Športové aktuality
Tacen
2 min. čítania

Na ME Beňuš vo finále C1 piaty, triumfy 16-ročného Hočevara a Herzogovej

Matej Beňuš.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš obsadil piate miesto vo finále C1 na ME v slovinskom Tacene. Na víťaza Žigu Lina Hočevara stratil 3,21 sekundy. Ten sa stal vo veku 16 rokoch historicky najmladším majstrom Európy. Predviedol bezchybnú jazdu a napodobnil svojho otca Simona. Ten vyhral v roku 1996 ME prvé vodnoslalomárske ME v Augsburgu. Pódium obsadili výlučne domáci pretekári. Hočevara doplnili Luka Božič (+0,84) a Benjamin Savšek (+1,07).

Matej Beňuš držal dobré tempo v prvých dvoch častiach trate a napriek dotyku na osmičke strácal na Hočevara na druhom medzičase len 84 stotín. Na konci nezvládol ideálne prejazd predposlednou bránkou, pred ktorou mu otočilo kanoe. K jeho jedinej chybe došlo už po prejazde osmičkou, keď do bránky buchol hornou rukou. Ďalší dvaja slovenskí pretekári Michal MartikánMarko Mirgorodský do finále nepostúpili.

Vo finále C1 žien triumfovala Nemka Andrea Herzogová. Bronzová olympionička z Tokia predviedla čistú jazdu. Češka Gabriela Satková, ktorá mala jeden dotyk, na ňu stratila 3,8 sekundy. Dve trestné sekundy mala aj tretia Francúzska Marjorie Delassusová s mankom 6,52 s. Finále bolo bez slovenského zastúpenia, ani jedna z tria Zuzana Paňková, Soňa Stanovská a Emanuela Luknárová sa doň neprebojovali.

Výsledky ME – finále C1 muži: 1. Hočevar 1:30,32 min (0), 2. Božič +0,84 s (0), 3. Savšek (všetci Slov.) +1,07 (2), 4. Burgess (V. Brit.) +2,01 (0), 5. Matej BEŇUŠ (SR) +3,21 (2), 6. Prskavec (ČR) +3,52 (0), ... Michal Martikán ani Marko Mirgorodský (obaja SR) do finále nepostúpili. Finále C1 ženy: 1. Herzogová (Nem.) 1:41,24 min (0), 2. Satková (ČR) +3,80 s (2), 3. Delassusová (Fr.) +6,52 (2), ... Zuzana Paňková, Soňa Stanovská ani Emanuela Luknárová (všetky SR) do finále nepostúpili.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva