Športové aktuality
Sofia
2 min. čítania

Voľnoštýliar Boris Makojev si vybojoval miestenku do Tokia!

Boris Makojev po návrate z nedávnych majstrovstiev Európy, kde skončil piaty. Teraz si vybojoval olympijskú miestenku!
Foto
TASR/Ján Krošlák

Slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Boris Makojev si vybojoval miestenku na OH v Tokiu. Zabezpečil si ju skvelými výkonmi na svetovej olympijskej kvalifikácii v Sofii, kde vo svojej hmotnostnej kategórii do 86 kg zdolal vo štvrtok všetkých štyroch súperov a postúpil do finále. V rozhodujúcom semifinálovom dueli tesne zvíťazil nad Abubakrom Abakarovom z Azerbajdžanu. Makojev sa premiérovo predstaví pod piatimi kruhmi. Dvadsaťosemročný slovenský reprezentant má už v zbierke striebro z MS 2017 v Paríži, na ME 2020 v Ríme získal bronz.

Naopak, olympijská miestenka tesne unikla Tajmurazovi Salkazanovi. Čerstvý majster Európy z Varšavy podľahol v semifinále kategórie do 74 kg Bielorusovi Magomedchabibovi Kadimagomedovi 4:12.

Turnaj v Sofii je pre zápasníkov poslednou šancou kvalifikovať sa na OH. Z každej hmotnostnej kategórie postúpia iba finalisti. Voľnoštýliari, ktorí súťažili na žinenkách v bulharskej metropole vo štvrtok, museli na ceste do finále zdolať štyroch protivníkov.

Piaty z nedávnych ME Makojev odštartoval suverénne, nad Maherom Ghanmim z Tuniska zvíťazil 12:1 na technickú prevahu. V osemfinále vyradil Fína Villeho Heina (2:1 na body) a následne sa stretol s Kubáncom Yurieskim Torreblancom Queraltom. V infarktovom závere si uchmatol víťazstvo na svoju stranu (4:2) a postúpil do semifinále, v ktorom vybojoval súboj o Tokio s Abakarovom. Vstup do rozhodujúceho zápasu mu nevyšiel, po prvej perióde prehrával 0:4, ale trpezlivo si počkal na svoju šancu. Tá prišla v druhej perióde, kde vďaka vydarenému chvatu získal dva a následne ďalšie dva body a vyrovnal na 4:4. Pri remíze rozhodlo v jeho prospech pomocné kritérium, tvrdo vybojované víťazstvo znamenalo vytúženú miestenku na OH. Piatkové finále proti Japoncovi Sohsuke Takataniovi bude pre Makojeva už len príjemný bonus.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva