Športové aktuality
2 min. čítania

Odovzdávanie cien fair play v Paríži aj so slovenskou účasťou

Katarína Ráczová

PARÍŽ (rác) - Dňa 29. novembra sa v Paríži uskutočnilo každoročné odovzdávanie cien fair play francúzskej organizácie Šport bez násilia a pre fair play (Association Française pour un Sport sans Violence et pour le Fair-Play - AFSVFP). Z poverenia Európskeho hnutia fair play (EFPM) na podujatí bola prítomná Katarína Ráczová, členka výkonného výboru EFPM a zároveň predsedníčka Klubu fair play SOV. Slávnosť sa uskutočnila v sídle Francúzskeho olympijského a športového výboru a jej heslom bolo už tradične «LES IRIS DU SPORT». Organizátori týmto prirovnávajú osobnosti zo sveta športu k bohyni Iris, k posolkyni bohov v gréckej mytológii, aby vyzdvihli úlohu športovcov ako pozitívny odkaz pre spoločnosť.

Na slávnosti sa udeľovali ceny v 13 kategóriach nesúce mená francúzskych športových legiend. Napríklad bývalý skvelý krasokorčuliar Alain Calmat, ktorý ešte stále s radosťou spomína na súboje s našim Karolom Divínom, ocenil „svojou“ cenou atléta arménskeho pôvodu, európskeho rekordéra v skoku do diaľky Roberta Emmijana, ktorý svojim životným štýlom propaguje spoločenské hodnoty športu.

Jedným z vyvrcholení slávnosti bolo ocenenie dvojnásobného olympijského víťaza a štvornásobného majstra sveta v hádzanej Daniela Narcissea za vystupovanie v športovom duchu trofejou pomenovanou po bývalom prezidentovi Francúzskeho olympijského výboru Nelsonovi Paillouovi.

Na záver podujatia bol Európskou plaketou fair play, ktorú udeľuje Európske hnutie fair play pod patronátom Európskych olympijských výborov, ocenený austrálsky ragbista francúzskeho klubu Stade Toulousain Talalelei Gray. V dôležitom zápase francúzskej ligy proti Lyon Olympique Universitaira ťažko zranený hráč hostí Virgil Bruni zostal na zemi ležať, kým okolo neho zúril neľútostný boj plný tvrdých kontaktov o loptu. Talalelei zbadal, že jeho protihráč je v nebezpečí a svojim vlastným telom ho chránil, kým rozhodca zapískal prerušenie hry. Cenu mu odovzdala Katarína Ráczová v sprievode predsedu AFSVFP  Jeana-Pierra Mougina (na fotografii).

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque