Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Vo veku 89 rokov zomrela popredná gymnastická trénerka Viera Halmová

Na fotografii z majstrovstiev ČSR 1970 v Bratislave Viera Halmová v debate so svojou bývalou zverenkou Marianou Némethovou-Krajčírovou.
Foto
Archív SOŠM

V piatok 25. októbra vo veku 89 rokov v Bratislave zomrela bývalá reprezentantka ČSR v športovej gymnastike a neskôr popredná trénerka Viera Halmová, rodená Mehešová. Rodená Bratislavčanka začínala pod vedením trénerky Hermy Jochovej a Jaroslava Štancela. Neskôr prešla do TJ Vinohrady k trénerom Šestákovi a Jahodovi. Z Vinohradov sa pod dievčenským menom prebojovala do čs. reprezentácie, keď vyhrala majstrovstvá ČSR junioriek. Absolvovala viacero medzištátnych stretnutí, v roku 1957 aj historický zájazd do Číny. Žiaľ, v čase vrcholnej formy pred OH 1960 v Ríme utrpela zranenie, ktorú ju donútilo kariéru ukončiť.

Viera Halmová.
Foto
Facebook Viery Halmovej

Absolventka Inštitútu telesnej výchovy a športu v Prahe sa v tom čase už venovala aj trénerskej práci. Pôsobila v Slovane Bratislava, aj ako trénerka mládežníckej reprezentácie Slovenska a neskôr aj pri čs. reprezentácii žien. Viera Halmová-Mehešová sa trénersky podieľala na raste neskoršej najúspešnejšej gymnastky slovenskej histórie Mariany Némethovej-Krajčírovej, jej sestry Dagmar, bronzovej medailistky z MS 1970 v súťaži družstiev Ľubice Krásnej a ďalších kvalitných gymnastiek. Neskôr pôsobila na Telovýchovnej škole SÚV ČSZTV v Bratislave a trénovala aj v Slovinsku.

Česť jej pamiatke!

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque