Športové aktuality
3 min. čítania

Cyklistka Brownová získala zlato v časovke, Jenčušová skončila 25.

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke austrálska cyklistka Grace Brownová na trati individuálnej časovky žien počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024. Foto: TASR/AP
Paríž 27. júla (TASR) - Austrálska cyklistka Grace Brownová získala zlato v individuálnej časovke na olympijských hrách v Paríži. Na 32,4 km dlhej trati okolo najväčších pamiatok hlavného mesta Francúzska triumfovala časom 39:38,24 minúty. Striebro si vybojovala Britka Anna Hendersonová a bronz si odniesla Chloe Dygertová z USA. Slovenská reprezentantka Nora Jenčušová skončila pri olympijskom debute na 25. mieste so stratou 4:44,06 minúty.

Organizátori pripravili na časovky mestský okruh, ktorý nebol príliš technicky náročný a neboli na ňom ani žiadne stúpania, no cyklistkám v sobotu výrazne sťažilo situáciu počasie, keďže v Paríži od rána pršalo. Na mokrých vozovkách si tak museli dávať pozor najmä v zákrutách. Na zlé podmienky doplatila ako prvá Dánka Cecilie Uttrupová Ludwigová, ašpirantka na popredné umiestenie spadla a stratila cenné sekundy. Ako prvá udala čas na porovnanie Slovinka Eugenia Bujaková v hodnote 42:54 min, keď o osem sekúnd zdolala dovtedajšiu líderku Martu Lachovú z Poľska. To však boli ešte najväčšie favoritky na trati.

Medzi ne patrila aj Belgičanka Lotte Kopecká, ktorá sa dostala priebežne na čelo poradia s časom 41,34 minúty. V závere sa však ešte očakával súboj medzi dvojnásobnou majsterkou sveta Dygertovou a dvojnásobnou striebronou medailistkou z MS Brownovou. Tridsaťdvaročná Austrálčanka išla od začiatku vo skvelom tempe a už na prvom medzičase mala veľký náskok pred všetkými pretekárkami, ktoré odštartovali pred ňou. Dobrý úvod mala aj jej súperka, ktorá mala na prvej meranej méte stratu len päť sekúnd. No potom v jednej zo zákrut na mokrých dlaždiciach spadla a rozplynula sa jej šanca na zlato. Brownová prišla do cieľa s obrovským náskokom 1:31,59 minúty pred Hendersonovou, Dygertová sa po páde pozviechala, ale nakoniec tesne prehrala aj súboj s Britkou a cieľ preťala o necelú sekundu pomalšie.

"Znamená to pre mňa tak veľa, vyhrala som prvú medailu pre našu krajinu. Keďže bolo mokro, museli sme ísť o čosi pomalšie v zákrutách, takže som si mohla trošku oddýchnuť. Nevedela som, že toľko mojich konkurentiek spadlo. Takže som mala šťastie, že som sa udržala v sedle. Niekto je to proste smola, mrzí ma, ako dopadli niektoré cyklistky.

Mokrá trať narobila problémy aj slovenskej debutantke. V cieli priznala, že išla opatrne. "Dúfala som, že nebude pršať, mala som pripravené iné plášte, teda na suchú trať. Tréner s mechanikom mi ich ešte hodinu pred štartom menili. Ale povedala som si, že nebudem riskovať a radšej stratiť dve sekundy, ako tridsať. Boli tam rezervy, čísla si ešte pozrieme," uviedla Jenčušová po pretekoch.

individuálna časovka žien na 32,4 km (Paríž - Paríž):

1. Grace Brownová (Aus.) 39:38,24 min,
2. Anna Hendersonová (V.Brit.) +1:31,59 min,
3. Chloe Dygertová (USA) +1:32,46,
4. Juliette Labousová (Fr.) +1:41,66,
5. Demi Volleringová (Hol.) +1:51,56,
6. Lotte Kopecká (Belg.) +1:56,58,
7. Kim Cadzowová (N. Zél.) +2:07,78,
8. Elisa Longová Borghiniová (Tal.) +2:11,08,
9. Audrey Cordonová Ragotová (Fr.) +2:13,43,
10. Christina Schweinbergerová (Rak.) +2:13,78,
... 25. Nora JENČUŠOVÁ (SR) +4:44,06


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque