Šport a olympizmus
4 min. čítania

Najvšestrannejší žiaci zo Slovenska zabojujú o tituly vo finále OLOV

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Olympijský odznak všestrannosti (OLOV) 2023/2024 vyvrcholí 20. a 21. júna celoslovenským finále v Šamoríne a v Bratislave. Rozhodujúce boje v projekte Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorý finančne či materiálne podporujú aj spoločnosti TIPOS a ALLIANZ a osem samosprávnych krajov, budú aj súčasťou osláv Olympijského dňa. Celoslovenské finále OLOV sa konajú od roku 2021. 

Do Šamorína a Bratislavy prídu najvšestrannejšie deti z celého Slovenska. Do národného finále postúpili víťazi ôsmich jarných krajských kôl.

OLOV podporujú partneri SOŠV TIPOS, ALLIANZ, SEPS, Veolia. Pitný režim pre finále OLOV zabezpečila Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Tradičné školy, obhajcovia i nováčikovia

Šancu na obhajobu prvenstva majú stále žiaci zo základnej školy na Hollého ulici v Topoľčanoch, ktorí vyhrali krajské kolo Nitrianskeho kraja. Do finále sa opäť dostala aj jedna z najúspešnejších škôl v histórii projektu, ZŠ kapitána Jána Nálepku zo Stupavy, ktorá je ako reprezentant Bratislavského kraja tretíkrát za sebou medzi najlepšou osmičkou, pričom v roku 2021 triumfovala a vlani bola tretia. Bilanciou troch finálových účastí v rade sa môžu pochváliť aj žiaci a žiačky zo ZŠ a MŠ Školská v Bojniciach, zástupcovia Trenčianskeho kraja.

Osmičku finalistov dopĺňajú tímy z III. ZŠ Sadová 620 zo Senice, ZŠ Užhorodská 39 z Košíc, ZŠ M. Rázusa 3 zo Zvolena, ZŠ s MŠ Okoličianska 8C z Liptovského Mikuláša a zo ZŠ Komenského 23 v Bardejove.

Program s menšou obmenou

„Program finále prešiel opäť menšou obmenou, keďže chceme, aby bol každý rok atraktívny pre všetkých účastníkov. Zostáva v ňom 5 základných disciplín OLOV – skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, hod 2 kg medicinbalom, výdrž v zhybe nadhmatom a člnkový beh 10x5 – a tiež aj plavecká štafeta na 8x25 m voľný spôsob. Na rozdiel od minulosti pribudol orientačný beh na Kuchajde,“ povedal projektový manažér OLOV Milan Špánik zo Slovenského olympijského a športového výboru.

Prvá časť finálového programu bude vo štvrtok 20. júna popoludní v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne. Záverečný orientačný beh sa uskutoční 21. júna od 9.30 h na bratislavskej Kuchajde. Vhodne zapadne do osláv Olympijského dňa, na ktorých sa zúčastnia deti zo základných a stredných škôl z Bratislavy i z blízkeho okolia.

Slovenský olympijský a športový výbor počas piatkovej časti finále Olympijského odznaku všestrannosti ponúkne vo svojom stánku na bratislavskej Kuchajde účastníkom finále OLOV aj vzdelávacie aktivity v rámci programu Vzdelávania o olympijských hodnotách, ktoré podporuje Olympijská solidarita MOV.

Rekordné počty v školskom roku 2023/24

V školskom roku 2023/24 sa do projektu OLOV zapojilo rekordných 41 838 žiakov (21 804 chlapcov a 20 034 dievčat) zo 465 škôl, čo robí z iniciatívy Slovenského olympijského a športového výboru podľa počtu zapojených detí najväčšiu školskú športovú súťaž na Slovensku. Podmienky pre zisk najcennejšieho zlatého odznaku splnilo 1259 chlapcov a dievčat. Školské kolá vo vybraných školách i krajské kolá svojou aktívnou účasťou podporili aj viacerí športovci, predovšetkým olympionici. Športovci motivovali žiakov k častejšiemu a pravidelnejšiemu cvičeniu a pohybu.

Najviac škôl i žiakov sa zapojilo v Žilinskom kraji. O odznak sa tam usilovalo 7789 detí z 91 škôl. Výrazný záujem o projekt OLOV bol aj v Prešovskom (7311 detí) či Košickom samosprávnom kraji (6849).  Z celoslovenského pohľadu bol najväčší záujem bol medzi chlapcami narodenými v roku 2010 (5674) a dievčatami narodenými v roku 2011 (5193).

O projekte Olympijského odznaku všestrannosti

Slovenský olympijský a športový výbor chce projektom Olympijský odznak všestrannosti za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov. Cieľom OLOV je zároveň aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.

Účastníci celoslovenského finále OLOV 2023/24

ZŠ s MŠ Školská 292/7, Bojnice

III. ZŠ Sadová 620, Senica

ZŠ kpt. J. Nálepku, Stupava

ZŠ Užhorodská 39, Košice

ZŠ M. Rázusa 3, Zvolen

ZŠ s MŠ Okoličianska 8C, Liptovský Mikuláš

ZŠ Komenského 23, Bardejov

ZŠ J. Hollého 3, Topoľčany

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner