Športové aktuality
3 min. čítania

Beňušov tréner: Bronz je motivácia do zvyšku sezóny SP

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke vodný slalomár Matej Beňuš v semifinálovej jazde v kategórii C1 mužov počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 29. júla 2024. Foto: TASR - Michal Svítok
Paríž 30. júla (TASR) - Bronz z olympijských hier v Paríži bude pre Mateja Beňuša aj motivácia do zvyšku sezóny Svetového pohára. Tridsaťšesťročný vodný slalomár získal v pondelok druhú olympijskú medailu v C1 a prvú pre Slovensko na prebiehajúcich OH. Beňuš je navyše aj priebežný líder celkového poradia kanoistov v SP.

Slovenský singlista získal olympijskú medailu po ôsmich rokoch, v Riu vybojoval striebro. Paradox je, že individuálne preteky nevyhral od septembra 2019, keď triumfoval na podujatí SP v Prahe-Tróji. V tom istom roku zaknihoval aj svoj tretí titul vo "sveťáku". "Určite je to motivácia, už pred OH sme sa bavili o pláne A aj B. Podľa toho, ako vyjde olympiáda. V priebežnom poradí Svetového pohára však vedie a bez ohľadu na výsledok OH sme plánovali štartovať posledné dve kolá s cieľom získať titul," povedal Beňušov tréner Matúš Hujsa pre TASR. V SP sú na programe ešte preteky v Taliansku a Španielku a Beňuš momentálne vedie o 11 bodov pred krajanom Markom Mirgorodským.



Na vrcholových podujatiach síce nevyhral takmer päť rokov, no dlhodobo predvádza konzistentné výkony. Skúsenosti a rozvahu ukázal aj na parížskej divokej vode pred živým publikom, ktoré hnalo dopredu svojho Nicolasa Gestina, Ten "naložil" zvyšku poľa v olympijskej premiére takmer 5,5 sekundy. "Pocity sú perfektné, byť na olympiáde ako športovec alebo člen realizačného tímu a dosiahnuť medailové umiestnenie je fantastické. Maťo je fantastický bojovník a je neskutočné, aké pevné nervy predviedol pri kulise, ktorá tam bola," zhodnotil výkon svojho zverenca tréner.

Po semifinále nemohol byť úplne spokojný, keďže Beňuš skončil na jedenástej, čiže predposlednej postupovej priečke. Trať bola oproti sobotnej kvalifikácii výrazne pozmenená a na kritických miestach boli bránky ďalej od seba. Kanoisti išli v semifinále túto trať premiérovo. "Bolo to o poznanie lepšie, aj keď kombinácia 6-8 bola vyslovene pre ľavákov. Maťo to zvládol najlepšie, ako mohol. Zvyšok trate mal výborný, na tej kombinácii trocha stratil," zhodnotil Hujsa pre TASR. Beňuša čaká ako kanoistu aj kajak kros, v ktorom preteká od roku 2022. Najlepší výsledok dosiahol práve vtedy na domácej vode v Liptovskom Mikuláši. Na ME vtedy postúpil do vyraďovačky.



"Príprava na kajak kros sa začína vo štvrtok. Budeme mať oddych, začneme s voľným tréningom a postupne to budeme stupňovať," dodal tréner ohľadom novej olympijskej disciplíny.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque