Šport a olympizmus
25 min. čítania

V stredu 26. júla sa začne odpočítavanie posledného roka do otvorenia OH v Paríži

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Vizuál z kampane SOŠV k OH v Paríži so šprintérom Jánom Volkom.
Foto
SOŠV

Leto je v plnom prúde a takto o rok sa pozornosť celého sveta uprie na Paríž. Francúzska metropola bude od 26. júla do 11. augusta 2024 dejiskom Hier XXXIII. olympiády. Najväčšie športové podujatie na svete zavíta k Seine už po tretí raz. Predtým v roku 1900 Paríž hostil Hry II. olympiády a v roku 1924 – teda presne sto rokov pred tými blížiacimi sa – Hry VIII. olympiády.

Na európsku pôdu sa olympijské hry vrátia po 12 rokoch. Naposledy ich na starom kontinente v roku 2012 hostil britský Londýn, ktorý sa stal historicky prvým trojnásobným dejiskom OH. Paríž je druhé mesto, ktoré sa bude môcť pochváliť trojnásobným usporiadateľstvom olympijských hier. Tým tretím bude v roku 2028 americké Los Angeles.

Parížske hry sa budú niesť v znamení dvoch hesiel:

Nová éra - ako odkaz na to, že to budú hry pripravované podľa štandardov strategického dokumentu s názvom Olympic Agenda 2020+5, ktoré sa majú stať predlohou pre budúcnosť.

Hry naširoko otvorené - jeho naplnením bude predovšetkým širšie umožnenie priameho bezplatného sledovania olympijského diania, vrátane otváracieho ceremoniálu (ten sa po prvý raz v histórii uskutoční v samom centre mesta), pre verejnosť, zaradenie  tzv. urbánnych športov a ďalších, v ktorých sa bude súťažiť na najväčšom parížskom námestí, ako aj možnosť pre 2024 rekreačných bežcov zabehnúť si maratón na olympijskej trati a pre ďalších 40-tisíc bežcov absolvovať beh na kratšej trati. Významnou súčasťou napĺňania tohto hesla je aj zapojenie škôl a miestnych i regionálnych samospráv do rozsiahleho programu aktívneho pohybu.

Priblížme si rok pred ich konaním prípravy OH 2024.

Veľké olympijské kruhy pred dominantou Paríža - Eiffelovou vežou.
Veľké olympijské kruhy pred dominantou Paríža - Eiffelovou vežou.
Foto
Paris 2024

KĽÚČOVÉ FAKTY O PARÍŽSKYCH HRÁCH

Rámec a rozmer hier sú okrem dátumu (ale treba povedať, že turnaje vo futbale i v sedmičkovom ragby sa začnú už 24. júla a v hádzanej i v lukostreľbe 25. júla, teda dva, resp. jeden deň pred slávnostným otvorením) vymedzené týmito číslami a faktmi:

  • Predpokladá sa účasť vyše 10 500 športovcov, reprezentujúcich 203 národných olympijských výborov, plus členovia Olympijského tímu utečencov. Stále je neznáme, či a za akých okolností budú môcť štartovať športovci z Ruska a Bieloruska - v dôsledku vojnovej agresie Ruska s podporou Bieloruska proti Ukrajine, ktorá trvá od 24. februára 2022. A pozvánku od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) rok pred hrami nedostane ani Národný olympijský výbor (NOV) Guatemaly, ktorý je aktuálne suspendovaný.
  • Na OH bude k dispozícii 41 súťažných športovísk v Paríži a v ďalších dejiskách mimo metropoly. Z nich blízko Paríža sa nachádzajú Versailles (moderný päťboj, golf, horská, dráhová a BMX cyklistika) a Vaires-sur-Marne (veslovanie, rýchlostná kanoistika a vodný slalom). Ďalej sa nachádzajú mestá Lille (kvalifikačná fáza turnajov v basketbale a finálové zápasy hádzanej), Marseille (futbalové zápasy a jachting), Lyon, Bordeaux, St. Etienne, Nice a Nantes (dejiská zápasov futbalových turnajov) a Chateauroux (športová streľba). A najďalej, až zhruba 15-tisíc kilometrov od Paríža, je dejisko súťaží surfistov na Tahiti.
  • Súťažiť sa bude v 32 športoch, pričom štyri z nich sú na základe návrhu organizátorov hier zaradené len do programu OH 2024 – brejking, skejtbording, športové lezenie a surfing. Celkový počet športov, resp. odvetví v ich rámci je 48.
  • V programe OH je spolu 329 medailových disciplín, čo je o desať menej ako v Tokiu 2020. Najviac medailových rozuzlení súťaží sa uskutoční v predposledný deň hier, v sobotu 10. augusta – spolu 39, o deň skôr ich bude 33.
  • Mediálne pokrytie hier do celého sveta bude priamo zabezpečovať okolo 28-tisíc zástupcov masmédií, televízne spoločnosti majú spolu odvysielať 350-tisíc hodín olympijského spravodajstva.
  • Predpokladá sa predaj vyše 10 miliónov vstupeniek na olympijské súťaže a ceremoniály.
  • Organizátorom by malo pomáhať 31 500 dobrovoľníkov.
  • Otvárací ceremoniál sa uskutoční na rieke Seina a v záhradách Trocadéra oproti Eiffelovej veži, teda po prvý raz nie na štadióne. Malo by ho vidieť spolu okolo 500-tisíc divákov, z toho v priestoroch okolo Seiny, po ktorej sa budú plaviť lode s jednotlivými výpravami, štyri pätiny bez potreby zakúpenia vstupenky.
Podľa organizátorov OH 2024 by takto mala vyzerať plavba lodí s olympijskými výpravami po Seine.
Podľa organizátorov OH 2024 by takto mala vyzerať plavba lodí s olympijskými výpravami po Seine.
Foto
Paris 2024
  • Záverečný ceremoniál OH 2024 bude na Stade de France v parížskej štvrti St. Denis, kde sa predtým odohrajú súťaže atlétov a turnaje v ragby.
  • Následné paralympijské hry sa uskutočnia od 28. augusta do 8. septembra 2024.

PRED ORGANIZÁTORMI STOJÍ VEĽA VÝZIEV, AKTUÁLNE „HORÚCE“ SÚ TIE BEZPEČNOSTNÉ

Francúzski organizátori hier na čele s trojnásobným olympijským víťazom vo vodnom slalome a niekdajším najväčším súperom nášho Michala Martikána Tonym Estanguetom čelia rok pred OH 2024 viacerým výzvam.

Niektoré museli riešiť už dávnejšie. Predovšetkým išlo o zmeny lokalizácie viacerých športovísk v porovnaní s pôvodným plánom. O tejto téme sme zverejnili článok nedávno:

Aktuálnou „horúcou“ výzvou je a určite aj zostane bezpečnosť.

Francúzskom v posledných mesiacoch zmietajú veľké nepokoje. Najprv vypukli v dôsledku veľkého odporu proti plánovanej dôchodkovej reforme v krajine, ktorou sa má zvýšiť hranica veku odchodu do dôchodku. Začiatkom júna protestujúci dokonca vnikli aj do budovy organizačného výboru OH 2024. Dôsledkom protestov, ktorých hlavnou silou je odborová ústredňa CGT, boli aj masívne výpadky vo verejnej doprave.

Ďalšiu vlnu protestných akcií v Paríži aj v ďalších mestách koncom júna odštartovalo usmrtenie 17-ročného mladíka arabského pôvodu policajtom. Veľmi mladí výtržníci z moslimských komunít pri útokoch ničili obchody, školy a verejné budovy, v meste Pau dokonca aj policajnú stanicu. A spôsobili škody aj na jednej olympijskej stavbe, keď zapálili autobusy parkujúce pred plaveckým centrom Aubervilliers v Paríži. Oheň sa rozšíril na fasádu stavby.

Obavy v súvislosti s olympiádou vyvoláva najmä skutočnosť, že v Paríži sa nepokoje koncentrovali do štvrte St. Denis, v ktorej sa uskutoční viacero olympijských súťaží. V tejto lokalite s dominantnou prisťahovaleckou komunitou leží aj slávny štadión Stade de France a bude tam dokonca aj olympijská dedina a hlavné vysielacie centrum hier.

O situácii sa nedávno diskutovalo aj vo francúzskom parlamente. Viacerí poslanci vyjadrili obavy, že výbušná situácia v krajine a obavy cudzincov z jej návštevy sa môže negatívne podpísať na znížení cestovného ruchu.

„Nerád by som robil prognózy, ale napätie vo francúzskej spoločnosti je naozaj veľmi vysoké. Bariéra medzi tzv. etnickými Francúzmi na jednej strane a prisťahovalcami na druhej strane je, žiaľ, značná,“ uviedol začiatkom júla v rozhovore pere idnes.cz český odborník na bezpečnosť a medzinárodné vzťahy Jan Eichler. Podľa jeho slov počas hier vo Francúzsku zmobilizujú nielen žandárov a políciu, ale aj armádu v nepriestreľných vestách, prilbách a s nabitými zbraňami. „To je realita dnešného Francúzska,“ dodal.

„Našťastie, my sme počas nedávnej návštevy Paríža nevideli žiadne nepokoje. Faktom však je, že v uliciach sme videli množstvo policajtov, aj ťažkoodencov,“ pridal aktuálny postreh z francúzskej metropoly designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2024 Roman Buček.

Ďalší protestujúci v Paríži sú vysokoškolskí študenti, ktorým sa nepáči, že v lete budú musieť uvoľniť internáty, aby v nich mohli bývať dobrovoľníci, pôsobiaci počas olympijských či paralympijských hier. Ide spolu o 3200 študentov prevažne z chudobných pomerov, ktorí počas leta v Paríži pracujú a využívajú pritom lacnejšie internátne ubytovanie.

K všetkému uvedenému sa pridávajú bezpečnostné riziká súvisiace s hrozbou terorizmu, s čím majú vo Francúzsku už dosť krutých skúseností. Obavy sa najviac viažu k otváraciemu ceremoniálu, pretože plavba lodí s výpravami po Seine sa odohrá na mimoriadne veľkej, otvorenej a ťažko strážiteľnej ploche. V deň slávnostného otvorenia majú nasadiť do akcie až 35-tisíc príslušníkov rôznych bezpečnostných zložiek.

V záujme zvýšenia bezpečnosti francúzska Ústavná rada v máji schválila návrh zákona o olympijských hrách, v ktorom sa počíta s využitím umelej inteligencie v kamerových systémoch v uliciach Paríža. Algoritmy vyhodnocovania obrazových záznamov sa nemajú zameriavať dominantne na konkrétnych ľudí, ale hlavne na neštandardné a nebezpečné situácie, vrátane bitiek a vandalizmu. Využijú sa aj protidronové systémy.

Ďalšou témou bezpečnostných opatrení sú operácie v rámci kybernetickej bezpečnosti, teda opatrenia proti hackerom a ďalším narušiteľom počítačových systémov. Na kyberbezpečnosť sa má použiť spolu až 320 miliónov eur.

Scenéria Paríža, ktorý bude olympijské hry po rokoch 1900 a 1924 hostiť už po tretí raz.
Scenéria Paríža, ktorý bude olympijské hry po rokoch 1900 a 1924 hostiť už po tretí raz.
Foto
Envato

AJ RASTÚCI ROZPOČET MÁ ZOSTAŤ VYROVNANÝ

Podobne ako v prípadoch všetkých predchádzajúcich olympiád aj tej parížskej sa týka postupné zvyšovanie pôvodného rozpočtu. Pokiaľ ide o rozpočet organizačného výboru (OV) PARÍŽ 2024 na samotné olympijské a paralympijské hry (PH), ten v januári tohto roka dosiahol výšku 4,4 miliardy eur. Údajne v dôsledku inflácie ho navýšili o 10 percent. Rozpočet je však stále koncipovaný ako vyrovnaný.

Pokiaľ ide o príjmy organizačného výboru, z predaja vstupeniek, licencií a tzv. hospitality balíčkov sa počíta s výnosom 1,4 miliardy eur (z toho zo vstupeniek 1,1 miliardy). Medzinárodný olympijský výbor prispeje sumou 1,2 miliardy EUR, z ktorej 750 miliónov tvorí podiel z predaja vysielacích práv a 470 miliónov z celosvetového olympijského marketingu v rámci programu TOP. Od vlastných marketingových partnerov majú organizátori získať 1,1 miliardy eur.

„Len nedávno sme prekonali hranicu jednej miliardy eur v zabezpečených príjmoch od našich partnerov. Toto je bezprecedentné. Je to zrejme prvýkrát, čo športové podujatie vo Francúzsku vyzbieralo toľko peňazí od spoločností a partnerstiev,“ povedal na minulotýždňovej tlačovej konferencii Tony Estanguet. Podľa aktuálnej informácie až 90 percent partnerov hier tvoria francúzske firmy.

Tony Estanguet pred veľkým logom olympijských hier v Paríži.
Tony Estanguet pred veľkým logom olympijských hier v Paríži.
Foto
Paris 2024

Na samotnú organizáciu OH sa nemajú použiť žiadne verejné zdroje. Len na organizáciu paralympiády štát pokryje 4 percentá celkových nákladov na PH. Na veci nepriamo súvisiace s OH a PH, ako je zveľadenie všeobecnej infraštruktúry či celkové bezpečnostné opatrenia, majú ísť z verejných zdrojov približne tri miliardy eur.

Ďalšie 4,4 miliardy tvoria náklady stavebníckej firmy na výstavbu olympijských stavieb s názvom Solideo, ktorá je čiastočne financovaná štátom (štátna investícia do spoločnosti predstavuje 1,7 miliardy eur). Spoločnosť je francúzskymi médiami obviňovaná z toho, že na výstavbu využíva aj ilegálnych robotníkov z radov imigrantov.

Podľa aktuálnej štúdie Centra pre právo a ekonomiku v športe (CDES) by hry mali vygenerovať celkový benefit 8 miliárd eur, z čoho 340 miliónov má tvoriť dodatočný výber daní. Od roku 2018 do roku 2024 v rámci príprav OH a PH vzniklo 150-tisíc pracovných miest.

JÚNOVÁ RAZIA V SÍDLE ORGANIZAČNÉHO VÝBORU

Teraz v júni vzbudila veľký rozruch razia, ktorú francúzska polícia vykonala priamo v sídle OV PARÍŽ 2024. Polícia prehľadala sídlo OV v rámci vyšetrovania zadávania verejných zákaziek. Ďalšia razia sa zamerala aj na spoločnosť Solideo a na športovú konzultačnu agentúru Keneo. Prehľadali aj domy generálneho riaditeľa OV PARÍŽ 2024 Étienna Thoboisa i výkonného riaditeľa operácií OV Édouarda Donnellyho. Záujem polície sa sústredil na niektoré obchodné zmluvy.

Motívom policajnej akcie bolo podozrenie zo zneužívania verejných prostriedkov či z neprimeraného zvýhodňovania obchodných partnerov. Francúzska protikorupčná agentúra už v roku 2021 varovala, že v rámci OV PARÍŽ 2024 a spoločnosti Solideo existuje riziko „stretu záujmov“. Vedenie OV PARÍŽ však zatiaľ nebolo z ničoho obvinené.

To, že situácia okolo príprav OH nie je jednoduchá, signalizuje aj fakt, že v máji náhle rezignovala na funkciu prezidentky Francúzskeho olympijského a športového výboru Brigitte Henriquesová. Odôvodnila to vnútornými konfliktmi v rámci organizácie. Na čele NOV ju 30. júna nahradil prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lapparient. Rok pred konaním OH je takéto niečo v usporiadateľskej krajine veľmi nezvyčajné.

Otvárací ceremoniál OH má 26. júla 2024 vyvrcholiť v priestoroch záhrad Trocadéra oproti Eiffelovej veži. Takto ho stvárňuje vizualizácia.
Otvárací ceremoniál OH má 26. júla 2024 vyvrcholiť v priestoroch záhrad Trocadéra oproti Eiffelovej veži. Takto ho stvárňuje vizualizácia.
Foto
Paris 2024

PREDAJ VSTUPENIEK MÁ VYSOKÉ TEMPO

Zrejme najmenej starostí organizátorom aktuálne robí tempo predaja vstupeniek, ktoré je vysoké. Do konca mája sa najmä na základe lotérie, do ktorej sa prihlásili štyri milióny záujemcov (z toho takmer dve tretiny z Francúzska), už predalo 6,8 milióna vstupeniek z celkového plánovaného počtu viac než 10 miliónov.

Na niektoré športy v druhej fáze predaja, ktorá sa skončila 19. mája, sa ponúknuté vstupenky predali za dve hodiny! Išlo o triatlon, športové lezenie, brejking a cyklistické súťaže v BMX. Veľký záujem bol aj o lístky na futbal, basketbal, hádzanú, volejbal a atletiku.

Predaj vstupeniek nedávno vstúpil do tretej fázy. Ak sa naplnia očakávania, parížske hry budú jedny z najnavštevovanejších v histórii a aj takto naplnia svoje motto „Hry naširoko otvorené“. To ešte viac vyniká v kontraste s tým, že tokijské hry pred dvoma rokmi mali v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 zväčša úplne prázdne hľadiská (mimo akreditovaných osôb).

Ceny vstupeniek na športové súťaže sa pohybujú od 24 až 980 eur, ale na otvárací ceremoniál od 90 až po 2700 eur! Desať percent vstupeniek bude v cene 24 eur a 10 percent v cene 200 eur a viac.

Na slávnostné otvorenie sa predá spolu 100-tisíc vstupeniek, ďalších 400-tisíc ľudí má sledovať plavbu lodí s členmi olympijských výprav po Seine zadarmo. Organizátori pôvodne kalkulovali, že by ľudí bez vstupeniek mohlo byť až pol milióna, ale z bezpečnostných aj dopravných dôvodov pôvodný odhad nedávno znížili.

PREDSTAVENIE PLÁNOV ŠTAFETY S OLYMPIJSKÝM OHŇOM

Organizátori hier nedávno predstavili plány budúcoročnej štafety s olympijským ohňom. V antickej Olympii zapália oheň pre OH v Paríži pri tradičnom ceremoniáli 16. apríla 2024. Štafeta bude potom niekoľko dní putovať do Grécku. V Aténach naložia pochodeň na palubu historickej plachetnice Belem, ktorá olympijský oheň privezie na francúzsku pôdu 8. mája. Privítajú ho v druhom najväčšom francúzskom meste, prístavnom Marseille.

Mapka štafety s olympijským ohňom pre Paríž 2024 po území Francúzska.
Mapka štafety s olympijským ohňom pre Paríž 2024 po území Francúzska.
Foto
Paris 2024

Z Marseille poputuje štafeta 68 dní po francúzskom území nielen v Európe, ale aj v niekdajších francúzskych kolóniách na iných kontinentoch, ktoré sú stále pod správou vlády v Paríži. Sú to Guadeloupe, Guyana, Martinique, Francúzska Polynézia a ostrov Réunion. Trať štafety povedie celkove cez štyristo miest.

„Ukážeme neuveriteľnú rozmanitosť našej krajiny. Dedičstvo, prírodu, múzeá, divadlá a samozrejme našich krajanov,“ vyhlásil pri prezentácii štafety šéf OV PARÍŽ 2024 Tony Estanguet, ktorý dodal, že svetu chcú ukázať žiariace Francúzsko.

Do Paríža štafeta po prvý raz dorazí 14. júla, teda v deň najväčšieho francúzskeho štátneho sviatku, ktorým je výročie dobytia Bastily (14. júla 1789). Po hlavnom meste a po jeho okolí bude oheň putovať až do 26. júla, keď sa uskutoční slávnostné otvorenie hier s vyvrcholením v záhradách Trocadéra oproti Eiffelovej veži.

FRANCÚZI HLÁSAJÚ EKOLOGICKÉ HRY

Francúzski organizátori OH a PH 2024 sa radi chvália ekologickým rozmerom hier. Sľubujú, že pripravia doteraz „najzelenšie“ veľké športové podujatie. Vyhlasujú, že by chceli dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, čo predpokladá výrazné zníženie emisií CO2.

„Chceme, aby Paríž 2024 zanechal dedičstvo ľuďom, ale nezanechal žiadny ekologický dlh voči planéte,“ povedal pre poldruha rokom Tony Estanguet.

„Staviame oveľa menej, než to bolo v prípade predošlých olympijských hier. Až 95 percent športových zariadení už existuje, takže emisie uhlíka budú o 50 percent nižšie, než na predošlých hrách,“ vyhlásila začiatkom minulého roka riaditeľka environmentálnej sekcie OV PARÍŽ 2024 Georgina Grénonová. Treba povedať, že viacero olympijských športovísk bude len dočasných.

Paríž chystá viacero noviniek so silným ekologickým nábojom. Jednou majú byť generátory elektrickej energie pracujúce na báze obnoviteľných zdrojov. Ďalšou využívanie lietajúcich taxíkov, tzv. volokoptér s pilotom, ktoré dokážu rýchlosťou 110 km/h prepraviť jedného pasažiera (okrem pilota) až na vzdialenosť 25 km. K dispozícii má byť aj množstvo taxíkov na vodíkový pohon.

Viacero olympijských športovísk bude len dočasných.
Viacero olympijských športovísk bude len dočasných.
Foto
Paris 2024

V meste po odznení pandémie COVID-19 výrazne obmedzili automobilovú dopravu. Športoviská sú situované tak, aby boli dostupné pešo, na bicykli, alebo verejnou dopravou. Používanie autobusov pre akreditovaných účastníkov minimalizujú, s výnimkou VIP-hostí im odporúčajú dominantne využívanie MHD.

Pri stavebných prácach sa údajne využívajú takmer výlučne recyklovateľné materiály. Prioritou je aj využívanie obnoviteľnej energie. Ďalšie opatrenia sa týkajú významnej redukcie používania jednorazových plastov pri stravovaní a pitnom režime.

Pre každého viditeľným výsledkom opatrení smerujúcich k čistejšiemu životnému prostredie má byť dosiahnutie ambiciózneho cieľa, aby sa v rieke Seina po sto rokoch zákazu dalo znovu kúpať. Náklady na opatrenia na čistenie vody a jej zbavenie baktérií a ďalších znečisťujúcich látok vyčíslili na miliardu eur. Vo vlnách Seiny majú počas OH súťažiť triatlonisti a diaľkoví plavci.

Kúpanie verejnosti má podľa júlového vyjadrenia primátorky Paríža Anne Hidalgovej prísť na rad až v roku 2025. Aj to má byť súčasť olympijského dedičstva pre mesto. Priamo v centre Paríža dovtedy má vyrásť mestská pláž a na iných miestach metropoly ďalšie štyri. Vstup do rieky bude možný len vo vymedzených hodinách a priestoroch pod dohľadom plavčíkov.

OLYMPIJSKÉ DEDIČSTVO PRE FRANCÚZSKU MLÁDEŽ

Organizátori hier veľmi zdôrazňujú silnú ambíciu zanechať olympijské dedičstvo pre celú krajinu a najmä pre mladú generáciu. V rámci programu „Terre de Jeux 2024“ zapojili vyše 4000 miestnych a regionálnych samospráv do aktivít zameraných na propagáciu športovania i samotných hier s cieľom posilniť postavenie športu v spoločnosti.

OV PARÍŽ 2024 uspel na mnohých základných školách s kampaňou, aby tam 30 minút denne venovali cvičeniu. Očakáva sa, že na budúci rok sa do pohybových aktivít v súvislosti s hrami zapojí všetkých 35-tisíc základných škôl vo Francúzsku.

Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk priamo v Paríži.
Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk priamo v Paríži.
Foto
Paris 2024

KONCEPT OLYMPIJSKÝCH HIER PRIAMO V PARÍŽI

Teraz prejdime k športovej stránke príprav. Najprv si predstavme koncept olympijských hier priamo v Paríži. Nechajme stranou otvárací ceremoniál OH, o ktorom píšeme vyššie.

Futbalový štadión Stade de France pre 77-tisíc divákov, na ktorom sa budú konať atletické súťaže, turnaje v ragby aj záverečný ceremoniál, sa dlhodobo využíva. Bol postavený k MS 1998 vo futbale a hráva na ňom francúzska reprezentácia. Medailové zápasy futbalových turnajov OH sa však budú hrať v Parku princov, čo je domovský stánok klubu Paris St. Germain.

Stade de France leží len dva kilometre od Olympijskej dediny. Tá sa stavia ako nová a architektonicky veľmi zaujímavá. Tvoria ju rozmanité budovy. Veľmi špecifická bude jedáleň v prostredí bývalej elektrárne, kde krátko sídlilo aj filmové štúdio.

Takto budú vyzerať izby v parížskej olympijskej dedine.
Takto budú vyzerať izby v parížskej olympijskej dedine.
Foto
Roman Buček

Neďaleko od Stade de France – vlastne len cez cestu - stavajú Olympijské aquatické centrum, v ktorom sa uskutočnia súťaže v skokoch vo vody, umeleckom plávaní a súboje v základných skupinách vodnopólových turnajov.

Slávny tenisový štadión Rolanda Garrosa s mnohými kurtmi, na ktorých sa každoročne hráva grandslamový turnaj, bude nielen dejiskom tenisových turnajov. Hlavná hala Philippa Chatriera so zaťahovacou strechou počas OH bude slúžiť aj ako dejisko finálových zápasov v boxe. Tento areál leží v západnej časti Paríža.

Na krytom štadióne Philippa Chatriera v areáli Roland Garros sa odohrajú nielen najvýznamnejšie tenisové zápasy, ale aj medailové súboje v boxe.
Na krytom štadióne Philippa Chatriera v areáli Roland Garros sa odohrajú nielen najvýznamnejšie tenisové zápasy, ale aj medailové súboje v boxe.
Foto
Ľubomír Souček

Viacúčelová Aréna La Défense (známa aj ako Arena´92)v modernej časti Paríža zvyčajne hostí množstvo zápasov ragbyového klubu Racing´92, ale počas hier v nej budú dva bazény – jeden na plávanie a druhý na finálovú časť vodnopólových turnajov. Zvyčajne 40-tisícové hľadisko na koncerty na OH zredukujú na kapacitu 17-tisíc divákov.

Na neďalekých štyroch ihriskách štadióna Yves-du-Manoir odohrajú zápasy turnajov v pozemnom hokeji.

Na Marsových poliach pod Eiffelovkou sa uskutočnia turnaje v plážovom volejbale. V neďalekom Grand Palais Ephemére, ktorý počas OH premenujú na Arenu Champ-de-Mars, budú v blízkosti Vojenskej školy (École militaire) zápoliť džudisti aj zápasníci. Vo Veľkom paláci (Grand Palais) zase šermiari a taekwondisti.

V parku medzi Invalidovňou (s najvyššou kostolnou kupolou v Paríži) a mostom Alexandra III. sa plánujú súťaže v lukostreľbe. Vo vlnách Seiny pod týmto mostom odštartujú súťaže triatlonistov i diaľkových plavcov. Tam bude aj cieľ bežeckého maratónu.

Pri Jenskom moste odštartujú preteky cestných cyklistov s hromadným štartom, aj súťaže chodcov, ktoré tam budú mať aj cieľ. Trať cyklistickej časovky sa začne pri Invalidovni a skončí sa pri moste Alexandra III.

Námestie Svornosti (Place de la Concorde), najväčšie v Paríži, sa premení na Arénu mestských športov. Stane sa centrom „mladých“ či nových olympijských odvetví – basketbalu traja proti trom, brejkingu (obe na La Concorde 1), BMX freestyle (La Concorde 2), aj skejtbordingových disciplín street a park (La Concorde 3, resp. 4).

„Olympiádu premeníme na všeľudovú slávnosť a viac vtiahneme návštevníkov do aktívneho poňatia športu,“ hovorí na margo využitia otvorených priestranstiev na otvárací ceremoniál i niektoré súťaže OH Tony Estanguet.

Takto nejako by to počas OH 2024 malo vyzerať na námestí Svornosti.
Takto nejako by to počas OH 2024 malo vyzerať na námestí Svornosti.
Foto
Paris 2024

Okrem týchto miest sa priamo v Paríži bude súťažiť aj v ďalších športoch. V južnej časti mesta vo výstaviskovom areáli Paris Expo Porte de Versailles sa uskutočnia turnaje vo volejbale (South Paris Arena 1), stolnom tenise (South Paris Arena 4) a súťaže vo vzpieraní (South Paris Arena 6).

Svetoznáma hala Bercy bude dejiskom súťaží v športovej gymnastike a v skokoch na trampolíne, aj finálovej časti turnajov v basketbale. V Porte de La Chapelle Arena budú súťažiť bedmintonisti aj moderné gymnastky. Je to veľmi blízko k Olympijskej dedine. Blízko tohto športoviska je aj Le Bourget Sport Climbing Venue (dejisko súťaží v športovom lezení).

Neďaleko od Paríža leží zámok Versailles, pri ktorom sa uskutočnia súťaže v jazdectve aj časť moderného päťboja. Ešte ďalej v regióne Ile-de-France sú športoviská St. Quentin-en-Yvelines BMX Stadium (časť súťaží v BMX) aj National Velodrome (dráhová cyklistika), Élancourt Hill (horská cyklistika) a Golf National (golf).

Vo Vaires-sur-Marne sú dva vodné štadióny Nautical – jeden na rýchlostnú kanoistiku a veslovanie, druhý na vodný slalom. Ten druhý si už vlani mohli vyskúšať slovenskí pretekári a konštatovali, že voda v ňom nie je príliš „divoká“ a trať je ľahká, navyše tam dosť fučí.

Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk v okolí Paríža.
Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk v okolí Paríža.
Foto
Paris 2024

ŠPORTOVISKÁ MIMO METROPOLY

Hoci organizátori OH 2024 deklarujú, že ich projekt je kompaktný a až 85 percent športovcov bude mať dejiská súťaží do 30 minút jazdy z Olympijskej dediny vo štvrti St. Denis a že 22 z celkového počtu 48 odvetví v programe hier bude mať športoviská do 10 km od dediny, niektoré športy sú situované mimo Paríža.

Súťaže v športovej streľbe sa budú konať až 270 km južne od Paríža – v Chateauroux. Pôvodné plány výstavby novej strelnice priamo v Paríži narazili na odpor ochranárov, takže olympijské súťaže presunuli na existujúce športovisko s vyhovujúcou infraštruktúrou, len ďaleko od metropoly. Prepravný čas z parížskej dediny na strelnicu v Chateauroux sa odhaduje až na štyri hodiny. To znamená, že strelci budú v našej výprave tvoriť dislokovanú a úplne samostatnú enklávu.

Na ďalších mimoparížskych športoviskách sa účasť slovenských športovcov nepredpokladá.

Skupinové zápasy hádzanárskych turnajov odohrajú odohrajú na štadióne Pierra Mauroya v Lille. Mimo dejiska OH sa tradične konávajú zápasy v základných skupinách futbalových turnajov. Tie sa v tomto prípade uskutočnia v Nantes, Bordeaux, St. Etienne, Marseille, Nice a v Lyone. Prímorské Marseille bude hostiť aj jachtárske súťaže.

Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk na území Francúzska mimo Paríža.
Mapka rozmiestnenia olympijských športovísk na území Francúzska mimo Paríža.
Foto
Paris 2024

Súťaže surfistov sa odohrajú v Teahupo´o na Tahiti až vo Francúzskej Polynézii. Keďže Tahiti je od Paríža až 15 589 kilometrov, pôjde o najvzdialenejšie dejisko olympijských súťaží v celej 128-ročnej histórii novovekých olympijských hier. „Profesionáli hovoria, že tamojšie vlny sú vraj najťažšie na svete. Sú to vlny francúzske, tak sme sa ich rozhodli prepojiť s olympijskými hrami,“ vysvetlil túto prekvapujúcu voľbu Tony Estanguet.

PARÍŽSKE NOVÉ ŠPORTY A DISCIPLÍNY

V Paríži sa bude súťažiť v 28 tradičných a 4 dodatkových športoch – na OH 2020 v Tokiu bolo dodatkových športov až päť. Celkový počet parížskych medailových disciplín bude 329, čo je o desať menej, než bolo v Tokiu 2021. Počet miešaných disciplín sa zvýši z 18 na 20.

Zo športov, v ktorých sa súťažilo v Tokiu, vypadli z programu karate (8 disciplín), bejzbal mužov a softbal žien. Vo viacerých športoch došlo k redukcii celkového počtu účastníkov, čo by malo priniesť pokles z tokijského počtu 11 092 účastníkov na parížskych 10 500.

Novým športom v programe OH 2024 s jednou mužskou i ženskou disciplínou bude brejking, v minulosti známy pod označením breakdance. Ďalšie tri parížske dodatkové športy (skejtbording, surfing a športové lezenie) boli v programe s rovnakým statusom už v Tokiu 2020.

Richard Tury má šancu stať sa historicky prvým slovenským skejtbordistom pod piatimi kruhmi.
Richard Tury má šancu stať sa historicky prvým slovenským skejtbordistom pod piatimi kruhmi.
Foto
SOŠV

V atletike chodci namiesto 50 km trate budú pochodovať na 35 km a pribudne miešaná chodecká súťaž. Novinkou na bežeckých tratiach od 200 až po 1500 metrov bude zavedenie opravných behov (repasáží).

V boxe sa celkový počet súťaží nezmení, len ubudne jedna mužská a pribudne jedna ženská. V kanoistike sa namiesto K1 mužov aj žien na 200 m v rýchlostnej kanoistike bude súťažiť v extrémnom slalome mužov aj žien. V streľbe namiesto mix trapu bude mix skeet. V jachtingu došlo k zmenám v zaradení troch nových disciplín namiesto troch pôvodných.

SLOVÁCI ZATIAĽ LEN S TROMI STRELECKÝMI MIESTENKAMI

Slovensko sa zatiaľ môže pochváliť len tromi olympijskými miestenkami do Paríža 2024, čo je menej, než bývalo vždy v minulosti rok pred OH. Všetky tri vybojovali strelci – obhajkyňa olympijského zlata z Tokia 2020 v Zuzana Rehák Štefečeková v trape, mladá Vanessa Hocková v skeete a Patrik Jány vo vzduchovej puške na 10 m, pričom bude môcť nastúpiť aj v ľubovoľnej malokalibrovke.

Kľúčové pre priame vybojovanie ďalších našich olympijských miesteniek budú najbližšie týždne, keď sa uskutočnia svetové šampionáty vo viacerých pre nás dôležitých športoch. Osobitne nás to bude zaujímať v rýchlostnej kanoistike a vo vodnom slalome, čo sú spolu so streľbou naše dlhodobo „top“ športy. Samozrejme, aj v streľbe očakávame zisk ďalších miesteniek, veď v Tokiu 2020 sme mali až sedem strelcov.

Ak sa našim športovcom nepodarí na OH postúpiť v tomto roku priamo, majú šancu ešte cez dlhodobé rebríčky, prípadne cez splnenie veľmi tvrdých limitov v atletike a v plávaní. Je však očividné, že kvalifikačné kritériá sa pritvrdzujú, celkové počty účastníkov v jednotlivých disciplínach sa redukujú a cesta na olympijské hry je čoraz ťažšia.

Pripomeňme, že v Tokiu 2020 (vzhľadom na pandémiu COVID-19 sa však hry uskutočnili až v roku 2021) nás reprezentovalo 41 športovcov – 27 mužov a 14 žien. Bol to v ére samostatnosti historicky najmenší počet našich účastníkov OH. Sú odôvodnené obavy, že v Paríži ich môžeme mať ešte menej.

V Tokiu sme mali zastúpenie v 13 športoch, pričom počty športovcov boli nasledovné: kanoistika a atletika po 9, streľba 7, tenis a stolný tenis po 3, cyklistika a plávanie po 2, bedminton, box, golf, gymnastika, lukostreľba a zápasenie po 1.

Koľko olympijských miesteniek nám pribudne do konca tohto leta?

Športová gymnastka Barbora Mokošová zabojuje o tretiu olympijskú účasť po Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020.
Športová gymnastka Barbora Mokošová zabojuje o tretiu olympijskú účasť po Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020.
Foto
SOŠV
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque