Šport a olympizmus
4 min. čítania

Aktuálne informácie SOŠV v súvislosti s prípravami na olympijské hry v Tokiu: schválenie nominácie, sľub a ďalšie

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH v Tokiu Roman Buček.
Foto
Ján Súkup

Na štvrtkovom stretnutí predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) so zástupcami športových zväzov informoval športový riaditeľ SOŠV a designovaný vedúci slovenskej výpravy na blížiacich sa Hrách XXXII. olympiády v Tokiu Roman Buček o prípravách na olympijské hry. Tie všade vo svete veľmi komplikuje pandémiová situácia a ňou vyvolané dôsledky aj opatrenia.

V utorok bola zverejnená posledná verzia príručky (Playbooku) pre členov olympijských výprav z celého sveta, ktorá upresnila viaceré požiadavky a konkretizovala predtým vágnejšie formulované protipandemické opatrenia. V stredu zase z Japonska unikla informácia, že do hľadísk športovísk plánujú organizátori predsa len pustiť aspoň japonských divákov. Uvažuje sa, že limit na veľkých štadiónoch by bol 10-tisíc divákov a že na športoviskách s menším hľadiskom by umožnili zaplniť 50 percent diváckej kapacity.

Kvalifikačný proces na hry sa skončí 29. júna. Do toho dňa majú športové zväzy predložiť návrh nominácie „svojich“ športovcov a členov ich sprievodu.

Vzhľadom na to, že počet našich kvalifikovaných športovcov do Tokia nebude veľký, mnohé predstavy zväzov o veľkosti sprievodu ich časti výpravy sa nebudú dať naplniť. Kalkulátor veľkosti sprievodu sa striktne odvíja od počtu kvalifikovaných športov aj od počtu odvetví, v ktorých budú súťažiť. Vzhľadom na pandémiu a vytváranie „bublín“ nebude možná doterajšia prax ubytovania niektorých členov výpravy mimo Olympijskej dediny a ich denné dochádzanie do dediny. Preto SOŠV žiada v prípade návrhu nominácie sprievodu zoradiť navrhované osoby podľa hierarchie dôležitosti ich účasti na OH.

Zloženie výpravy schváli SOŠV 1. júla, sľub bude 15. júla

Zloženie výpravy schváli valné zhromaždenie SOŠV 1. júla. Záväznú nomináciu celej výpravy musí športové oddelenie SOŠV nahlásiť do Tokia do 5. júla. K dnešnému dňu má Slovensko 31 miesteniek, keďže bola potvrdená miestenka do mužskej tenisovej štvorhry. Na postupovom mieste je aj golfista Sabbatini, ktorý by v Tokiu s určitosťou mal štartovať.

Predpokladá sa, že na základe umiestenia vo svetových rebríčkoch pribudne ešte viacero našich atlétov. Vedúci výpravy očakáva aj nejaké plavecké miestenky a čaká na zverejnenie konečných rebríčkov v džude.

„Teoretická šanca je ešte na získanie miestenky v rámci prerozdeľovania nevyužitých miest v triatlone, skejtbordingu a v horskej cyklistike, ale na to nemáme dosah,“ uviedol ďalej Buček. Podľa jeho slov je reálne, že v Tokiu nás bude reprezentovať najmenšia výprava v doterajšej histórii účasti samostatnej Slovenskej republiky na OH. Najmenej športovcov (47) sme doteraz mali v Londýne 2012.

„Momentálne dolaďujeme veci okolo leteniek, kde nastalo viacero zmien. Viaceré priame lety, ktoré sme pôvodne plánovali využiť, boli v príslušných dňoch zrušené, takže veľká časť členov výpravy poletí do Tokia nie priamo, ale s medzipristátím vo Frankfurte nad Mohanom,“ informoval Roman Buček. Na druhej strane kvitoval prístup japonských partnerov, vďaka ktorých pochopeniu sa podarí realizovať predolympijské kempy slovenských atlétov v Urajasu na predmestí Tokia a našich rýchlostných kanoistov v Katori, asi 80 km od Tokia.

Podľa Bučekových ďalších slov SOŠV momentálne rieši zabezpečenie PCR-testov pre členov výpravy. Podľa požiadaviek, stanovených v príručkách so spoločným názvom Playbooky, každý akreditovaný musí podstúpiť pred odchodom do Japonska dva PCR-testy – jeden do 96 hodín pred nástupom do lietadla a druhý do 72 hodín.

„Organizačný výbor OH v Tokiu nás informoval o tom, že bude akceptovať doklad o testovaní na predpísanom formulári od troch slovenských firiem. My plánujeme dohodnúť sa s jednou z nich. Musím upozorniť, že japonské požiadavky na testovanie sú prísnejšie, ako naše,“ uviedol designovaný vedúci slovenskej výpravy.

Už 6. júla odletí do Tokia prvá časť našej výpravy, ktorú tvoria vodní slalomári. Tých čaká predolympijský kemp, spojený s tréningami v olympijskom areáli. Do Olympijskej dediny sa budú môcť presunúť až do jej otvorení, ktoré bude 13. júla. Trojčlenný predvoj vedenia výpravy odletí do Tokia 14. júla.

Slávnostný sľub do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej zo strany nielen slovenskej olympijskej, ale aj paralympijskej výpravy, sa uskutoční 15. júla v záhrade prezidentského paláca.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque