Športové aktuality
3 min. čítania

Mintálová postúpila do eliminácie kajak krosu, Paňkovú čakajú opravy

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke Eliška Mintálová. Foto: TASR/AP
Paríž 3. augusta (TASR) - Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová postúpila do eliminácie kajak krosu na OH v Paríži. V sobotňajšej deviatej jazde 1. kola obsadila 2. miesto za Andorrčankou Monicou Doriovou Vilarrublovou. Zuzane Paňkovej patrilo v 4. jazde 3. miesto a ešte v sobotu večer ju čakali opravy. V súťaži mužov sa z dvojice Slovákov viac darilo Jakubovi Grigarovi, ktorý postúpil do eliminácie z 2. priečky 8. jazdy. Mateja Beňuša čakala oprava, keď v 11. jazde prišiel do cieľa na 3. priečke.

Mintálová bola na základe časovky druhá najlepšia pretekárka vo svojej jazde a tým pádom aj ašpirantka na priamy postup. Zo štvorice kajakárok jej vyšiel najlepšie začiatok a o postup ju neobrala ani nevydarená zóna na "eskimovanie" či následný súboj s Japonkou Harukou Okazakiovou. "Jazda bola celkom fajn. Môj cieľ bol čo najrýchlejší štart, pretože to je vlastne u mňa výhoda, keďže mám navrch fyzicky. Škoda toho 'eskimáka', prišiel trocha neskôr, splavilo ma a dostala sa predo mňa Japonka. S Doriou sme sa potom neatakovali, vedeli sme, že ten postup už máme," povedala Mintálová pre TASR.

Paňková na začiatku takticky zaostala za skúsenejšími súperkami, no pred druhou protivodnou bránkou sa dostala do priameho súboja so skúsenejšou a fyzicky silnejšou Luukou Jonesovou. Paňkovej nevyšla ideálne piatková časovka a tak išla v náročnejšej trojčlennej jazde. "Začiatok bol na Zuzanine pomery celkom dobrý, bol som veľmi spokojný. Na eskimáckom obrate prišlo k problémom najskúsenejšej Jonesovej, ktorá skrížila Zuzana cestu. Dostali sa spolu do protivodnej brány, vedel som, že je to nebezpečné. Ak sme mali stratégiu, tak súperiť s Miren Lazaknovou. Zuzana mala naozaj veľmi silný žreb a ja budem teraz čakať, koho dostane do opravnej jazdy," zhodnotil po prvom kole tréner Peter Murcko pre TASR.

Grigar sa snažil napraviť si chuť po neúspešnej obhajobe striebra v K1. "Neviem, či sa mám čím chváliť. Tým, že v tom krose nemám až tak veľmi natrénované, som sa snažil skôr sledovať situáciu a prispôsobiť sa ostatným chalanom. Videl som, že Hegge si ide svoje, je najlepší a že chalani spravili chybu. Snažil som sa teda celé preteky odkontrolovať, sledovať si Kauzera a zvoliť bezpečnejšiu variantu," povedal v cieli 1. kola.

Beňuš po zisku bronzu v C1 už jazdil bez tlaku. "Bolo to presne tak, ako čo som čakal. Od skoku až po prvé brány to bol tuhý boj, tam sa to aj rozhodlo. Bohužiaľ mi trošku nevyšiel eskimák, inak by som to druhé miesto. Ak chcem postúpiť, musím ísť ešte lepšiu jazdu," prezradil.

Program kajak krosu pokračuje v nedeľu, kedy sú na programe eliminácie. Štvrťfinálové, semifinálové a finálové jazdy sa uskutočnia v pondelok.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque