Športové aktuality
3 min. čítania

Slováci ovládli súťaž strelcov, Veronika Vadovičová má piate paralympijské zlato

Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová (vpravo) získala zlatú medailu vo vzduchovej puške SH1 na 10 m v kategórii R3 na XVII. paralympijských hrách 2024. Striebro získal jej krajan Radoslav Malenovský (vľavo).
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Veronika Vadovičová sa nenechala zahanbiť stolným tenistom Jánom Riapošom a deň potom, ako prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) získal svoju piatu zlatú medailu z paralympijských hier v kariére, vyrovnala jeho výkon.

Piaty titul paralympijskej šampiónky v streľbe dosiahla v nedeľu na strelnici v Chateauroux a rovno v novom paralympijskom rekorde 254,2 bodu.

„Dnes to vyšlo tak, ako to má byť, tak ako to máme natrénované. A tá forma z tréningu sa udržala aj do súťaže. Išla som s nadhľadom. Ráno mi tréner povedal, aby som nezabudla, že toto mám odskúšané už miliónkrát a celý deň som si to prehrávala v hlave. Sústredila som sa na to, že som bola už mnohokrát vo finále a že ja určujem ten trend,“ povedala Vadovičová, ktorá má rovnako ako Riapoš na konte aj jedno striebro a jeden bronz.

Obaja sú tak najúspešnejší slovenskí paralympionici na letnej edícii hier a obaja môžu túto bilanciu vylepšiť ešte v Paríži či na ďalších hrách v Los Angeles: „Moja ambícia je, že pokiaľ budem mať ďalej podporu od Slovenska a tréner bude pokračovať, budeme pokračovať ďalej. On sa už teší na Los Angeles.“

Vadovičová, ktorá prvýkrát reprezentovala na PH v roku 2000 v Sydney a prvú medailu získala v Pekingu 2008, ovládla nedeľňajšiu miešanú súťaž kategórie SH1, v ktorej štartovali spoločne muži aj ženy. Vyhrala kvalifikáciu a na prvom mieste sa držala aj od druhého kola finále. V ňom jej dokázal konkurovať iba strieborný krajan Radoslav Malenovský, ktorý sa pred poslednými dvoma ranami dotiahol na 0,1 bodu, no nakoniec jeho útok odrazila a zvíťazila o 0,6 bodu.

„Som rada, že Slovensko ovládlo túto disciplínu. Rozmýšľala som, ako si to rozdelíme, ale potom som to nechala na náhodu. Tak sme si to aj želali, keď sme išli do finále. S Radkom sme si povedali, že nech to bude akokoľvek, tak nech sme tam obaja a na akej medailovej pozícii budeme, to už je jedno,“ povedala. Reprezentačný kolega jej ihneď po konci súťaže prišiel zagratulovať a spoločne sa objali. „My sme už veľmi dobre zohratá dvojka a obaja sme to tomu druhému želali.“

Pre Vadovičovú je to aj zadosťučinenie za nevydarené úvodné vystúpenie v Paríži 2024. Pred dvoma dňami postúpila do finále vzduchovej pušky v stoji bez problémov z 3. miesta kvalifikácie, no v boji o medaily jej výkon stačil len na konečnú šiestu priečku.

„Keď to porovnáme s prvou disciplínou, tak to dnes bolo oveľa vyrovnanejšie. Vtedy som bola pod veľkým stresom. Teraz to už bolo tak, ako to má vyzerať. Je to o celom trénerskom procese, ako je nastavený. Je tam kondička, fyzička, hlavne tá technika, plus mentálna príprava. Išli sme s rovnakou tendenciou, ktorá bola v Riu de Janeiro a tu sa to krásne ukázalo,“ dodala s tým, že v nedeľu večer si dopraje malú oslavu, no už v pondelok ju čaká ďalší tréning.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque