Športové aktuality
5 min. čítania

Medaila je pre Adama Hagaru veľká odmena, Miláno 2026 je cieľ

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Hagara so striebornou medailou zo ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Karol Divín, Ondrej Nepela, Jozef Sabovčík. Trio slovenských krasokorčuliarov, ktoré sa môže pochváliť olympijskou medailou. Teraz na týchto velikánov nadviazal Adam Hagara. Zatiaľ iba cenným kovom zo zimných olympijských hier mládeže, v juhokórejskom Kangwone získal striebro. Od zlata ho delilo len 0,5 bodu. Adam Hagara sa stal tretím slovenským medailistom zo ZOH mládeže 2024 v Kangwone a prvým krasokorčuliarom zo Slovenska s cenným kovom v histórii týchto podujatí.

Máte striebro zo ZOH mládeže, aké prežívate pocity?

Je to úžasný pocit, keď máte striebornú medailu na krku. Dlho som pracoval, aby sa mi ju podarilo získať. Odviedol som svoju prácu najlepšie, ako som mohol a toto je odmena.

ZÁZNAM SÚŤAŽE KRASOKORČULIAROV

Pol bod mrzí, ale vydal zo seba maximum

Ako hodnotíte svoju voľnú jazdu?

Spravil som všetko, čo som mal a zajazdil veľmi dobre. Podarilo sa mi splniť všetky prvky. Možno len pri tom druhom trojitom axli som mohol mať lepší výjazd. Ale inak to bolo skutočne dobré.

Prehrali ste o pol bodu. Dal sa niekde ešte získať, aby ste sa napokon radovali vy?

Škoda, ten pol bod určite mrzí. Ešte som si nepozrel detailnejšie hodnotenie od rozhodcov, aké mi dali za jednotlivé prvky body. Určite sa niekde ešte niečo navyše dalo získať. Ale v danom momente som vydal zo seba maximum. Rovnako čisto jazdil aj kórejský súper a rozhodli asi len malé detaily.

Adam Hagara s trénerom Vladimírom Dvojnikovom po zisku striebra na ZOH mládeže 2024
Adam Hagara s trénerom Vladimírom Dvojnikovom po zisku striebra na ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ako dobre sa poznáte s víťazným Kim Hjung-jeomom?

Sme dobrí kamaráti. Na súťažiach sa pravidelne stretávame. V tejto sezóne to boli naše asi štvrté alebo piate spoločné preteky. Vždy sa s ním rád pobavím. Raz ho zdolám ja, inokedy on mňa. Jemu pomáha, že skáče aj štvoritý skok, ktorý ja ešte neskáčem a plánujem ho zaradiť do programov až od budúcej sezóny. Snažím sa ho dobehnúť.

Radosť Adama Hagaru po voľnej jazde na ZOH mládeže 2024.
Radosť Adama Hagaru po voľnej jazde na ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Od budúcej sezóny aj štvoritý skok

V Ľadovej aréne v Kangnungu ste zvládli čisto všetky skoky. Znamená to, že už ste si pri nich stopercentne istý?

Nemôžem ich prestať trénovať. Mám istotu, ale je to vec tréningu. Vždy sa môže niečo stať, treba byť na všetko pripravený. Ako som spomínal, od ďalšej sezóny by som chcel zaradiť do programu aj štvoritý skok. Možno by sa dal aj teraz, ale ešte ma čakajú nejaké súťaže. Dôležité je však trénovať pravidelne každý prvok.

Čo hovoríte na atmosféru v Ľadovej aréne, v ktorej to poriadne žilo a na tribúnach boli po oba dni tisícky divákov?

Vždy sa dobre jazdí pred podobnou kulisou. Hlasno bolo najmä pred a po jazdách kórejských zástupcov. Diváci ukázali veľkú vášeň pre krasokorčuľovanie. Ja som nastupoval na voľnú jazdu po domácom pretekárovi. Som rád, že som to zvládol a vyrovnal sa s prostredím.

Adam Hagara
Adam Hagara
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Vo finále juniorskej Grand Prix ste mali problém so šnúrkami, na európskom šampionáte zasa so zapnutím nohavice o korčuľu. Na ZOH mládeže ste si už dávali väčší pozor?

Aj tu som mal podobný problém ešte pred krátkou jazdou. Stáva sa to, ale doma musím niečo s nohavicami spraviť. So šnúrkami tentoraz nebol žiaden problém.

Doma trénujete v chladnejších halách. Na tribúnach Ľadovej arény bola teplota okolo 26 stupňov. Nebolo vám na ľade horúco?

Keďže chodím na veľké súťaže, na vykurované haly som si už zvykol. Doma trénujem v chladnejších halách, ale nerobí mi problém prejsť do týchto vyhrievaných.

Nadšený olympijskou atmosférou

Premiérovo zažívate atmosféru olympijského podujatia. Lákajú vás už zimné olympijské hry 2026 v Miláne?

To je jeden z hlavných cieľov, kam sa chcem dostať. O olympiáde snívam už dlhšiu dobu. Aj tu v Kangnungu je olympijská atmosféra skvelá. Spoznávame sa s inými športovcami. Všetci sú kamarátsky, veľa sa rozprávajú, vzájomne sa povzbudzujú. Zobralo ma zbieranie odznakov, už som ich nazbieral pomerne veľa. Ešte mám dva dni na zbieranie, tak ich využijem, aby som odchádzal s čo najväčším množstvom.

Čo vás čaká v najbližšom období?

Najbližšie budem mať tri týždne voľna od pretekov. A potom by som sa mal zúčastniť na juniorských majstrovstvách sveta na Taiwane a na svetovom šampionáte mužov v Montreale. Na juniorských majstrovstvách sa opäť stretnem s rovnakými súpermi z Kórejskej republiky či z Japonska a čaká nás ďalší zaujímavý súboj.

Adam Hagara so striebornou medailou v Olympijskom parku v Kangnungu.
Adam Hagara so striebornou medailou v Olympijskom parku v Kangnungu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zvládate ešte náročný pretekový program? Väčšina elitných krasokorčuliarov po súťaži dlhšie oddychuje a absolvuje počas sezóny len minimum pretekov.

Nejaká únava už u mňa existuje, aj preto bude dobrý najbližší trojtýždňový oddych od pretekania. Môžem opäť nabrať sily. Skôr ako únava mi už chýba domov a najbližší. Dlho som už na cestách. Teším sa domov, kde načerpám nové sily na ďalšie súťaže.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV