Športové aktuality
2 min. čítania

Najúspešnejšia slovenská olympionička Anastasia Kuzminová oslavuje štyridsiatku

Biatlonistka Anastasia Kuzminová so svojou zlatou a dvoma striebornými medailami zo ZOH 2018 v Pjongčangu. S celkovou zbierkou troch zlatých a troch strieborných medailí zo ZOH 2010 - 2018 je historicky najúspešnejšou olympioničkou zo Slovenska.
Foto
Ján Súkup

Najúspešnejšia slovenská olympionička v ére samostatnosti Anastasia Kuzminová oslávi v stredu 28. augusta životné jubileum 40 rokov. V jej športovej vizitke vynikajú tri zlaté medaily zo ZOH 2010, 2014 a 2018, ku ktorým pridala aj tri strieborné kovy.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová s úžasnou kompletnou zbierkou svojich olympijských medailí - troch zlatých a troch strieborných.
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová s úžasnou kompletnou zbierkou svojich olympijských medailí - troch zlatých a troch strieborných.
Foto
Ján Súkup

Rodáčka zo sibírskeho Ťumenu reprezentuje Slovensko od roku 2008. V októbri 2019 síce oznámila koniec kariéry, no po 58 mesiacoch sa vrátila k biatlonu a v januári 2024 štartovala na domácich ME v Osrblí. Neskôr sa predstavila aj v pretekoch Svetového pohára a v súčasnosti sa pripravuje na novú biatlonovú sezónu.

Kuzminová patrí medzi najväčšie osobnosti histórie biatlonu. Zo ZOH má šesť medailí (3-3-0), viac má zatiaľ len Nemka Kati Wilhelmová, ktorá okrem troch zlatých a troch strieborných získala aj jednu bronzovú medailu. Kuzminová však na rozdiel od Nemky dosiahla všetky v individuálnych pretekoch. Zároveň ako jediná biatlonistka histórie vybojovala individuálne zlato na troch ZOH za sebou.

Okrem šiestich olympijských medailí má v zbierke aj tri cenné kovy z MS - zlato z Östersundu (2019), striebro z Pchjongčchangu (2009) a bronz z Chanty-Mansijsku (2011). S manželom Danielom má dve deti, jej syn Jelisej reprezentoval Slovensko na zimných olympijských hrách 2024 v Pjongčangu v behu na lyžiach.

VIDEOPROFIL ANASTASIE KUZMINOVEJ VO VIRTUÁLNEJ SIENI SLÁVY

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque