Športové aktuality
5 min. čítania

Úspešné športovkyne motivujú ženy k pohybu i seba navzájom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Slovenský olympijský ženský tím na 10. ročníku Ženského behu v Bratislave.
Foto
ARCHÍV (nk)

V športe dosiahli veľa úspechov a zažili veľa nezabudnuteľných momentov. Teraz sa snažia motivovať ženy, aby sa hýbali a stali sa súčasťou ženskej športovej komunity. Anastasia Kuzminová, Danka Barteková, Alexandra Longová, Natália Prekopová, Mária Gáliková (Benčíková), Martina Hrašnová, Alžbeta Havrančíková, Zuzana Tomčíková, Iveta Putalová a Martina Gogolová (Kohlová) vytvorili Slovenský olympijský ženský tím a spoločne odbehli 4 km počas sobotňajšieho 10. ročníka Ženského behu.

Vrcholové športovkyne majú vždy športové ciele a motiváciu pre ich dosiahnutie. Viaceré z členiek Slovenského olympijského ženského tímu už skončili vrcholné kariéry, ale naďalej športujú. Pohyb a fyzické aktivity sú ich životným štýlom. Niektoré z nich sú už aj matky a chápu, že v živote zaneprázdnenej ženy je náročné nájsť si dostatok času na kvalitný tréning a športovať bez konkrétnych cieľov a výziev.

Ženy by si mali vyčleniť čas pre koníčky

Slovenský olympijský ženský tím
Slovenský olympijský ženský tím na štarte 10. ročníka Ženského behu v Bratislave.
Foto
ARCHÍV (nk)

„Ako členka komisie pre rovnosť príležitostí pri Slovenskom olympijskom a športovom výbore chcem povzbudiť ženy, aby si ,povinne‘ vyčlenili čas pre svoje koníčky a záľuby, medzi ktoré by mal patriť šport či pohyb. Každá žena si musí stanoviť ciele nielen rodinného či pracovného charakteru, ale aj osobnostné pre seba a svoje zdravie. Ženy by sa nemali báť, ale mali by vyhľadávať výzvy zapojením sa do aktivít, v rámci ktorých sa dostanú do komunít podobných žien a v nich sa budú navzájom ďalej podporovať,“ hovorí iniciátorka bežeckého Slovenského olympijského ženského tímu, trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

„Vidím to ako najkratšiu a najkrajšiu cestu na zvýšenie pomeru šťastných a spokojných ženských bytostí. Ženy následne emócie môžu preniesť aj domov a ďalej ich budú rozdávať a šíriť,“ dopĺňa.

Prepojenie aktívnych športovkýň s bývalými

Na 10. ročníku dm ženského behu dostala každá účastníčka príležitosť pripojiť sa ku komunite športovkýň a mohla odbehnúť či odkráčať v rámci nordic walking, v niektorých prípadoch aj s dcérou či s kočíkom, buď trať dlho 4 km, alebo 10 km. Našim olympioničkám nešlo o výkon, ale chceli ukázať radosť z pohybu, pomohli svojmu zdraviu a zažili skvelú atmosféru.

„V našom tíme sme krásne prepojili aktívne športovkyne s olympioničkami, ktoré už ukončili svoju športovú kariéru. Navzájom sa mohli motivovať a zároveň motivovali aj ostatné účastníčky,“ uviedla Anastasia Kuzminová.

Slovenský olympijský ženský tím môže vytvoriť tradíciu

Jedným z cieľov komisie pre rovnosť príležitostí je dať možnosť každému, aby zažil radosť z pohybu a športových aktivít a v budúcnosti sa z podobných aktivít môže stať tradícia...

„Náš tím som zložila zo športovkýň z rôznych športov. Dámy majú odlišnú športovú formu a kondíciu. Pohyb má byť o zážitkoch, nových emóciách, spoločnej motivácii niečo dosiahnuť a prekonať samých seba,“ vysvetľuje niekdajšia skvelá biatlonistka, ktorá bola jedna z ambasádoriek ženského behu. V Bratislave si najskôr odbehla 4 km trať s ďalšími členkami tímu a potom popoludní zvládla aj 10 km.

SLOVENSKÝ OLYMPIJSKÝ ŽENSKÝ TÍM NA ŽENSKOM BEHU V BRATISLAVE

Alžbeta Havrančíková - štvornásobná účastníčka ZOH v bežeckom lyžovaní. V súčasnosti učiteľka telesnej výchovy na ZŠ Liptovská Teplička.

Danka Barteková - štvornásobná olympionička v športovej streľbe, bronzová medailistka z Londýna 2012. Stále aktívna športovkyňa a zároveň členka Medzinárodného olympijského výboru.

Alexandra Longová - reprezentovala Slovensko na OH 2016 v Riu de Janeiro v lukostreľbe. Stále aktívna športovkyňa, zamestnaná vo VŠC Dukla Banská Bystrica. Členka komisií športovcov SOŠV a EOV.

Zuzana Tomčiková - účastníčka ZOH v Vancouveri 2010, brankárka hokejovej reprezentácie. Momentálne pracuje ako projektová manažérka v Esete.

Martina Gogolová, OLY - Slovensko reprezentovala v rýchlostnej kanoistike na OH v Pekingu 2008, Londýne 2012 a v Riu de Janeiro 2016. Mama dvoch malých dcérok. Momentálne pracuje ako športová riaditeľka v Špeciálnych olympiádach Slovensko. Členka správnej rady Nadácie SOŠV, komisie športovcov SOŠV, VV SAO, rady olympizmu SOŠV a predsedníčka Olympijského klubu Bratislava.

Martina Hrašnová, OLY - Slovensko reprezentovala v hode kladivom. Účastníčka 4 OH (Peking, Londýn, Rio, Tokio), matka 12-ročnej dcéry Rebeky.

Mária Gáliková, OLY - Slovensko reprezentovala v atletike na OH 2016 v Riu de Janeiro, po ktorých ukončila športovú kariéru. Mamina dvoch synov Šimona a Matúša. V súčasnosti pracuje vo VŠC Dukla Banská Bystrica.

Natália Prekopová, OLY - Slovensko reprezentovala na ZOH 2010 vo Vancouveri v biatlone. Po ukončení športovej kariéry zostala pracovať vo Vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica. Momentálne si užíva materskú dovolenku s 9-mesačným synčekom Riškom.

Iveta Putalová, OLY – Slovensko reprezentovala v atletike na OH 2016 v Riu de Janeiro. Atletickú kariéru ukončila pred rokom. V súčasnosti pracuje v Slovenskom atletickom zväze ako vedúca oddelenia mládežníckej atletiky.

Anastasia  Kuzminová, OLY - reprezentovala Slovensko na ZOH 2010, 2014, 2018 v biatlone. Po ukončení športovej kariéry pracovala na oddelení marketingu a komunikácie VŠC Dukla Banská Bystrica. Členka VV SOŠV a odborný konzultant-poradca v mládežníckom biatlonovom tíme KUZMINA TEAM. Šťastná mama dvoch detí - syna Jeliseja (15) a dcérky Olívie (7).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV