Šport a olympizmus
Lausanne
4 min. čítania

Vyhlásenie MOV k prvému výročiu začiatku vojny na Ukrajine

Ilustračná fotografia
Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vydal k prvému výročiu ruskej vojny na Ukrajine nasledovné vyhlásenie:

„Dňa 24. februára 2023 uplynie rok od invázie Ruska na Ukrajinu s podporou Bieloruska: jeden rok brutálnej vojny, ľudského utrpenia, zabíjania a ničenia. Počas tejto krutej vojny hlboko cítime s ukrajinským ľudom, ktorého bolesť a utrpenie sú mimo predstavivosti. Pri príležitosti tohto pochmúrneho výročia sa olympijské hnutie pripája k výzvam na mier a je pripravené skromne prispieť k akémukoľvek úsiliu o budovanie mieru.

MOV v deň invázie čo najdôraznejšie odsúdil nezmyselnú vojnu. Keďže koniec bojov po roku krviprelievania je v nedohľadne, MOV opakuje, že odsudzuje vojnu na Ukrajine, ktorá je očividným porušením v tom čase platného Olympijského prímeria, aj Olympijskej charty. Z tohto dôvodu MOV bezprecedentným spôsobom uvalil sankcie na ruský aj bieloruský štát a ich vlády, ktoré sú výlučne zodpovedné za túto vojnu: žiadne medzinárodné športové podujatia organizované v Rusku a Bielorusku; nie je zobrazená žiadna vlajka, hymna alebo iné národné symboly; a žiadni vládni ani štátni úradníci akreditovaní na žiadne medzinárodné športové podujatia.

Tieto sankcie boli zavedené vo februári 2022 a následne boli zostrené, ďalej posilnené a potvrdené na nedávnom olympijskom samite 9. decembra 2022. Zostávajú pevne v platnosti.

MOV zároveň opätovne potvrdzuje svoju neochvejnú solidaritu s ukrajinskými športovcami, ktorí deň čo deň čelia nevýslovným ťažkostiam. Keďže vojna zúri už viac ako rok, celé olympijské hnutie zostáva neochvejné vo svojom záväzku pomáhať ukrajinským športovcom všetkými možnými spôsobmi, pretože všetci chceme vidieť silný tím Národného olympijského výboru Ukrajiny na olympijských hrách v Paríži 2024 a na zimných olympijských hrách v Miláne a Cortine 2026.

Na tento účel MOV strojnásobil svoj Fond solidarity pre Ukrajinu, aby športovci mali všetku podporu na prekonanie obrovských výziev, ktorým čelia, aby si splnili svoj olympijský sen. Približne 3 000 športovcov už využilo pomoc, ktorú Fond solidarity MOV ponúka prostredníctvom NOV Ukrajiny. Toto úsilie má formu nielen finančnej pomoci, ale aj logistickej podpory a zabezpečenia toho, aby sa ukrajinskí športovci mohli naďalej zúčastňovať na súťažiach, okrem iného poskytovaním cestovnej podpory, tréningových zariadení, ubytovania, vybavenia a oblečenia.

Od samého začiatku, počnúc antickými olympijskými hrami, bolo naším poslaním vždy podporovať mier prostredníctvom športu. MOV je stále odhodlaný plniť túto misiu zjednotenia celého sveta v mierovej súťaži. Medzi najnovšie príklady takejto pokojnej súťaže patria športovci z Južnej a Severnej Kórey, Izraela a Palestíny, Arménska a Azerbajdžanu a mnohých ďalších.

Počas olympijských hier žijú športovci z 206 rôznych národných olympijských výborov spolu v mieri v olympijskej dedine. Úsilie o budovanie mieru si vyžaduje dialóg. Súťaž so športovcami, ktorí rešpektujú Olympijskú chartu, môže slúžiť ako katalyzátor dialógu, ktorý je vždy prvým krokom k dosiahnutiu mieru.

Olympijské hry nemôžu zabrániť vojnám a konfliktom. Nemôžu riešiť ani všetky politické a sociálne výzvy v našom svete. Toto je oblasť politiky. Olympijské hry však môžu byť príkladom pre svet, v ktorom všetci rešpektujú rovnaké pravidlá a jeden druhého. Môžu nás inšpirovať k riešeniu problémov budovaním mostov, čo vedie k lepšiemu porozumeniu medzi ľuďmi. Môžu otvoriť dvere dialógu a budovaniu mieru spôsobmi, ktoré vylúčenie a rozdelenie nedokážu.

Drvivá väčšina olympijského hnutia vrátane športovcov, národných olympijských výborov a medzinárodných federácií podporuje neochvejnú solidaritu s Ukrajinou, sankcie uvalené na Rusko a Bielorusko a mierotvornú a zjednocujúcu misiu olympijského hnutia.

Zjednotené v tomto olympijskom duchu pri tomto bolestivom výročí celé olympijské hnutie opakuje výzvu, ktorú sme pred rokom adresovali všetkým politickým vodcom sveta: „Dajte mieru šancu.“

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque