný reprezentant dúfa, že jeho účasť na olympiáde pridá skejtbordingu na popularite aj na Slovensku: "Verím tomu, že na Slovensku to trochu otvorí dvere. Je to šport, ako každý iný. Sme z inej kultúry, je to freestylová kultúra, ale nie je to také zlé, ako sa na to možno pozerajú niektorí ľudia." Skonštatoval, že v Česku a Poľsku sú podmienky lepšie, ale aj na Slovensku sa začínajú budovať nové skejtparky, ktoré majú podľa neho miesto v každom meste.

Do Paríža odcestuje Tury túto nedeľu a pred štartom hier absolvuje štyri dvojhodinové tréningy. Mužská súťaž v streete je na programe už v sobotu 27. júla, deň po otváracom ceremoniáli. Na otvorení hier sa teda Tury zrejme nezúčastní, čas pravdepodobne využije na oddych.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque