Šport a olympizmus
Lausanne
4 min. čítania

Exekutíva MOV odporúča medzinárodné súťaže bez účasti ruských aj bieloruských športovcov a funkcionárov a opätovne vyzýva: Dajte mieru šancu

Ruský útok na Ukrajinu je porušením Olympijského prímeria.
Foto
MOV

Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na území Ukrajiny exekutíva (výkonný výbor) Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v pondelok opäť diskutovala o dileme, ktorej olympijské hnutie v súčasnosti čelí po porušení Olympijského prímeria ruskou vládou a vládou Bieloruska. Po rokovaní exekutívy MOV bolo vydané stanovisko, v ktorom sa uvádza (polotučne sme zvýraznili niektoré pasáže):

„Olympijské hnutie je zjednotené vo svojom poslaní prispievať k mieru prostredníctvom športu a zjednotiť svet v mierovej súťaži nad rámec všetkých politických sporov. Olympijské hry, paralympijské hry, majstrovstvá sveta, seriály Svetového pohára a mnoho ďalších športových podujatí spájajú športovcov krajín, ktoré sú v konfrontácii a niekedy dokonca vo vojne.

Olympijské hnutie je zároveň v zmysle spravodlivosti zjednotené v tom, že športovci nemajú byť trestaní za rozhodnutia svojej vlády, ak sa na nich aktívne nezúčastňujú. Zaviazali sme sa k férovej súťaži pre všetkých bez akejkoľvek diskriminácie.

Súčasná vojna na Ukrajine však stavia olympijské hnutie do dilemy. Zatiaľ čo športovci z Ruska a Bieloruska by sa mohli naďalej zúčastňovať na športových podujatiach, mnohí športovci z Ukrajiny to nemôžu urobiť v dôsledku útoku na svoju krajinu.

Je to dilema, ktorá sa nedá vyriešiť. MOV preto dnes starostlivo zvážil situáciu a s ťažkým srdcom vydal toto uznesenie:

V záujme ochrany integrity globálnych športových súťaží a bezpečnosti všetkých účastníkov výkonný výbor MOV odporúča, aby medzinárodné športové federácie a organizátori športových podujatí nepozvali ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov na medzinárodné súťaže, ani nepovolili ich účasť.

Ak to vzhľadom na krátky čas z organizačných alebo právnych dôvodov nie je možné, MOV dôrazne vyzýva medzinárodné športové federácie a organizátorov športových podujatí na celom svete, aby urobili všetko, čo je v ich silách, na zabezpečenie toho, že žiadny športovec alebo športový funkcionár z Ruska alebo Bieloruska sa nebude môcť zúčastniť pod menom Ruska alebo Bieloruska.

Ruskí alebo bieloruskí štátni príslušníci, či už ako jednotlivci alebo tímy, by mali byť akceptovaní len ako neutrálni športovci alebo neutrálne tímy. Nemali by sa zobrazovať žiadne ich štátne symboly, farby, vlajky ani hymny.

Všade tam, kde za veľmi extrémnych okolností ani to nie je možné v krátkom čase z organizačných alebo právnych dôvodov, MOV ponecháva na príslušnej organizácii, aby našla svoj vlastný spôsob, ako účinne riešiť vyššie opísanú dilemu.

V tomto kontexte exekutíva MOV zvážila najmä nadchádzajúce zimné paralympijské hry v Pekingu 2022 a opätovne vyjadrila plnú podporu Medzinárodnému paralympijskému výboru (IPC) a týmto hrám.

Exekutíva MOV trvá na svojom naliehavom odporúčaní, ktoré bolo vydané 25. februára 2022, aby sa v Rusku alebo v Bielorusku neorganizovalo žiadne športové podujatie.

Exekutíva MOV na základe výnimočných okolností a berúc do úvahy mimoriadne závažné porušenie Olympijského prímeria a iné porušenia Olympijskej charty ruskou vládou v minulosti prijal ad hoc rozhodnutie o odobraní Olympijského radu všetkým osobám, ktoré v súčasnosti majú dôležitú funkciu vo vláde Ruskej federácie alebo v inej vysokopostavenej pozícii súvisiacej s vládou, vrátane:

prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Olympijský rad v zlate, udelený v roku 2001), podpredseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Černyšenko (Olympijský rad v zlate, 2014),zástupca náčelníka generálneho štábu prezidentskej výkonnej kancelárie Dmitrij Kozak (Olympijský rad v zlate, 2014).

Exekutíva MOV víta a oceňuje mnohé mierové výzvy športovcov, športových funkcionárov a členov celosvetového olympijského spoločenstva na mier. MOV obdivuje a podporuje najmä výzvy na mier zo strany ruských športovcov.

Exekutíva MOV opätovne potvrdzuje svoju plnú solidaritu s príslušníkmi olympijského spoločenstva na Ukrajine. Sú v našich srdciach a myšlienkach. Exekutíva MOV sa zaväzuje pokračovať vo svojom úsilí o humanitárnu pomoc a posilňovať ho. Preto dnes zriadila fond solidarity. V tejto súvislosti MOV vyjadruje vďaku národným olympijským výborom a medzinárodným športovým federáciám, ktoré už podporujú ukrajinských športovcov a ich rodiny.

Exekutíva MOV, ktorej pomáha pracovná skupina MOV, naďalej pozorne monitoruje situáciu. Svoje odporúčania a opatrenia môže prispôsobiť budúcemu vývoju.

MOV opätovne zdôrazňuje výzvu prezidenta MOV: „Dajte mieru šancu“.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque