Športové aktuality
2 min. čítania

Ngambová získa historickú medailu pre Olympijský tím utečencov

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Cindy Ngambová z olympijského tímu utečencov oslavuje po víťazstve nad Kanaďankou Tammarou Thibeaultovou v prípravnom zápase v boxe žien do 75 kg na Letných olympijských hrách 2024 v stredu 31. júla 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP
Paríž 4. augusta (TASR) - Boxerka Cindy Ngambová získa historicky prvú medailu pre Olympijský tím utečencov. Na OH v Paríži triumfovala v nedeľňajšom štvrťfinále do 75 kg nad domácou Francúzkou Davinou Michelovou 5:0 a postupom do semifinále získala istotu cenného kovu, keďže v boxerskom turnaji získavajú zdolaní semifinalisti bronzovové medaily.

Ngambová sa narodila v Kamerune, ale vo veku 11 rokov hľadala bezpečné útočisko vo Veľkej Británii. V roku 2021 získala štatút utečenca, pretože jej v Kamerune hrozilo väzenie za homosexuálnu orientáciu. Na OH v Paríži bola vlajkonosička výpravy, ktorá pozostávala z 37 športovcov z 11 krajín. Ide o najpočetnejší tím utečencov od jeho vzniku v roku 2016. Figuruje v ňom niekoľko športovcov, ktorí už v minulosti získali medaily na OH pre svoje pôvodné krajiny. Ngambová patrila k najväčším favoritom na cenný kov zo súčasného tímu utečencov.

Projekt vytvorili pre OH 2016 v Riu ako symbol nádeje a s cieľom upozorniť na ťažkú situáciu utečencov na celom svete.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque