Športové aktuality
13 min. čítania

JOT Games: Športovci musia zvládať viaceré výzvy, ak chcú byť úspešní

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zaujímavé informácie do budúcej športovej kariéry z rôznych oblastí, nové priateľstvá a dobrá zábava. Aj o tom boli #JOT Games v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne, ktoré usporiadali Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV. JOT Games sú primárne určené pre členov Juniorského olympijského tímu, ale právo zúčastniť sa dostávajú aj športovci, ktorí sa uchádzali o nadačný grant v projekte Ukáž sa! Pre nich i pre popredných športovcov bol  určený aj mediálny tréning, ktorý pripravila v spolupráci s Grape PR komisia športovcov SOŠV v rámci grantu z Olympijskej solidarity MOV.

Medzi účastníkmi #JOT Games boli viacerí športovci, ktorí už zažili olympijskú atmosféru v Paríži 2024 či v Kangwone 2024. Účastníci #JOT Games sú v súčasnosti v zlomových momentoch svojich kariér. Na trojdňovom podujatí sa dozvedeli informácie, ktoré im môžu pomôcť k úspešným kariéram.

Veľký záujem bol o besedu Chat with Champions. Na jednom pódiu sa stretli štyria olympionici – strelkyne Zuzana Rehák Štefečeková a Vanesa Hocková a vodní slalomári Matej Beňuš a Jakub Grigar. Výnimoční športovci predstavili svojím nasledovníkom aj svoje cesty, po ktorých kráčali k úspechu. Odovzdali im aj viaceré cenné rady. Hovorili o momentoch veľkých víťazstiev, ale aj prvých olympijských štartoch či chvíľach, keď čelili veľkým výzvam a sklamaniach. Tie ich formovali, aby sa stali ešte silnejšími osobnosťami.

Zuzane Rehák Štefečekovej dal najviac olympijský Londýn

Veľké skúsenosti a výnimočný športový príbeh má olympijská víťazka v streľbe a trojnásobná olympijská medailistka Zuzana Rehák Štefečeková. Napriek úspechom sa snaží vždy držať nohami pevne na zemi. Na základe aj olympijských skúseností vie, že je potrebné si dobre užiť každý moment mimo súťaže, kde je však potrebné sa koncentrovať predovšetkým na svoj výkon. „Každý jeden terč si musím odpracovať a počas súťaže to naplno rozbaliť. Počas súťaží a na olympijských hrách však čerpám veľa z toho, čo je okolo mňa. Je dôležité ísť na veľké súťaže naplno a predovšetkým bez strachu. A na olympiáde je potrebné si užiť všetko okolo tohto podujatia. Nikto vám nezaručí, že nabudúce môžete prísť ešte raz,“ priznala rodáčka z Nitry.

Zuzana Rehák Štefečeková prezradila, že na svojich prvých olympijských hrách v Pekingu 2008, kde získala striebro, sa chvíľami cítila ako Alenka v ríši divov. Veľa vecí bolo pre ňu nových a nepoznaných. Postupne sa však dostala na systematickú a prepracovanú cestu. „Pred svojou prvou olympiádou som nemala veľké očakávania. Išla som zbierať najmä skúsenosti, nebola som v pozornosti médií. Napokon všetko dopadlo pozitívne,“ zaspomínala si. 
Najviac jej dal olympijský Londýn 2012. Získala v ňom striebro, ale okolnosti pred hrami a po ich skončení jej pomohli stať sa silnejšou okolnosťou. „Mala som už striebro a očakávala sa odo mňa ďalšia medaila. Tlak bol veľký, musela som pracovať na svojej psychike. Dokázala som zabojovať a vysporiadať sa s ním. Povedala som si, že prišlo sa na mňa pozrieť veľa známych a prišli by bez ohľadu na to, či budem prvá alebo posledná. Prestala som mať strach z toho, že sklamem verejnosť,“ hovorila účastníkom #JOT Games Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá po každom olympijskom cykle nechce zopár mesiacov pušku ani vidieť. Následne na začiatku ďalšieho roka jej už chýba a opäť sa vrhá plná energie naplno do tréningového procesu.

Súčasťou JOT Games 2024 boli aj viacerí aktivity na spoznanie sa športovcov.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Odkaz Matej Beňuša na #JOT GAMES: Nepodceňujte detaily

Vodný slalomár Matej Beňuš, strieborný z Ria 2016 a bronzový z Paríža 2024, nepatrí medzi športovcov, ktorí sa príliš zaťažujú rôznymi vonkajšími okolnosťami. Aj keď stretával v Olympijskej dedine úspešných a svetoznámych športovcov, nežiada od nich podpis či fotografiu. Maximálne sa pozdraví a ide ďalej. „V Riu na mojej prvej olympiáde sa chceli všetci fotiť s americkými basketbalistami. Pre mňa to nebolo podstatné. Oveľa dôležitejšie pre mňa bolo, aby som sa sústredil na svoj výkon. „Olympijské hry sú v našom športe iné preteky ako bežné. Možno preto, že sú raz za štyri roky. Každý sa koncentruje na ten jeden moment, na tú jednu jazdu, ktorá rozhoduje o úspechu a neúspechu. Tlak je enormný, no práve v takýchto situáciách sa ukáže pravá sila športovca,“ hovoril Bratislavčan, ktoré k medailám a úspechom priviedli predovšetkým jeho precíznosť a dôslednosť. Pre mladých športovcov mal jeden dôležitý odkaz: „Nepodceňujte detaily!“ Jedným z nich je aj psychický oddych. Po sezóne, ktorá trvá od februára do októbra, si vždy poriadne oddýchne. Počas toho sa venuje iným činnostiam a športom, hrá hokej a tenis, bicykluje.

Najväčší tlak pociťoval počas svojej olympijskej premiéry v Riu de Janeiro 2016. Nastupovať po Michalovi Martikánovi, ktorý predtým na piatich olympijských hrách získal vždy medailu, nebolo jednoduché. „Osobne sa však sústredím na každých jedných pretekov, bez ohľadu na to, či ide o olympijské hry, majstrovstvá sveta či Slovenský pohár, len na svoju jazdu. Nevnímam nič okolo. To mi veľmi pomáha,“ tvrdil Matej Beňuš, ktorý od začiatku prípravy na sezónu 2024 bol nastavený, že si ide do Paríža po medailu. Iné ako najvyššie ciele si ani nechce dávať.

Súčasťou JOT Games 2024 boli aj viacerí aktivity vrátane netradičného vodného póla.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Z koníčka je pre Jakuba Grigara profesia

Po 5. mieste na olympijských hrách v Riu 2016 sa zdalo, že kariéra vtedy 19-ročného Jakuba Grigara pôjde strmo nahor. „V Brazílii som na vlastnej koži zažil všetko, o čom mi dovtedy rozprávali Elenka Kaliská či Michal Martikán. Zrazu som zabúdal na veci, ktoré bežne robím. Musíte si neustále pripomínať, že ste na súťaži pracovne. Až po nej si môžete pospomínať na príjemné chvíle,“ prezradil mladým športovcom Jakub Grigar.

V ďalších rokoch prišlo pre Liptáka veľké sklamanie. Zrazu zbieral umiestnenia v tretej a štvrtej desiatke a v jednej chvíli sa zdalo, že jeho kariéra stráca iskru. Odhodlal sa k razantným krokom. Zmeny trénera a prístupu k tréningu ho nakoniec priviedli k medailovému úspechu v Tokiu 2020. Pomohlo mu aj, že nebol v centre pozornosti v mediálnom a marketingovom svete. „Od rána do večera som sa len pripravoval. Potom prišla medaila a s ňou aj povinnosti. Neviem povedať iným nie. Zrazu som mal tri akcie do týždňa a príprava na Paríž bola veľmi náročná,“ povedal otec dvoch detí.

Pre Jakuba Grigara je šport všetkým. Od malička sledoval svoje ciele, tvrdou prácou sa snažil neustále zlepšovať a šport sa stal jeho životným poslaním: „Z koníčka a záľuby sa pre mňa stala profesia, ktorá mi prináša nielen radosť, ale aj zodpovednosť.“

Vodný slalomár vyslal účastníkom #JOT Games aj ďalší zaujímavý odkaz: „Nie každý si vie vsugerovať do hlavy, že je najlepší, prípadne po pretekoch, že dnes nebol ten jeho deň. Ja sa sústredím na ten aktuálny moment a čo urobím v pretekoch. Mne to pomáha a pomôže to aj vám.“

Súčasťou JOT Games 2024 boli aj viacerí aktivity vrátane netradičného vodného póla.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Náročný prechod z juniorskej do seniorskej kategórie Vanesy Hockovej

Strelkyňa Vanesa Hocková mala na olympijskej strelnici v Chateauroux na dosah medailu. V šesťčlennom finále viedla. Potom však prišlo stanovište číslo 5 a urobila v štyroch výstreloch tri chyby. Medaila zrazu odletela a ešte aj zopár mesiacov po pretekoch jej to v rozhovoroch pripomínajú.

„Pred olympijskými hrami som dostávala často otázku, ako vidím svoje umiestnenie. Ja si však nedávam žiadne ciele. Vždy chcem spraviť maximum a dopadne to, ako má. Po poslednej položke kvalifikácie som sa rozplakala od šťastia, emócie mnou lomcovali. Boli to krásne chvíle. Potom prišlo to finále... Stále ma to mrzí. V jednom momente sa všetko rozsypalo,“ povedala v tretí októbrový pondelok.

Priznala, že po parížskom 4. mieste bola na Slovensku známejšia. „Po návrate som dostala viac žiadostí o rozhovor, ako som bola zvyknutá. Neskôr sa to ustálilo a dnes je už všetko na normálnej úrovni,“ hovorila s úsmevom.

Pre vývoj jej kariéry i pre úspešné olympijské vystúpenie bola pre ňu dôležitá spolupráca so športovou psychologičkou. Počas kariéry zistila, že v rámci sústredenia na súťaže nemá žiadnu špeciálnu metódu a vždy u nej zafunguje niečo iné.

Pre Hockovú bol veľmi náročný prechod z juniorskej do seniorskej kategórie. Pandémia koronavírusu ju obrala o posledný rok medzi juniorkami. V tom čase sa športový život zastavil. „V roku 2021 som prvýkrát štartovala medzi ženami a konkurencia bola veľká. Bol to pre mňa oťukávajúci rok. Ďalší už bol lepší, aj keď výsledky neboli dobré. Až prišli majstrovstvá sveta, na ktorých som bola štvrtá a získala aj olympijskú miestenku. Začala som si uvedomovať, že mám na to a môžem strieľať s najlepšími,“ povedala Hocková.

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Vzťah k športu a životu

Každý zo športovcov, ktorí s moderátorom Chat with Champions Adamom Kocianom diskutovali na #JOT Games, má k športu iný prístup. Všetkých spája disciplína, odhodlanie a hlboká vášeň pre to, čo robia. Matej Beňuš zdôrazňuje, že šport ho naučil disciplíne a organizovanosti – vlastnostiam, ktoré sa prejavujú aj v jeho osobnom živote. Zuzanu Rehák Štefečekovú šport naučil systematickosti a plánovaniu, ktoré je dôležité aj v osobnom živote. Vanesa Hocková vidí v športe dôležitý zdroj radosti a je šťastná, že môže vďaka nemu cestovať. Jakub Grigar je zase presvedčený, že šport, ktorý začal ako hobby, sa stal jeho životnou cestou, prinášajúcou nielen adrenalínové zážitky, ale aj výsledky.

Počas JOT GAMES sa rozoberali témy, ktoré presahujú samotný športový výkon. Diskusie sa sústredili nielen na športové aspekty, ale aj na to, ako sa vysporiadať s aktuálnymi výzvami a tlakom, ktorému musia športovci čeliť v modernej dobe. Dôležité je budovať si svoju značku a dobre sa prezentovať. O budovaní značky hovorili triatlonista Richard Varga a hudobný producent, podnikateľ a influencer Michal „Yaksha“ Novotný. Nechýbal ani ALLIANZ kvíz, v ktorom si najlepšie počínal zjazdár Andrej Barnáš a získal zaujímavé vecné ceny od partnera Slovenského olympijského a športového výboru.

Cenné rady ako komunikovať s médiami zasa počas Athlete Speakers poskytli nielen talentovaným športovcom, ale aj viacerým olympionikom televízna moderátorka Zlatica Puškárová a mediálny špecialista Richard Fides z agentúry Grape PR. Športovci dostali možnosť si vyskúšať rozhovor v rôznych situáciách. Postrehy ku komunikácii s médiámi im dali aj Zuzana Rehák Štefečeková a plavec Richard Nagy. 

Mediálny tréning i projekt pre elitných športovcov Athletes Forum podporila grantom Olympijská solidarita MOV.

Šport a životné prostredie

Jednou z tém, ktoré dnes rezonujú čoraz viac aj v športe, je ochrana životného prostredia. Alexandra Madrová z Planet Lover otvorila diskusiu na tému ekologického dopadu športu, upozorňujúc na to, že športovci by mali byť pripravení reagovať na otázky týkajúce sa ich uhlíkovej stopy.

Pripomenula, že letecká doprava síce produkuje obrovské množstvo emisií, ale v skutočnosti predstavuje len 2,5 % globálnych emisií CO2. Oveľa väčší podiel na znečistení a emisiách majú internet a jeho cloudové služby. V budúcnosti s vyšším využitím AI bude uhlíková stopa z internetových služieb oveľa výraznejšia.

Športové podujatia ako olympijské hry už reagujú na tieto výzvy. Olympijské hry v Paríži sa snažili zanechať za sebou čo najmenšiu uhlíkovú stopu. Veľa prostriedkov sa investovalo do zníženia biologického odpadu v stravovacích službách.

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Mentálna odolnosť – základ úspechu

Šport nie je len o fyzickej pripravenosti, čo opakovane zdôraznil Adam Kocian, ktorý sa venoval téme mentálnej odolnosti. Adam Kocian počas roka poskytuje rady členom Juniorského olympijského tímu. „Úspech sa začína v hlave,“ hovorí Adam Kocian a vysvetľuje, že mentálna stránka výkonu je rovnako dôležitá ako fyzická príprava. Veľa športovcov dnes individuálne pracuje na posilnení svojej psychiky, pretože tlak a stres sú prirodzenou súčasťou športového sveta.

Prečo je však šport tak často spájaný s tlakom? Podľa Kociana je odpoveď jednoduchá – mozog sa bojí budúcnosti. Emócie, ktoré športovci zažívajú, súvisia s očakávaniami a strachom z neúspechu. Tajomstvom úspechu je však sústrediť sa na prítomný moment a na to, čo je pod kontrolou športovcov. „Sprav to, čo je potrebné spraviť, a sprav to maximálne,“ radí Adam Kocian. Automatizácia a správne návyky umožňujú športovcovi fungovať pod tlakom a udržať sústredenie aj v tých najnáročnejších momentoch. Kontrola nad svojimi myšlienkami a schopnosť sústrediť sa na veci, ktoré ovplyvniť môžeme, je podľa neho kľúčom k podaniu výkonu.

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Doping a športová etika

Doping je jedným z najcitlivejších aspektov športu. Tomáš Pagáč z Antidopingovej agentúry SR aj prostredníctvom kvízu zaujímavou formou vysvetlil mladým športovcom, aké sú ich povinnosti počas dopingových kontrol a ako by mali postupovať, ak majú pochybnosti o kontrole alebo o samotnom kontrolórovi. Zdôraznil, že pre športovcov je dôležité poznať svoje práva a povinnosti, a v prípade potreby požiadať o terapeutickú výnimku, ak je športovec nútený užívať lieky, ktoré sa nachádzajú na zozname zakázaných látok.

Veľký dôraz kládol aj na výživové doplnky, ktoré môžu niekedy obsahovať zakázané látky bez toho, aby o tom športovec vedel. Preto je nevyhnutné byť obozretný a zodpovedný pri výbere doplnkov, aby sa predišlo zbytočným problémom a suspendácii.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque