Športové aktuality
4 min. čítania

Volejbalistky sa po MS pokúsia aj o účasť v olympijskej kvalifikácii o LA 2028

Zľava prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Marek Rojko, minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi a kapitánka slovenskej ženskej volejbalovej reprezentácie Karin Palgutová počas tlačovej konferencie SVF pri príležitosti historického postupu na MS.
Foto
TASR/DANO VESELSKÝ

Slovenské volejbalové reprezentantky sa premiérovo v histórii samostatnosti SR predstavia na MS. Krátko po najväčšom úspechu vytýčil prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Marek Rojko ďalší cieľ, ktorým je postup družstva do olympijskej kvalifikácie v roku 2027.

Slovenky sa na svetový šampionát dostali prvýkrát a to vďaka postaveniu v rebríčku Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB), v ktorom im patrí 28. miesto. Na záverečnom turnaji sa predstaví 32 tímov, ktoré budú rozdelené do ôsmich skupín po štyri. „Je to historický úspech, sú to emócie. Počas samostatnosti SR sa to žiadnemu seniorskému tímu nepodarilo. Ak si zrátame účasti ostatných kolektívnych športov a odmyslíme si hokej a futbal, tak z halových športov majú po jednom, čo nám chýbalo. Je to zadosťučinenie za uplynulé roky a za prácu hráčok a realizačného tímu,“ uviedol Rojko.

Radosť neskrývala ani kapitánka slovenského výberu Karin Palgutová, pre ktorú bude svetový šampionát vrcholom profesionálnej kariéry. „Veľmi sa teším, nielen z dôvodu, že tam budem ja. Je to veľký úspech pre slovenský volejbal. My sme roky pracovali na tom, aby sme sa dostali tam, kde sme teraz. Som rada, že práca sa zúročila a dokázali sme postúpiť,“ povedala 31-ročná smečiarka pre TASR.

Vývoj svetového rebríčka bol pre družstvo trénera Michala Mašeka už dlhšiu dobu priaznivý. Samotný kouč v závere mája pred domácim 3. turnajom Zlatej Európskej ligy tvrdil, že situácia je pozitívna, no jeho družstvo zostáva pokojné a počítanie bodov necháva na iných. Obdobie čakania na definitívu postupu vnímala aj Palgutová: „Už sme o tomto postupe rozprávali dosť dlho. Body sa zbierali počas dvoch rokov. To čakanie však bolo veľmi dlhé, už polovica z nás ani neverila, že budeme hrať volejbal v roku 2025. Ja som veľmi rada, že stále ho hráme a budeme reprezentovať Slovensko. Keď sme o tom prvýkrát rozprávali, nevidela som reálne, že ešte by sa mi podarili odohrať MS. Tým, že sme tu a je to na dosah, tak sa rozhodnutie zmenilo a je to veľká česť.“

Na piatkovej tlačovej konferencii v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu sa zúčastnil aj minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, ktorý vyzdvihol úspech volejbalistiek. „Je to môj druhý brífing v tomto týždni, keď gratulujem kolektívnemu športu k postupu. Ja verím, že to bude úspešné podujatie, ktoré opäť posunie volejbal ďalej. Môžem potvrdiť, že prebiehajú rokovania so zástupcami kolektívnych športov. Pripravujeme koncepciu, ktorá bude zameraná na identifikáciu talentov, vzdelávanie trénerov, športovú infraštruktúru či organizovanie podujatí. Verím, že budeme prispievať k tomu, aby sa šport posúval dopredu,“ vyjadril sa Keketi.

Pri pohľade do budúcnosti sa reálne javí aj premiérová účasť volejbalistiek o štyri roky na OH v Los Angeles. Na olympijský turnaj prebehne v roku 2027 kvalifikácia, do ktorej sa prebojuje 24 najlepších tímov svetového rebríčka. Realisticky vníma tento míľnik aj Rojko, ktorý by rád dostal volejbal na olympiádu ako prvý kolektívny šport po 28 rokoch. „My sme boli ešte pred dvoma mesiacmi na 24. mieste, keďže ten rebríček je ako vo futbale. Získavajú sa a strácajú body každým zápasom. My sme boli jeden z tímov, ktorý nehral kvalifikáciu na ME, pretože sme postúpili priamo. Družstvá, ktoré ju hrali, tak získali body a nás preskočili. Výkonnostne viem, že sme medzi 22. až 29. miestom, horšie určite nie. Vyššie sú už veľké bodové rozdiely, takže reálne budeme dve sezóny 2025 a 2026 hrať o to, aby sme mohli hrať kvalifikáciu. Myslím si, že športovo na ňu máme, ťažko to predikovať dopredu, ale sme tak blízko, ako sme nikdy neboli,“ povedal Rojko, ktorý sa v závere augusta stal novým viceprezidentom Európskej volejbalovej konfederácie (CEV).

Svetový šampionát je na programe od 22. augusta do 7. septembra 2025 v thajských mestách Bangkok, Čiang Mai, Nakhon Ratčasima a Phuket.

Šport
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque