Šport a olympizmus
Banská Bystrica
4 min. čítania

EYOF: Vo Fanzóne sa uskutočnila prezentácia Olympijského kultúrneho a vzdelávacieho programu (OCEP)

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel s darčekom, ktorý mu na prezentácii OCEP odovzdal generálny sekretár NOV Azerbajdžanu Azer Alijev.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Súčasťou sprievodných aktivít XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici je aj Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP). Spustenie tohto programu iniciovali pred tromi rokmi pri príležitosti XV. letného EYOF v Baku v Azerbajdžane organizátori podujatia. Preto bol pri prezentácii OCEP vo Fan zóne EYOF pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici jedným z hlavných rečníkov marketingový riaditeľ Azerbajdžanského olympijského výboru a jeden z iniciátorov OCEP Mehman Karimov.

Úvodné slovo mal jeden zo slovenských koordinátorov OCEP Julián Krull, ktorý zdôraznil, že tento program propaguje šport aj kultúru európskych krajín a navzájom ich prepája v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. „Na Slovensku sa do OCEP zapojilo 46 základných a stredných škôl, s ktorým sme celý rok pracovali a vzdelávali sme ich na webinároch. Vyžrebovali sme im 28 európskych krajín, ktoré sa snažili bližšie spoznať a potom ich prezentovať. Zástupcovia väčšiny škôl prišli aj sem do Banskej Bystrice a v stánkoch vo Fan zóne predstavujú jednotlivé krajiny,“ uviedol.

Zhruba dvom stovkám divákov sa potom prihovorili aj dvaja slovenskí olympionici – olympijský víťaz v atletike Matej Tóth, ktorý je ambasádorom EYOF v Banskej Bystrici a lukostrelkyňa Alexandra Longová. Tá doplnila informácie o realizácii OCEP na Slovensku.

„Takto presne pred tromi rokmi sme sa v Baku stretli na záverečnom ceremoniáli OCEP. Je to veľmi dôležitý program, ktorý spája ľudí z rôznych krajín a zanecháva dedičstvo. Žiaľ, v posledných troch rokoch sme trpeli pandémiou ochorenia COVID-19, ale prekonali sme to a v Banskej Bystrici môžeme pokračovať v OCEP,“ uviedol v príhovore po troch slovenských rečníkoch Mehman Karimov. Jeho vystúpenie doplnil krátky film o OCEP a jeho zrode v Azerbajdžane.

Potom moderátor pozval na pódium prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela, generálneho sekretára NOV Azerbajdžanu Azera Alijeva a členku exekutívy Európskych olympijských výborov (EOV) Liney Rut Halldórsdóttirovú z Islandu, ktorí si navzájom vymenili darčeky. Na slávnostnej prezentácii OCEP sa z vysokých predstaviteľov národných olympijských výborov zúčastnili aj prezident NOV Poľska Andrzej Kraśnicki a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, ako aj zástupcovia slovenského aj azerbajdžanského ministerstva školstva.

Príjemným spestrením boli prezentácie boli ukážky azerbajdžanských tancov, ktoré v tamojšom tradičnom oblečení predviedli študenti dvoch banskobystrických škôl. Návštevníci sa potom v stánkoch vo Fan zóne vo štvrtok mohli zoznámiť s tradíciou, pamätihodnosťami, kultúrou, jedlom či zvykmi ôsmich krajín (Poľsko, Malta, Česko, Írsko, Maďarsko, Španielsko, Srbsko a Azerbajdžan), o čo sa postarali žiaci a študenti zo slovenských škôl, zúčastnených na OCEP.

Riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková na margo OCEP na Slovensku pre www.olympic.sk uviedla, že zo 46 základných a stredných škôl, ktoré sa zapojili do OCEP pred letným EYOF 2022, priamo do Banskej Bystrice prišli zástupcovia 37. Zo zahraničia pricestovali účastníci OCEP z Azerbajdžanu, Maďarska a Poľska.

„Hlavné posolstvo tejto prezentácie OCEP by sa dalo pretlmočiť tak, že olympijská výchova má zmysel a zaslúži si viac pozornosti. Slovenský olympijský a športový výbor sa rád pridal k programu OCEP, ktorý spustili Azerbajdžanci pred letným EYOF 2019 v Baku a nadviazali sme naň. Na druhej strane musím povedať aj to, že na Slovensku má olympijská výchova a naša práca so školami pri šírení olympizmu dlhú tradíciu. Realizuje sa už viac než tri desaťročia,“ povedala Ivana Motolíková.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque