Šport a olympizmus
2 min. čítania

Michal Martikán je v Paríži ako osobný hosť Tonyho Estangueta

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Michal Martikán by bol radšej vo vode olympijského kanála v Paríži ako na jeho brehu.
Foto
SOŠV

Od Atlanty 1996 nechýbal Michal Martikán na žiadnych olympijských hrách. Do Londýna 2012 na nich súťažil, na ďalšie tri prišiel v iných pozíciách. V Paríži 2024 je na osobné pozvanie jeho veľkého súpera z divokej vody, dnes prezidenta organizačného výboru OH Tonyho Estangueta.

Martikán priletel do Francúzska v nedeľu a hneď sa ponáhľal do vodnoslalomárskeho areálu vo Vaires-sur-Marne, kde sa konalo finále K1 žien aj s Eliškou Mintálovou. V pondelok si pozrie boje o zlato v jeho disciplíne, singlkanoe mužov.

„Konečne som na veľkých pretekoch. Nie je to však úplne dobrý pocit, keďže som len pri vode a nie na vode. Najradšej by som pretekal. Mám rád túto olympijskú atmosféru,“ povedal Michal Martikán.

S dnešným prezidentom organizačného výboru Tonym Estanguetom zviedli množstvo nezabudnuteľných súbojov. Kým na majstrovstvách sveta je Slovák úspešnejší, na olympijských hrách má Francúz tri zlaté medaily, kým Martikán o jednu menej. Do počtu cenných kovov ich má však viac, až päť.

Michal Martikán získal v Atlante 1996 zlato, potom bol v Sydney 2000 a Aténach 2004 po prehrách s Estanguetom strieborný, v Pekingu 2008 opäť vystúpil na zlatý stupienok a v Londýne 2012 na bronzový.

Na ďalšie trojo hier sa mu nepodarilo kvalifikovať v náročnej domácej olympijskej kvalifikácii. Vždy ho doma zdolal Matej Beňuš. Do Ria de Janeiro 2016 preto cestoval ako hosť vtedajšieho Slovenského olympijského výboru, v Tokiu 2020 pomáhal pri rakúskej reprezentácii a v Paríži 2024 je hosťom Tonyho Estangueta.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque