Šport a olympizmus
Tokio
4 min. čítania

Moriho sexistické výroky vyvolali búrku, v piatok odstúpi z funkcie prezidenta organizačného výboru OH v Tokiu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident OV OH v Tokiu Joširó Mori (vpravo) v spoločnosti prezidenta MOV Thomasa Bacha.
Foto
TASR/AP

Prezident organizačného výboru OH v Tokiu Joširó Mori by podľa japonských médií mal v piatok oznámiť odstúpenie z funkcie za svoje minulotýždňové sexistické výroky. Do funkcie prezidenta by po ňom mal prísť 84-ročný Saburo Kawabuči, ktorý v minulosti pôsobil ako predseda Japonskej futbalovej federácie a bol lídrom profesionalizácie japonského futbalu. Aktuálne je v pozícii starostu Olympijskej dediny v Tokiu a poradcu organizačného výboru.

Moriho sexistické vyhlásenie odznelo v súvislosti s tým, že sa mu nepáčil plán Japonského olympijského výboru zvýšiť počet žien v exekutíve na 40 percent. Momentálne je v 24-člennom výkonnom výbore iba päť žien.

"Ženy majú potrebu sa k všetkému vyjadriť. Sú súťaživé. Ak jedna osoba zdvihne ruku, že sa chce prihlásiť o slovo, ženy cítia potrebu tiež niečo k téme povedať. Takže potom hovoria úplne všetci. Niekto mi raz povedal, že ak zvýšime počet žien, musíme obmedziť ich čas v rozprave. Pretože inak neprestanú hovoriť a to je problém," povedal pred týždňom 83-ročný Mori.

Viaceré opozičné poslankyne oboch snemovní japonského parlamentu na Moriho sexistické výroky reagovali tým, že v stredu prišli na schôdzu parlamentu na protest v bielych kostýmoch s bielym ružami, čo bol „odkaz“ na hnutie sufražetiek v USA v 20. storočí. Viacerí ich mužskí kolegovia v parlamente s nimi prejavili solidaritu tým, že do klopy saka si tiež zastrčili bielu ružu.

Medzinárodný olympijský výbor odsúdil Moriho výroky ako „absolútne nenáležité“. Striktný nesúhlas s nimi vyjadrili aj viacerí sponzori olympijských hier. Napríklad prezident Toyota Motor Corporation (táto firma je aj celosvetovým olympijským TOP-sponzorom) Akio Toyoda vyhlásil, že je „naozaj poľutovaniahodné,“ že Moriho vyjadrenia „sú rozdielne ako hodnoty, ktoré vyznáva Toyota“. S kritikou sa pridali aj japonský pivovarnícky gigant Asahi Holdings (v jeho vyhlásení sa upozorňuje aj na to, že organizačný výbor OH deklaroval podporu rodovej rovnosti), či ropná a oceliarska spoločnosť Eneos.

Guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová bola tiež veľmi kritická. A hoci je jednou z hlavných osôv v pozadí príprav hier, oznámila, že sa nezúčastní na stretnutí Moriho s prezidentom MOV Thomasom Bachom, plánovanom v Tokiu na 17. februára. (Možno však predpokladať, že po Moriho rezignácii zmení svoj postoj...)

Negatívne sa na adresu Moriho vyjadrilo aj viacero športovkýň na čele s japonskou tenistkou Naomi Osakovou. Petíciu za akcie proti Morimu do stredy podpísalo až 145-tisíc ľudí 390 ľudí sa do stredy vzdalo dobrovoľníckych pozícií počas olympijských, resp. následných paralympijských hier.

Bývalý japonský premiér (v rokoch 2000 a 2001) Joširó Mori, ktorý stojí na čele organizačného výboru OH v Tokiu hneď od jeho ustanovenia v januári 2014, mal aj v predošlých rokoch viacero kontroverzných vyhlásení. Ani jedno však nevzbudilo taký negatívny ohlas, ako toto posledné. Po masívnej kritike sa zaň síce ospravedlnil, ale tlak na jeho rezignáciu z čele organizačného výboru OH v Tokiu ani potom neustal. A tak sa rozhodol rezignovať – len niečo vyše päť mesiacov pred slávnostným otvorením hier.

Na tlačovke, ktorú k afére tento týždeň Mori zvolal, sa ospravedlnil a vyjadril že svoje slová „hlboko ľutuje“. Očividne to však nestačilo a priateľom sa potom zveril, že v piatok abdikuje. „Musím sa ospravedlniť za vyvolanie problému a žiadam, aby ste sa postarali o zvyšok úlohy. Čo je dôležité, je úspech olympijských hier,“ citoval Moriho jeden z jemu blízkych ľudí.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque