Šport a olympizmus
4 min. čítania

Exekutíva MOV odporučila návrat ZOH do francúzskych Álp a do Salt Lake City

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
MOV/OLYMPICS.COM

Zimné olympijské hry 2030 by sa mali uskutočniť v regióne Francúzske Alpy. O štyri roky neskôr by ich malo privítať Salt Lake City. Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na svojom zasadnutí odporučil, aby obe kandidatúry schválili členovia MOV na júlovom zasadnutí v Paríži.

Kandidatúry regiónu francúzskych Álp a zimného strediska v Utahu MOV už vlani v novembri označil za preferované. Komisia pre výber dejiska ZOH, ktorej členkou je aj Danka Barteková, sa zaoberala už iba týmito projektami. Definitívne ich za organizátorom majú potvrdiť na 142. zasadnutí MOV v Paríži, ktoré sa uskutoční dva dni pred začiatkom Hier XXXIII. olympiády 24. júla.

Podmienečná kandidatúra projektu Francúzske Alpy 2030

Kandidatúra francúzskeho projektu Alpy 2030 je stále podmienečná, keďže jej chýbajú všetky potrebné záruky a garancie. Tie sa vzhľadom na súčasnú politickú situáciu vo Francúzsku a vypísanie predčasných volieb nepodarilo získať do zasadnutia exekutívy MOV. Do 142. zasadnutia MOV ich však Francúzi chcú poskytnúť. Ide o vládne záruky, potvrdenie partnerstva regiónov Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d'Azur.

„Sme v úzkom kontakte s francúzskymi orgánmi. Garancie nám sľúbili v období medzi voľbami a zasadnutím MOV,“ povedal Karl Stoss, šéf komisie pre výber usporiadateľov budúcich hier.

Hlavné dejisko ZOH 2030 má byť Nice

Francúzi ponúkli ako hlavné dejisko Nice. ZOH 2030 by boli regionálne veľmi roztrieštené, keďže chcú využiť 95 percent existujúcich športovísk. V Nice by bola olympijská dedina a športy na ľade. Na snehu by sa súťažilo v známych zimných strediskách Méribel, Courchevel, Val d’Isere, La Clusaz či Grand-Bornand. Francúzsko má šancu hostiť olympijský svet šiestykrát, v lete bude Paríž tretíkrát organizátorom OH po rokoch 1900 a 1924, zimné hry usporiadali v roku 1924 v Chamonix, v roku 1968 v Grenobli a v roku 1992 v Albertville.

Projekt Alpy 2030 ponúka víziu zjednotiť severné a južné alpské regióny Francúzska pod globálnym názvom „Francúzske Alpy“ s cieľom dosiahnuť dlhodobé sociálne, hospodárske a environmentálne prínosy pre širokú geografickú oblasť. Zároveň umožní lepšiu podporu udržateľného celoročného cestovného ruchu a riešenie budúcich výziev vrátane zmeny klímy. V regióne má kandidatúra silnú verejnú a politickú podporu.

Salt Lake City chce byť financované zo súkromných zdrojov

Aj Salt Lake City sa spolieha na existujúce športoviská, ktoré slúžili pre ZOH 2002. Na výstavbu tak nepotrebuje veľké finančné investície. Američania majú popri organizovaní ZOH aj víziu pozdvihnúť miestne komunity, zimné športy a zážitok z hier. Maximálne chcú využiť jedinečnú kompaktnú koncepciu hier. Rovnako sa opierajú o veľmi silnú verejnú a politickú podporu. Hry by mali byť 100 % financované zo súkromných zdrojov.

„Komisia pre výber hostiteľov je presvedčená, že títo dvaja preferovaní hostitelia predstavujú veľkú príležitosť pre úspešné a udržateľné zimné olympijské hry. Francúzske Alpy 2030 by využili infraštruktúru, ktorá slúžila v nedávnej minulosti pre majstrovstvá sveta a preteky Svetového pohára. Salt Lake City-Utah 2034 by rozšíril transformačné výhody zimných olympijských hier 2002 na novú generáciu,“ povedal člen MOV Karl Stoss.

Známy prvotný program ZOH 2030

Na základe odporúčania komisie MOV pre olympijský program exekutíva navrhla sedem športov do prvotného športového programu zimných olympijských hier 2030: biatlon, boby, curling, ľadový hokej, sánkovanie, korčuľovanie a lyžovanie. Všetky pod dohľadom príslušných zimných medzinárodných federácií uvedených v Olympijskej charte. Návrh bude teraz predložený na 142. zasadnutí MOV, na ktorom sa o ňom rozhodne.

Tagy
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva