Šport a olympizmus
14 min. čítania

Olympijský život podľa príručiek

ĽUBOMÍR SOUČEK pre časopis OLYMPIC.sk

Tradičná výnimočnosť olympijských hier sa v Tokiu posunie do úplne inej polohy, než je tá, ktorá už jeden a štvrť storočia očarúva prakticky celý (nielen športový) svet. Pandémia ochorenia COVID-19 a ňou vyvolané protiopatrenia oberú tieto hry o jedinečnú atmosféru.

Originálny text sa nachádza v magazíne Olympic.sk, ktorý vyšiel začiatkom júla. 

V Olympijskej charte sa uvádza, že olympijský symbol (teda päť prepletených kruhov v rôznych farbách) vyjadruje činnosť olympijského hnutia a znázorňuje jednotu piatich kontinentov a stretnutie športovcov z celého sveta na olympijských hrách.

Nuž, treba povedať, že tokijské stretnutie olympionikov z celého sveta bude mimoriadne limitované a takpovediac sterilné. A kontakt športovcov s ľuďmi mimo ich výprav bude ešte viac obmedzený a ešte sterilnejší. Navyše sa na športoviskách budú musieť zaobísť bez podpory rodiny, blízkych, aj fanúšikov. To je daň za pandémiu.

Dokonca aj najrozšírenejšia mimosúťažná „olympijská disciplína“ – výmena odznakov – sa bude musieť podriadiť veľmi striktnému režimu...

PRAVIDLÁ STANOVUJÚ PLAYBOOKY

Zúfalá snaha všetkých subjektov, plne zainteresovaných do príprav olympijských (OH) i následných paralympijských hier (PH) v Tokiu, aby sa hry mohli uskutočniť, ich prinútila spoločne pripraviť pre jednotlivé skupiny akreditovaných účastníkov príručky, podľa ktorých budú na hrách „fungovať“. Za stanovením prísnych pravidiel sa skrýva viera, že napriek všetkým obavám z pandémie (a predovšetkým z toho, že hry by sa mohli stať ohniskom nákazy v hostiteľskej krajine), môžu byť hry bezpečné a úspešné.

Príručky dostali spoločné názvy Playbooky. Na ich príprave sa podieľali Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Medzinárodný paralympijský výbor, Organizačný výbor OH a PH v Tokiu, vláda metropolitného Tokia a japonská vláda. Vydali ich osobitne pre výpravy, osobitne pre medzinárodné športové federácie, aj pre médiá, či pre marketingových partnerov alebo VIP-hostí. Základné pravidlá sú spoločné pre všetkých, každá „skupina“ má však ešte aj špecifické predpisy.

Playbook

Ako uviedol MOV, Playbooky boli vypracované na základe vedy a ťažia z poznatkov získaných počas vývoja pandémie COVID-19. Okrem implementácie najúčinnejších nástrojov používaných v celej spoločnosti, ako sú nosenie tvárových masiek, osobná hygiena a fyzický dištanc, čerpajú aj zo skúseností zo stoviek športových podujatí, ktoré sa počas pandémie konali na celom svete a prebehli bezpečne, s minimálnym rizikom pre účastníkov i pre miestne obyvateľstvo.

Druhá verzia Playbookov vychádzala z optimalizácie a zjednodušenia operačných plánov, redukovaných delegácií všetkých zainteresovaných strán olympijského a paralympijského hnutia a rozhodnutia, aj z marcového rozhodnutia japonskej strany o neumožnení vstupu do Japonska pre fanúšikov vo zahraničia.

VERZIE ZOHĽADŇUJÚ VEDECKÝ VÝVOJ

Prvá verzia Playbookov vyšla vo februári. Druhá, aprílová, zohľadnila nepriaznivý vývoj pandémie v predošlých dvoch mesiacoch a opatrenia ešte pritvrdila. Koncom júna, teda už po našej uzávierke, vyšla tretia a posledná verzia. Tá už mala byť úplne detailná so špecifikáciou pravidiel aj pre jednotlivé športy. A očakávalo sa, že opatrenia ešte sprísni.

„Tretia verzia Playbookov zohľadňuje najnovší vedecký vývoj. Sme presvedčení, že dodržiavanie týchto predpisov zabezpečí bezpečnosť športovcov, funkcionárov hier a divákov, ako aj obyvateľov Tokia, iných hostiteľských miest a Japonska,“ uviedol MOV.

Prezident MOV Thomas Bach počas aprílovej prezentácie aktualizovaných Playbookov povedal: „Skombinovali sme množstvo opatrení s cieľom utvoriť čo najbezpečnejšie prostredie. Jedným z dôležitých príkladov je zvýšené testovanie športovcov a zainteresovaných strán pred a počas hier. Povzbudzuje nás aj rastúci počet očkovaní podávaných po celom svete. Tieto nástroje budú fungovať len vtedy, ak každý preukáže solidaritu a bude plniť usmernenia. Preto tí, ktorí porušujú pravidlá, môžu v Tokiu očakávať striktné reakcie. Je to náš záväzok voči ľuďom v Tokiu a v Japonsku, ktorí nás toto leto tak láskavo privítajú vo svojom meste a krajine.“

Prezidentka OV Tokio 2020 Seiko Hašimotová uviedla: „Pravidlá, ktoré majú dodržiavať všetci účastníci hier počas svojho pobytu v Japonsku, boli rozšírené a objasnené tak, aby zahŕňali ďalšie podrobnosti na zaistenie bezpečných hier. Je dôležité, aby im všetky zainteresované strany plne porozumeli a aby každý z nich prišiel do Japonska s tým, že ich spolupráca je rozhodujúca pre úspech hier.

Treba dodať, že absolvovanie očkovania proti COVID-19 nebude znamenať žiadne zvýhodnenie ktorékoľvek účastníka; bude sa musieť riadiť rovnakými predpismi, ako nezaočkovaní.

CLO – KĽÚČOVÁ OSOBA VO VÝPRAVE

Každá olympijská výprava musí mať tzv. COVID-19 liaison officera (CLO), čiže takpovediac styčného dôstojníka pre COVID-19. V prípade pozitívneho výsledku testu na COVID-19 ešte doma ho musí každý člen výpravy okamžite informovať.

CLO bude od japonských orgánov dostávať relevantné informácie a inštrukcie, ako postupovať v rôznych prípadoch, vrátane kontaktu s infikovaným a pod. Bude dostávať informácie z mobilnej aplikácie o ľuďoch zo svojej výpravy a v prípade problému s nimi riešiť vzniknutú situáciu, vrátane karantenizácie.

Podľa vedúceho slovenskej výpravy na OH v Tokiu Romana Bučeka bude mať CLO vo výprave kľúčové postavenie. Pre našu výpravu bude v tejto pozícii pôsobiť MUDr. Daniela Kňaze Doležalová. V predošlých týždňoch absolvovala virtuálne školenia.

Dokonca aj každá mediálna organizácia musí jedného akreditovaného zo svojich radov určiť za CLO. Ak z jedného média ide len jeden žurnalista, zároveň je teda CLO.

Základné všeobecné protipandémiové opatrenia v Tokiu

- Všetci účastníci musia pred odletom do Japonska podstúpiť dva testy (PCR, CLEIUA, alebo LAMP) na ochorenie COVID-19. Jeden do 96 hodín pred odletom do Japonska, druhý do 72 hodín pred odletom. Negatívne výsledkov testov musia byť predložené v predpísanej podobe.

- Športovci a všetci, ktorí sú v ich tesnej blízkosti, budú v Japonsku v zásade testovaní každodenne (zo slín), aby sa minimalizovalo riziko nezistených pozitívnych prípadov, ktoré by mohli prenášať vírus. Dátumy a časy testovania stanovia v súlade s harmonogramom športových súťaží.

- Všetci ostatní účastníci hier budú testovaní každodenne prvé tri dni po ich príchode. Po prvých troch dňoch a počas celého pobytu budú pravidelne testovaní, pričom frekvencia testov sa bude odvíjať od charakteru ich úlohy na hrách a úrovne ich kontaktu so športovcami.

- Všetci účastníci hier v zásade musia vykonávať iba činnosti, ktoré nahlásia vo svojom pláne aktivít. Musia minimalizovať svoj kontakt vo vzdialenosti do jedného metra od účastníkov hier, ktorí už boli v Japonsku viac ako 14 dní, a od japonských obyvateľov.

- Všetci účastníci hier musia v zásade používať výlučne vyhradené vozidlá hier a nesmú používať verejnú hromadnú dopravu. Tá je povolená až po 14 dňoch pobytu v Japonsku, pokiaľ akreditovaní spĺňajú ostatné predpisy, podľa ktorých nie sú rizikoví. Rovnaké obmedzenia platia aj pre používanie taxíkov.

- Všetci účastníci hier sa v zásade musia stravovať len na obmedzených miestach, na ktorých sú zavedené protiopatrenia proti ochoreniu COVID-19. Medzi tieto miesta patria stravovacie zariadenia na športoviskách a ďalších miestach OH/PH, reštaurácie v mieste ich ubytovania, a ich izby (aj s využitím izbovej služby alebo donášky jedla).

- Blízke kontakty sú definované ako tie, ktoré majú vo vzdialenosti do jedného metra bez nosenia tvárovej masky predĺžený osobný kontakt (v trvaní 15 minút alebo viac) s človekom, ktorý má potvrdený pozitívny test na COVID-19. To platí najmä vtedy, keď k takémuto kontaktu dochádza v uzavretých priestoroch. Prípady potvrdia japonské zdravotnícke orgány.

Playbook

Z ĎALŠÍCH VŠEOBECNÝCH PREDPISOV

Uvádzame aj ďalšie všeobecné predpisy mimo tých základných:

- Návštevníci zo zahraničia by sa nemali kontaktovať s japonskými občanmi nad rámec nevyhnutných kontaktov s organizátormi hier či s dobrovoľníkmi.

- Neustále používanie respirátorov/rúšok/tvárových masiek/ochranných krytov vo vnútorných priestoroch; vo vonkajších priestoroch v prípade, že iní ľudia sú bližšie ako na dve metre.

- Pri vstupe do priestorov pre akreditované osoby sa bude vykonávať skenovanie tvárí; na tento účel bude na krátky moment potrebné sňať si tvárovú masku.

- Použitie všetkých rúšok, respirátorov a prípadného iného prekrytia dýchacích ciest u akreditovaných účastníkov OH podlieha pravidlám 40 a 50 Olympijskej charty, teda nesmie na nich byť umiestnené žiadne reklamné logo, ani žiadne prejavy politickej, náboženskej či rasovej propagandy.

- Vyhýbanie sa fyzickému kontaktu, ktorý nie je nevyhnutný, ako sú objatia, tľapnutia a podania rúk. Udržiavanie fyzickej interakcie s ostatnými ľuďmi na minime.

- Vyhýbanie sa zbytočnému pobytu v priestore, kde nie je možné udržiavať fyzickú vzdialenosť. Treba sa zdržať rozprávania na preplnených miestach, ako sú napríklad výťahy.

- Dodržiavanie dvojmetrového odstupu od športovcov a najmenej metrového od ostatných ľudí.

- Pravidelné dezinfikovanie rúk a povrchov používaných vecí.

- Pravidelné vetranie vnútorných spoločných priestorov (raz za pol hodiny).

- Monitorovanie telesnej teploty pri vstupe zvonku do všetkých vnútorných priestorov. Ak bude nameraná teplota 37,5 stupňa Celzia alebo vyššia, vykoná sa druhá kontrola na potvrdenie. V prípade opätovného namerania 37,5 stupňa a viac nebude osobe umožnený vstup do vnútorného priestoru a v izolačnom priestoru bude musieť počkať na ďalšie opatrenia a inštrukcie.

- Ak je  to možné, vyhýbanie sa uzavretým priestorom a skupinám ľudí.

- Nenavštevovanie turistických oblastí, obchodov, reštaurácií, kaviarní, barov, telocviční, atď.

- Všetci akreditovaní budú musieť využívať dve mobilné aplikácie (informujeme o nich samostatne).

- Povinné absolvovanie pravidelného testovania počas pobytu v Japonsku. Náklady na toto testovanie bude hradiť japonská vláda.

- Náklady na vyžadované dva testy absolvované v limite do 96 hodín pred nasadnutím do lietadla (v prípade letu do Japonska s prestupom sa limit počíta k času začiatku prvého letu) si hradí každý sám, resp. ho hradí organizácia, ktorá ho vysiela.

- Pri pozitívnom teste je nariadená 14-dňová izolácia. Ak sa objaví pozitívny nález v čase kratšom, než je 14 dní pred príchodom do Japonska, infikovaný do Japonska nemá odcestovať.

- Testovanie bude kľúčovou súčasťou minimalizácie prenosu nákazy; použije sa na všeobecný skríning a pre tých, ktorí budú identifikovaní ako blízky kontakt pozitívneho prípadu, ako aj na diagnostiku u tých, ktorí budú mať príznaky ochorenia COVID-19.

- V prípade, že návštevník bude mať pozitívny test, jeho blízke kontakty budú informované, že boli v styku s infikovaným; budú sa musieť riadiť ďalšími pokynmi japonských zdravotníckych orgánov a organizátorov OH/PH.

- V prípade potvrdeného infikovania je nakazenému predpísaná izolácia. Jej miesto môže byť aj v izolačnom zariadení, schválenom japonskou vládou; dĺžku obdobia izolácie určia japonské zdravotnícke orgány v závislosti od závažnosti a príznakov infekcie.

- Každý účastník musí mať uzavreté poistenie na krytie liečebných nákladov aj repatriácie.

- Okrem členov výprav sa na všetkých akreditovaných po prílete do Japonska vzťahuje povinnosť trojdňovej karantény v hoteli (pričom deň príletu sa považuje za deň 0). Výnimku z karantény predstavuje výkon pracovných aktivít, ktoré sú v priamom súvise s OH/PH.

- Nie je žiadny rozdiel medzi predpismi pre vonkajšie a pre vnútorné športoviská.

POVINNÉ POUŽÍVANIE DVOCH APLIKÁCIÍ PRE SMARTFÓNY

- Každý návštevník Japonska je povinný mať smartfón a pred príchodom na hry si stiahnuť, nainštalovať a spustiť dve aplikácie pre smartfóny (aplikácie), buď pre systém iOS, alebo pre Android: novo vyvinutú aplikáciu na monitorovanie zdravotného stavu a aplikáciu na potvrdenie kontaktu (COCOA), ktorá je funkčná už od júna 2020.

- Obe aplikácie budú automaticky ukladať informácie o polohe GPS (sledovanie pohybu a protokoly pohybu na základe súhlasu) mobilu užívateľa. Obe budú dostupné o. i. v anglickej, francúzskej i španielskej verzii.

- Každý akreditovaný bude musieť sledovať svoje zdravie každodenne už 14 dní pred odchodom do Japonska – ide o monitorovanie telesnej teploty a akýchkoľvek iných príznakov ochorenia COVID-19 (ako ich stanovuje Svetová zdravotnícka organizácia – WHO); údaje bude musieť každý deň vložiť do aplikácie.

- Každý akreditovaný bude musieť vyplniť svoj „plán aktivít“ počas prvých 14 dní pobytu v Japonsku. Tento plán má zahŕňať miesto ubytovania, spôsob prepravy po Tokiu, všetky plánované aktivity, ako aj plán návštevy oficiálnych olympijských miest.

- V prípade, že používateľ má stiahnutú nejakú monitorovaciu aplikáciu zo svojej krajiny, po aktivácii COCOA bude musieť pôvodnú vypnúť.

- Aplikácia COCOA umožňuje prijímať oznámenia o možnosti kontaktu s niekým, kto bol infikovaným ochorením COVID-19 a zároveň zabezpečiť anonymitu pre súkromie užívateľa. Používa funkciu komunikácie s krátkym dosahom (Bluetooth – musí byť neustále zapnutá).

- Informácie o kontakte s inými smartfónmi budú šifrované a zaznamenané iba v danom smartfóne. Po 14 dňoch sa automaticky vypnú.

ŠPECIÁLNE PREDPISY PRE ČLENOV VÝPRAV V DEDINE

- Na návštevu Olympijskej dediny sa na rozdiel od minulosti nebudú vydávať tzv. guest passy, teda visačky. Jediná možnosť kontaktu s členmi výprav pre ľudí zvonku bude v priestoroch tzv. Village Plaza (námestie dediny – v bývalej terminológii medzinárodná zóna), ale pri dodržaní prísnych protipandémiových opatrení.

- Prevádzka jedálne v dedine bude na rozdiel od minulosti obmedzená; jednotlivé miesta na konzumáciu jedál budú oddelené plexisklom.

- Pre členov výprav bude v dedine zriadené jednotné testovacie miesto, na ktorom sa budú musieť (a môcť využiť možnosť) pravidelne testovať; bude to riadené centrálne.

- Izolácia infikovaných členov výprav bude zabezpečená priamo v Olympijskej dedine; v dedine bude aj poliklinika, schopná poskytnúť starostlivosť pacientom s ľahkým a stredne ťažkým priebehom ochorením COVID-19 (najvážnejšie prípady by museli byť presunuté na špecializované pracovisko).

- Možnosti pobytu členov výprav mimo dediny a mimo športovísk budú veľmi striktne limitované; neodporúča sa im návšteva obchodov, reštaurácií, kaviarní, miest zábavy, ani turisticky atraktívnych miest.

- Pre médiá bude jediná možnosť kontaktu s členmi výprav v Olympijskej dedine len v jej mix zóne. Budú sa v nej uplatňovať rovnaké predpisy ako na športoviskách. Vstup do mix zóny v dedine bude limitovaný, na rozhovor je len 90-sekundový limit.

- Rozhovory médií s členmi výprav mimo Olympijskej dediny budú v zásade možné, ale vzhľadom na striktné limitovanie ich pohyby mimo dediny a športovísk budú reálne veľmi obmedzené.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque