Športové aktuality
Video
8 min. čítania

V stredu 4. marca presne 100 dní do slávnostného otvorenia Európskych hier v Baku

Ľubomír Souček

Bratislava 3. marca (SOV) – V stredu 4. marca bude presne 100 dní do slávnostného otvorenia I. európskych hier, ktoré sa uskutočnia 12. – 28. júna v azerbajdžanskom Baku. Pri tejto príležitosti sa na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV) v utorok uskutočnila tlačová beseda.

Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár na tlačovke informoval, že o účasť na premiérových kontinentálnych hrách v Baku doteraz prejavilo záujem 20 hláv európskych štátov a 29 ministrov športu.

Zo Slovenska sa na úvodnej časti podujatia plánuje zúčastniť predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.
 


Panoráma Baku, v popredí dominanty mesta - tri Plamenné veže.
Foto
BEGOC

6076 športovcov z 50 krajín, 253 disciplín 31 odvetví 20 športov

Práva na Európske hry vlastnia Európske olympijské výbory (EOV), jednotlivé výpravy vyšlú príslušné národné olympijské výbory, ktorých je po nedávnom uznaní NOV Kosova rovných päťdesiat. V Baku bude 6076 športovcov z 50 európskych krajín súťažiť v 253 disciplínach 31 odvetví 20 športov.

Dovedna 25 odvetví v programe EH 2015 patrí medzi olympijské (atletika, športová a moderná gymnastika, skoky na trampolíne, skoky do vody, plávanie a synchronizované plávanie, vodné pólo, volejbal a plážový volejbal, šerm, taekwondo, box, lukostreľba, bedminton, stolný tenis, džudo, grécko-rímske zápasenie aj voľný štýl, rýchlostná kanoistika, bikros, horská a cestná cyklistika, športová streľba a triatlon) a 6 je neolympijských (športová akrobacia, aerobik, basketbal vo verzii streetball, plážový futbal, karate a sambo).

V zápasení aj v džude, čo sú dva v Azerbajdžane veľmi populárne športy, budú Európske hry zároveň majstrovstvami Európy. V bazénovom plávaní budú mať súťaže zase status juniorských majstrovstiev Európy. V 12 športoch budú súťaže tohto podujatia súčasťou kvalifikačného procesu na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro.

Momentka z tlačovky. FOTO: JÁN SÚKUP
Momentka z tlačovky.
Foto
JÁN SÚKUP

V športovej streľbe (okrem novozavedených súťaží miešaných dvojíc v brokových disciplínach), triatlone a v stolnom tenise (len vo dvojhrách) sa víťazi EH priamo kvalifikujú na OH 2016. Vo volejbale, plážovom volejbale, taekwonde, lukostreľbe, aj vo všetkých disciplínach cyklistiky budú účastníci zbierať body do rebríčkov, rozhodujúcich pre postup na OH. V boxe medailisti v každej kategórii postúpia na tohtoročné MS, odkiaľ vedie cesta do Ria. V oboch zápasníckych štýloch je účasť na EH podmienkou štartu na svetovom šampionáte, ktorý bude priamou olympijskou kvalifikáciou. V atletike, ktorá bude v Baku len v podobe tímovej súťaže III. divízie Európskej ligy, budú môcť účastníci plniť olympijské limity IAAF. V plávaní, kde je vekové obmedzenie účasti do 18 rokov, zase limity FINA.
 

Najväčšia slovenská výprava v histórii

Slovenský olympijský výbor vyšle do Azerbajdžanu najväčšiu výpravu v histórii veľkých multišportových podujatí. Miestenky príslušných európskych športových federácií má už viac než tri mesiace pred podujatím 143 slovenských športovcov. Pribudnúť môžu ešte ďalší v stolnom tenise, bedmintone, džude, karate, možno aj jednotlivci v niektorých ďalších športoch (napríklad lukostreľba, alebo cyklistika), plus družstvá vodných pólistov aj pólistiek. Kvalifikačný proces v uvedených športoch sa skončí teraz v marci.

Na tlačovke sa zúčastnil aj honorárny konzul Azerbajdžanu v SR Džalal Gasymov (vľavo) - na snímke s prezidentom SOV Františkom Chmelárom. FOTO: JÁN SÚKUP
Na tlačovke sa zúčastnil aj honorárny konzul Azerbajdžanu v SR Džalal Gasymov (vľavo) - na snímke s prezidentom SOV Františkom Chmelárom.
Foto
JÁN SÚKUP
V prípade postupu vodnopólových družstiev by Slovensku mohlo v Baku reprezentovať až viac než 180 športovcov. Celá výprava by v takom prípade mohla mať okolo 3000 členov. Výkonný výbor SOV schváli nomináciu celej výpravy aj s náhradníkmi 9. apríla. Slovenskú výpravu povedie člen výkonného výboru SOV Branislav Delej. „Bude v nej naozaj kvalita. Predpokladáme, že v Baku sa predstaví veľká väčšina tých slovenských športovcov, ktorí nás budú reprezentovať aj na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro,“ uviedol. Z našich potenciálnych najväčších olympijských túzov budú v Baku chýbať vlastne len vodní slalomári, tenistka Dominika Cibulková (tieto odvetvia v programe premiérových EH nie sú) a chodec Matej Tóth, keďže chôdza nie je súčasťou tímovej súťaže.

S určitosťou najväčšia bude na EH 2015 atletická časť slovenskej výpravy. V atletike budú súťažiť len miešané družstvá v rámci III. európskej ligy, v našom tíme môže byť maximálne 50 športovcov (25 mužov plus 25 žien). V rýchlostnej kanoistike, ktorá by mala mať špičkovú úroveň, máme istých 16 miest (12+4). Volejbalový mužský tím bude 14-členný. V streľbe, ktorá bude takisto špičková, máme 11 miesteniek (6+5). V zápasení, v ktorom súťaže EH 2015 budú zároveň európskym šampionátom (v Azerbajdžane je to šport číslo jeden), môže Slovensko postaviť 10 športovcov - 5 voľnoštýliarov, 4 „klasikov“ a 1 ženu. V synchronizovanom plávaní nás bude reprezentovať 10 žien. V plávaní, kde je účasť limitovaná vekovou hranicou 18 rokov, sme dostali kvótu 7 športovcov (3+4), v cyklistike 5 (5+0, v cestných pretekoch s hromadným štartom môžu štartovať 3 muži, z ktorých jeden môže nastúpiť aj na časovku, v horskej cyklistike 2 muži), v boxe 4 (4+0), v triatlone 4 (2+2) a v šerme 3 (1+2). V športovej gymnastike máme istú účasť dvojice (1+1), v plážovom volejbale ženského páru a v lukostreľbe 1 ženy. Istý je aj štart nášho 4-členného družstva streetbalistiek (basketbal bude na EH v Baku len v tejto podobe).
 

Špičkové športoviská, mimo Baku len rýchlostná kanoistika

Prezident SOV František Chmelár a vedúci slovenskej výpravy na EH v Baku Branislav Delej. FOTO: JÁN SÚKUP
Prezident SOV František Chmelár a vedúci slovenskej výpravy na EH v Baku Branislav Delej.
Foto
JÁN SÚKUP
Vedúci slovenskej výpravy Branislav Delej, ktorý sa vo februári zúčastnil v Baku na „otvorených dňoch“ pre národné olympijské výbory, na tlačovke nešetril pochvalnými slovami na margo organizácie a príprav. „Kolaudácia všetkých športovísk bola plánovaná na koniec februára, čiže len krátko po našej návšteve. Navštívili sme viacero športovísk priamo v Baku, a všetky vyzerali byť už niekoľko mesiacov pred podujatím výborne pripravené. Videli sme aj veľkolepú dedinu pre športovcov. Zašli sme aj do Mingačeviru 300 km od Baku, kde sa oddelene od ostatného diania uskutočnia súťaže rýchlostných kanoistov. Aj tamojší areál je krásny. Štadióny priamo v Baku sú veľmi zaujímavo umiestnené a okrem rýchlostnej kanoistiky sú sústredené na veľmi malom úseku. Z dediny pre športovcov je najvzdialenejší asi 40 minút jazdy,“ informoval.

Prezident SOV František Chmelár konštatoval: "Očakávame vysokú športovú úroveň podujatia. Organizátori v Baku spravili za dva roky veľmi veľa dobrej práce a všetko pripravujú na najvyššej úrovni. Postavili nové štadióny, ktoré môžu konkurovať najlepším na svete."
 

Naše túzy: Vlček – Tarr, štvorkajak, Varga, Rehák Štefečeková, Barteková, I. Lévai

Veľa našich špičkových športovcov sa v Baku otestuje 14 mesiacov pred olympijskými hrami 2016 v Riu de Janeiro. Medzi esá slovenskej výpravy by mali patriť viacerí rýchlostní kanoisti (v K1 Peter GelleMartina Kohlová, v C1 Matej Rusnák, v K2 Erik Vlček, Juraj Tarr, v K4 Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demín) aj strelci (v trape Erik VargaZuzana Rehák Štefečeková, v skeete Danka Barteková, v dvojitom trape Hubert Andrzej Olejnik, v pištoli Juraj Tužinský), atléti Marcel Lomnický, Martina Hrašnová (hod kladivom), Jozef Repčík (beh na 800 m) a Dana Velďáková (trojskok), lukostrelkyňa Alex Longová (olympijský luk), plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová,  aj zápasníci István Lévai (grécko-rímsky štýl) a Mykola Bolotňuk (voľný štýl) – títo všetci dosiahli v roku 2014 prinajmenšom umiestenie v prvej osmičke na európskych, resp. svetových šampionátoch. K nim treba prirátať napríklad aj triatlonistu Richarda Vargu.

Na premiérových Európskych hrách slovenskí športovci budú chýbať v súťažiach v modernej gymnastike, na trampolíne, v taekwonde, ako aj v troch neolympijských odvetviach – v aerobiku, zápase sambo a v plážovom futbale. Účasť v niektorom z týchto odvetví by bola teoreticky možná len v prípade dodatočného prerozdelenia miesteniek, ktoré by nevyužili iné národné olympijské výbory.

Náš dlhodobo najúspešnejší olympijský šport – vodný slalom – v programe EH 2015 chýba. Z olympijských športov budú absentovať aj jachting, jazdectvo, pozemný hokej, moderný päťboj, hádzaná, vzpieranie, tenis, veslovanie, klasický basketbal aj futbal, z odvetví okrem vodného slalomu ešte dráhová cyklistika a diaľkové plávanie.
 

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque