Športové aktuality
4 min. čítania

ZOH mládeže boli pre medailistu Andreja Barnáša skvelou skúsenosťou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Andrej Barnáš po zisku bronzovej medaily zo ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/DB

Lyžiar Andrej Barnáš odchádza zo zimných olympijských hier mládeže veľmi spokojný. Na svahoch v stredisku Jeongseon High 1 získal bronzovú medailu a dvakrát skončil v najlepšej desiatke. Podujatie v Južnej Kórei bolo preňho skvelou skúsenosťou do budúcnosti.

Sedemnásťročný rodák z Kežmarku hneď vo svojom prvom olympijskom štarte vybojoval bronz v super-G. Zjazdovka Apollo mu sedela aj v kombinácii a obrovskom slalome. V kombinácii skončil len desatinu sekundy od medaily piaty, v obráku bol šiesty. V slalome útočil tiež na prvú desiatku, ale únava z náročného programu zjazdárov sa prejavila v druhej jazde, v ktorej vypadol. Barnáš nastúpil aj v tímovej súťaži, v ktorej s Veronikou Šrobovou obsadili 14. priečku.

Andrej Barnáš na trati super-G na zimných olympijských hrách mládeže v Kangwone.
Andrej Barnáš na trati super-G na zimných olympijských hrách mládeže v Kangwone.
Foto
OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC

Andrej Barnáš si medailu veľmi váži

„Medailu si veľmi vážim. Bol to krásny začiatok môjho pôsobenia v Kórei,“ povedal Andrej Barnáš. Paradoxne, jeho najúspešnejšiu jazdu nevideli jeho rodičia, ktorí ho prišli na ZOH mládeže povzbudiť. V tom čase boli ešte na letisku a všetci verili, že sa mu podarí získať ešte aspoň jeden cenný kov pred ich očami.

„Dosiahol som veľmi pozitívne výsledky. Aj keby neboli také priaznivé, zimné olympijské hry mládeže mi dali veľa do ďalšej kariéry. Každý jeden štart mi niečo dal. Nabral som nové skúsenosti a zažil nové veci. Som rád, že som mohol byť na olympijských hrách a ešte k tomu tu v Kórei. Nie je to každodenná záležitosť. Veľmi si vážim, že som sa tu dostal. Mám z toho aj veľkú radosť. Verím, že túto skúsenosť zúročím aj počas ďalších zím a raz budem štartovať aj na veľkých zimných olympijských hrách,“ uviedol zverenec Patrika Rotha, ktorý sa už v sobotu vracia na Slovensko a následne ho čakajú ďalšie štarty na pretekoch.

Andrej Barnáš
Andrej Barnáš.
Foto
OIS/IOC/Joel Marklund

Atmosféra v horskej dedine bola veľmi dobrá

Zjazdári na rozdiel od ostatných športovcov bývali v horskej olympijskej dedine, ktorá sa nachádzala priamo v lyžiarskom stredisku. Z hlavnej olympijskej dediny mládeže v Kangnungu bola vzdialená viac ako 2 hodiny cesty autom. Horská dedina priniesla lyžiarom pohodlie. Z izby na lanovku to mali na skok. Navyše stravovanie či aktivity mali rovnaké ako športovci v prímorskom meste.

„Vôbec mi nevadilo, že sme boli takto v kopcoch a nie dole v Kangnungu. Atmosféra bola výborná aj v jeongseonskej dedine. Nebral som to ani ako mládežnícke majstrovstvá sveta. Tam by sme asi tiež nebývali všetci spolu. Možno, ak by sme boli na ZOH mládeže jeden chlapec a jedno dievča zo Slovenska, bolo by to iné. Sme však komunita a dobrá partia, ktorá sa pozná už dlho,“ opísal pocity z olympijskej dediny po Petre Vlhovej druhý slovenský medailista v zjazdovom lyžovaní zo ZOH mládeže.

Jedinečné kórejské stredisko

Lyžovať na kórejských svahoch nie je každodenná záležitosť. Stredisko Jeongseon High Resort ponúka vyše 29 km lyžiarskych tratí rôznej náročnosti. Najmä počas víkendov praská vo švíkoch. Okolo sú vybudované veľké hotely, nechýba ani akvapark, letné golfové ihrisko či jediné kasíno pre Kórejčanov na území Kórejskej republiky. Zimná sezóna trvá od polovice decembra do začiatku apríla. Lyžiari majú k dispozícii skvelé zázemie.

„Stredisko ponúka väčší luxus ako európske. Zjazdovky sú bezpečné a veľa z nich je osvetlených. V snehu som nevidel veľký rozdiel. Vlekári sú veľmi milí a priateľskí. Je to skutočne pekné stredisko,“ pochválil na záver Andrej Barnáš.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV