Športové aktuality
2 min. čítania

Veronika Vadovičová sa dočkala zlata, Slovensko odchádza z Tokia s jedenástimi medailami

(pp, TASR)
Veronika Vadovičová sa dočkala v Tokiu na záver PH zlatej medaily.
Foto
SPV.sk

Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v disciplíne R6 mix - ľubovoľná malokalibrovka 60 v kategórii SH1. Súťaž vyhrala v novom paralympijskom finálovom rekorde 248,9 bodu.

Slovenskí parašportovci odchádzajú z Tokia s jedenástimi medailami a bilanciou 5 zlatých, 2 strieborné a 4 bronzové medaily. V medailovej bilancii krajín im patrí 26. priečka. Slováci počtom medailí i tých zlatých zopakovali predchádzajúce paralympijské hry v Riu de Janeiro 2016. Pred piatimi rokmi mali o jedno striebro viac a jeden bronz menej. Zatiaľ najúspešnejšie PH sú pre Slovensko tie z Atén, kde skončili parašportovci spod Tatier s bilanciou 5-3-4.

Za Vadovičovou v poslednej streleckej disciplíne PH skončila s odstupom 0,4 bodu Švédka Anna Normannová, tretí v spoločnej súťaži mužov a žien bol Španiel Juan Antonio Saavedra Reinaldo (226,3 b).

Vadovičová sa prebojovala do finále zo 4. miesta v kvalifikácii s nástrelom 620,3 bodu. Prvú časť súťaže vyhrala Nemka Natascha Hiltropová v novom svetovom i paralympijskom rekorde 627,7 bodu. Ďalší slovenský zástupca Radoslav Malenovský obsadil 35. miesto s výkonom 609,3 bodu.

Vadovičová sa po dvoch šiestych a jednom štvrtom mieste dočkala v Tokiu medaily. „Asi je to tým, že už na mňa nebol žiadny tlak. Šla som súťažiť s pokorou. Nespraviť si hanbu. A ísť len to, čo mám natrénované. A trochu to vyšlo," uviedla pre spv.sk.

Vadovičová je najúspešnejšia slovenská letná paralympionička. Len ona a parastolný tenista Ján Riapoš majú štyri zlaté, no kým predseda Slovenského paralympijského výboru má okrem toho bronz, Vadovičová po jednom striebre a bronze: „Je to skvelé. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí mi držali palce. Aj tým, ktorí mi ešte pred poslednou disciplínou verili. Som rada, že som ich mohla potešiť.“

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva