Športové aktuality
3 min. čítania

Bilesová opäť na vrchole: Po preskoku som vedela, že vyhráme

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Americká gymnastka Simone Bilesová súťaží na kladine vo finále viacboja družstiev na XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v utorok 30. júla 2024. Foto: TASR/AP
Paríž 30. júla (TASR) - Simone Bilesová nechala za sebou bolestivé spomienky na Tokio a v utorok v Aréne Bercy opäť priviedla USA na olympijský gymnastický vrchol. Spolu s Jordan Chilesovou, Jade Careyovou, Suni Leevovou a Hezly Riverovou získali zlaté medaily vo viacboji družstiev na OH v Paríži, keď zdolali reprezentantky Talianska a Brazílčanky.

Dvadsaťsedemročná Američanka súťaží na svojej tretej olympiáde a získala už piate zlato a celkovo ôsmu medailu pod piatimi kruhmi (5-1-2). V utorok sa tak stala najdekorovanejšou americkou olympijskou gymnastkou v histórii, doteraz sa delila o prvé miesto so Shannonom Millerovou, ktorá získala sedem cenných kovov (2-2-3).

Medzi najväčšie favoritky patrila aj pred troma rokmi v Tokiu, kde sa na ňu upierala obrovská pozornosť. Jedna z najlepších gymnastiek histórie však vtedy pre psychické problémy nedokončila finále viacboja družstiev a favorizované Američanky bez nej skončili druhé za Ruskom. Bilesová následne nenastúpila ani vo finále viacboja jednotlivkýň a dala si od športu dvojročnú pauzu. Veľký návrat zažila na vlaňajších MS v Antverpách, kde získala štyri zlaté a jednu striebornú medailu. Americké gymnastky potom ohlásili akúsi "cestu vykúpenia", ktorú úspešne zakončili v utorok v Paríži pred plnými tribúnami. Jedinečnú súťaž si nenechali ujsť napríklad herečky Nicole Kidmanová, Natalie Portmanová, tenistka Serena Williamsová, režisér Spike Lee, plavec Michael Phelps či bývalá rumunská športová gymnastka Nadia Comaneciová.

"Po tom, čo som dokončila preskok, uľavilo sa mi, neboli tam žiadne spomienky, ´flashbacky´ na Tokio ani nič iné," povedala na preplnenej tlačovej konferencii. "Hneď ako som dopadla, povedala som si: ´ach áno, určite to dokážeme´," pokračovala po zisku druhého zlata vo viacboji družstiev. Prvé dosiahla pred ôsmimi rokmi v Riu de Janeiro. "Vtedy to bolo také, ako keby sme boli trochu mladé a naivné. Takže to nedopadlo tak, ako teraz. Dnes, keď sme oveľa staršie, máme oveľa viac skúseností a naozaj sa bavíme a užívame si to, čo robíme," dodala.

Obrovskú radosť zo zlata ale aj z progresu svojej dobrej priateľky mala Jordan Chilesová: "Môžete s istotou povedať, že je to úplne iný človek ako vtedy v Tokiu. Vždy rada hovorím, že trénujem s najlepšou z najlepších. Vždy bude v mojom srdci, nech sa deje čokoľvek."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque