Športové aktuality
Praha
3 min. čítania

Igor Liba je v Sieni slávy IIHF, spomenul i zlatú Prahu 1985

Foto
IIHF, Hall of Fame

Bývalého slovenského útočníka Igora Libu uviedli v nedeľu do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Majster sveta z roku 1985 sa do nej dostal ako desiaty slovenský hráč v histórii. Vo svojej ďakovnej reči sa Igor Liba poďakoval všetkým trénerom, rodine, neobišiel ani legendárny útok s Vincentom Lukáčom a Dáriusom Rusnákom a zaželal slovenskému a českému hokeju svetlú budúcnosť.

Zo Slovákov sa to pred Libom podarilo Jozefovi Golonkovi (1998), Vladimírovi Dzurillovi (1998), Jánovi Staršiemu (1999), Petrovi Šťastnému (2000), Ladislavovi Horskému (2004), Ladislavovi Trojákovi (2011), Petrovi Bondrovi (2016) a naposledy v roku 2019 dvojici Miroslav Šatan Žigmund Pálffy.

Igor Liba pri rozhovore počas minulotýždňovej autogramiády v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.
Igor Liba pri rozhovore počas minulotýždňovej autogramiády v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Spolu s Libom sa stali členmi Siene slávy aj legendárny český útočník Jaromír Jágr, niekdajší československý reprezentant Jaroslav Pouzar, bývalý kanadský útočník Ryan Smyth či fínsky obranca Petteri Nummelin. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v Prahe v záverečný deň MS 2024.

„Za moje úspechy na ľade vďačím mnohým trénerom a spoluhráčom, ktorých je príliš veľa na to, aby som ich tu spomínal,“ povedal vo svojej ďakovnej reči Igor Liba. Následne sa poďakoval svojej rodine za veľkú podporu. Spomenul aj na svetový šampión 1985 v Prahe, na ktorom žiaril v útoku s Lukáčom a Rusnákom. „V osemdesiatych rokoch vybudoval tréner Luděk Bukač silný tím Československa. Ja som bol jeho súčasťou. Mužstvo dosiahlo vrchol v roku 1985, keď sme sa stali majstrami sveta. Som veľmi rád, že sa mi dostalo pocty v Prahe, ktorá sa mi spája s najlepšími rokmi a veľkými úspechmi mojej kariéry,“ hovoril Igor Liba, ktorý zaželal slovenskému a českému hokeju, aby ďalej vychovávali skvelé talenty a úspešných reprezentantov.

Liba vytvoril v československej reprezentácii nezabudnuteľný útok s Dáriusom Rusnákom a Vincentom Lukáčom. Ako jediný z tohto tria však okúsil aj zámorskú NHL v dresoch New Yorku Rangers (10 zápasov, 2 góly, 5 asistencií) a Los Angeles Kings (29 zápasov, 5+13), kde bol počas výjazdov za súpermi v hoteli spolubývajúcim legendárneho Wayna Gretzkého. Medzi najväčšími úspechmi, ktoré získal  s čs. reprezentáciou, vyniká viacero medailí z majstrovstiev sveta vrátane zlatej z Prahy 1985, ako aj dve olympijské medaily - striebro zo Sarajeva 1984 a bronz z Albertville 1992.

"Je to pre mňa milé prekvapenie a veľká česť. V 80. rokoch Československa hrala naša generácia prím vo svetovom hokeji. Vtedy nám konkuroval len Sovietsky zväz, Kanada a USA. Z európskych mužstiev sme boli v tej dobe nad Fínskom a Švédskom,“ uviedol Liba ešte pred štartom šampionátu počas akcie Noc múzeí a galérií v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.

Minulý týždeň sa Igor Liba v sídle Slovenského olympijského a športového výboru podpísal na sklenenú stenu športových legiend.
Minulý týždeň sa Igor Liba v sídle Slovenského olympijského a športového výboru podpísal na sklenenú stenu športových legiend.
Foto
Andrej Galica, SOŠV
Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner