Šport a olympizmus
3 min. čítania

Olympijskému medailistovi v hádzanej z Mníchova 1972 Petrovi Pospíšilovi odhalili pamätnú tabuľu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave

TASR, sou
Na spoločnej fotografii pri pamätnej tabuli Petra Pospíšila zľava Martina Gogolová, Zdenko Kríž, Marián Zouhar, Vladimír Miller, Mária Mračnová a Radoslav Števčík.
Foto
Ján Súkup

Strieborný medailista z OH 1972 v Mníchove Peter Pospíšil má od piatka pamätnú tabuľu na pôde Filozofickej fakulty (FiF) UK v Bratislave. Niekdajšiemu hádzanárskemu brankárovi a známemu športovému fotografovi ju slávnostne odhalili dekan FiF UK Marián Zouhar a dlhoročná predsedníčka Olympijského klubu Bratislava, bývalá podpredsedníčka SOV a čestná členka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Mária Mračnová. Asistovali im čestní členovia SOŠV Zdenko Kríž a Vladimír Miller, nová predsedníčka Olympijského klubu Bratislava Martina Gogolová (Kohlová) a tajomník FiF UK Radoslav Števčík.

Peter Pospíšil na fotografii z čias jeho hádzanárskej kariéry.
Peter Pospíšil na fotografii z čias jeho hádzanárskej kariéry.
Foto
Archív Štartfoto

Peter Pospíšil (24. apríla 1944 - 17. apríla 2006) zažiaril na mníchovskej olympiáde najmä v záverečnom zápase v semifinálovej skupine proti ZSSR. Sovietskym hráčom zneškodnil dve zo štyroch sedmičiek, pri tretej znervóznil strelca a ten zamieril vedľa. Víťazstvo trojgólovým rozdielom stačilo na postup do finále, pripomína portál olympic.sk. V reprezentačnom drese odchytal 28 duelov, v roku 1973 získal titul majstra ČSSR.

Už počas hráčskej kariéry sa Peter Pospíšil venoval fotografovaniu športu. Najvyššie medzinárodné uznanie - víťazstvo v súťaži World Press Photo - dostala jeho fotografia vzpierača Jána Nagya z OH 1976. Ako akreditovaný fotoreportér sa zúčastnil na šiestich OH a siedmich ZOH.

Peter Pospíšil na fotografii vo veku okolo šesťdesiatky.
Peter Pospíšil na fotografii vo veku okolo šesťdesiatky.
Foto
Ján Súkup

Peter Pospíšil zomrel po ťažkej chorobe krátko pred dovŕšením 62. narodenín. Je držiteľ Strieborných kruhov SOŠV (2003) aj výročnej trofeje Medzinárodného olympijského výboru (MOV) "Šport a médiá" (2004).

Projekt osadzovania pamätných tabúľ olympijských medailistov od roku 2019 realizuje Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) v spolupráci s regionálnymi olympijskými klubmi, ktorých na Slovensku pôsobí už 26.

Olympijský klub Bratislava mal na starosti umiestnenie spolu 24 pamätných tabúľ olympijských medailistov v hlavnom meste a v regióne Bratislavy. Veľká väčšina bola umiestnená na základných školách, ktoré v detstve navštevovali naši olympijskí medailisti, ale dve sa nachádzajú na univerzitnej pôde.

"SOŠV má výbornú myšlienku osadzovať olympionikom-medailistom na ich základných školách takéto krásne tabule, ktoré jednak pripomínajú úspechy toho olympionika, ale hlavne motivujú deti a mládež, aby športovali. Peťo Pospíšil chodil na ZŠ niekde na Vydrici, ktorá bola zlikvidovaná, a nenašli sme ani jej nástupnícku školu. Je to ten istý prípad ako olympijský víťaz vo veslovaní MUDr. Pavel Schmidt, ktorého pamätná tabuľa je na Lekárskej fakulte UK. Peťova je na Filozofickej fakulte UK, kde absolvoval v rokoch 1977 až 1983 diaľkové štúdium žurnalistiky. Zúčastnil sa na mnohých olympijských hrách ako vyhlásený fotograf. Jeho pamätná tabuľa bude študentom Filozofickej fakulty UK pripomínať, že sa dá zároveň študovať a popri tom aj športovať," povedala Mária Mračnová.

Pamätná tabuľa Petra Pospíšila.
Pamätná tabuľa Petra Pospíšila.
Foto
Ján Súkup
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque