Športové aktuality
Varšava
3 min. čítania

Aj Salkazanov voľnoštýliarskym majstrom Európy, Makojev skončil piaty

Tajmuraz Salkazanov (v modrom drese) sa stal voľnoštýliarskym majstrom Európy!
Foto
TASR/AP

Slovensko získalo na ME v zápasení vo Varšave druhú zlatú medailu. Po Achsarbekovi Gulajevovi (do 79 kg) si vybojoval titul majstra Európy aj ďalší voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov, ktorý triumfoval v hmotnostnej kategórii do 74 kg. V stredajšom finále zvíťazil nad Bulharom Miroslavom Kirovom hladko 10:0 na technickú prevahu. Ďalší slovenský reprezentant Boris Makojev do 86 kg skončil piaty.

Dvadsaťpäťročný Salkazanov získal premiérový titul z vrcholného podujatia. Doteraz bol jeho najväčším úspechom medzi mužmi bronz z MS 2019 v Nursultane, kde štartoval v neolympijskej kategórii do 79 kg. Ešte v mládežníckom období dokázal vybojovať zlato na svetovom šampionáte do 23 rokov.

Salkazanov nenašiel v poľskej metropole premožiteľa ani v jednom z piatich zápasov, pritom štartoval v hviezdami nabitej "vetve" proti veľmi silným súperom. Svoje účinkovanie začal v kvalifikačnom kole, v ktorom si poradil so Švajčiarom Marcom Dietschem 5:2 na body. Následne v osemfinále vyradil kubánskeho rodáka reprezentujúceho Taliansko Franka Chamiza Marqueza (6:2). V ďalších dvoch dueloch ukázal obrovskú mentálnu silu. V dramatickom štvrťfinále dokázal zmazať v druhej perióde päťbodové manko a viacnásobného medailistu z ME a MS Avtandila Kentčadzeho z Gruzínska zdolal 6:5.

V semifinále rovnakým spôsobom pokoril Rusa Razambeka Žamalova, hoci prehrával už 1:5. Tým si zaistil svoju prvú medailu z ME. Vo finále bol od úvodu aktívnejší, prvý bod získal po tom, čo vytlačil Kirova zo žinenky. Bulhar bol následne napomínaný za pasivitu a keďže v 30-sekundovom limite nezaútočil, mal Salkazanov ďalší bod. V druhej perióde bol Kirov opäť "počítaný", nevyšiel mu útok, čo využil slovenský reprezentant na okamžitú kontru a úspešným útokom na nohy sa dostal do vedenia 4:0. Vzápätí pridal úspešným chmatom ďalšie štyri body a o titule bolo rozhodnuté. Salkazanov ukončil finálový zápas vo veľkom štýle, ešte pred časovým limitom.

Ďalší slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Boris Makojev neobhájil na ME bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 86 kg. V stredajšom dramatickom súboji o tretie miesto prehral s reprezentantom San Marína Mylesom Amineom 4:6 na body. Na šampionáte vo Varšave tak obsadil piatu priečku, na ktorej skončil spoločne s Poliakom Sebastianom Jezierzanským. Makojev obhajoval na šampionáte bronz z vlaňajších ME v Ríme. Ďalší cenný kov mu tesne unikol, rodák zo Severného Osetska má v zbierke ešte striebro z MS 2017 v Paríži

Dvadsaťosemročný Makojev začal svoje účinkovanie na ME v utorkovom osemfinále, v ktorom zdolal Uriho Kalašnikova z Izraela hladko 8:1, následne si vo štvrťfinále poradil s Ukrajincom Mrazom Džafarianom tesne 5:4. V boji o postup do finále potom nestačil na Rusa Artura Najfonova, s ktorým prehral vysoko 0:9. O deň neskôr ho tak čakal duel o bronz proti úspešnému z repasáže.

Proti Amineovi nemal dobrý štart, rýchlo prehrával 0:2, v závere prvej periódy však úspešným protiútokom vyrovnal skóre. V druhej časti Makojev dokázal súpera poslať na žinenku a pripísal si ďalšie dva body, ten hneď vzápätí odpovedal rovnakou mincou. Koncovka "malého finále" patrila Amineovi, ktorý záverečným chmatom strhol víťazstvo na svoju stranu.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva