Športové aktuality
3 min. čítania

Duplantis posunul latku v žrdi do novej dimenzie: Splnený sen

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Švéd Armand Duplantis na olympijských hrách v Paríži 5. augusta 2024. Foto: TASR/AP
Paríž 6. augusta (TASR) - Švédsky žrdkársky fenomén Armand Duplantis naplnil očakávania atletických fanúšikov a v pondelok rozburácal Stade de France svetovým rekordom. Latku vo výške 625 cm prekonal na tretí pokus a táto hodnota môže svietiť v tabuľkách ako olympijský rekord dlhé desaťročia.

Pred troma rokmi v Tokiu mala byť súťaž v skoku o žrdi jedným z vrcholov hier. Vtedy 21-ročný Duplantis už mal v tom čase na konte svetový rekord, no triumf z globálnej súťaže ešte nie. Očakával sa veľký súboj s dvojnásobným majstrom sveta Samom Kendricksom, no Američan sa napokon stal pravdepodobne najznámejším športovcom, ktorého do japonskej metropoly nepustil pozitívny test na koronavírus. Švéd potom vo finále neúspešne atakoval "sveťák" na úrovni 619. K súboju dvoch najlepších žrdkárov súčasnosti napokon prišlo v Paríži, no to už bol Kendricks iba sekundant vo veľkolepom predstavení.

Výkonnosť Duplantisa totiž po Tokiu naďalej stúpala a dobrú pripravenosť na olympijskú sezónu Švéd potvrdil už v apríli, keď prekonal historické maximum ôsmykrát v kariére a to na mítingu Diamantovej ligy v čínskom Sia-Mene. Na Stade de France nemal "Mondo" konkurenciu, k zlatu mu stačili štyri čisté pokusy, ten víťazný na hranici šiestich metrov. Potom sa ešte "rozcvičil" olympijským rekordom 610 cm a pustil sa na 625. Uspel na poslednú možnú chvíľu, keď už všetky ostatné súťaže skončili a zrak divákov smeroval iba na neho. "Snažil som sa vyčistiť si myseľ, ako sa len dalo. Mám už isté skúsenosti zo zaplnených stotisícových štadiónov, no nikdy som nebol na ňom stredobodom pozornosti. Snažil som sa, aby všetka tá energia z hľadiska vošla do mňa a naozaj to fungovalo," popísal chvíle pred historickým skokom Duplantis.

Prekonávanie svetových rekordov v žrdi na olympiáde nie je bežnou záležitosťou, keďže sa to viac oplatí na mítingoch, kde sa za to dajú získať aj nemalé finančné prémie. Duplantis však na nič podobné v Paríži nemyslel a olympijský rekord posunul o priepastných 22 centimetrov. "Od detstva bol môj najväčší sen prekonať svetový rekord na olympiáde. A dokázal som to pred najšialenejším publikom, akým som kedy súťažil. Stále som úplne nespracoval ten fantastický moment. Toto je jedna z tých chvíľ, ktoré sa ani nezdajú byť reálne. Je to zážitok, akoby duša opustila vaše telo," žasol po súťaži Duplantis.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque