Šport a olympizmus
4 min. čítania

V Martine sa spomínalo na Antona Tkáča a ďalších zosnulých športovcov

Zlatá tabuľka s menom Antona Tkáča na Národnom cintoríne v Martine.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pri Národnom pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine sa uskutočnil pietny akt na pripomenutie pamiatky olympijského víťaza v dráhovej cyklistike z Montrealu 1976 Antona Tkáča, ktorý zomrel vlani krátko pred Vianocami. Anton Tkáč patrí medzi významné osobnosti slovenského športu. 

Na Národnom pamätníku olympionikov v Martine sú osadené tabuľky v zlatej, striebornej i bronzovej farbe s menami zosnulých olympijských medailistov zo Slovenska. Od tohto týždňa je medzi nimi aj zlatá tabuľka s menom Antona Tkáča.

Minúta ticha za zosnulých i pripomenutie cyklistického velikána

Na spomienkovom akte, ktorý organizovalo pri príležitosti budúctýždňového pripomenutia si pamiatky zosnulých Slovenské olympijské a športové múzeum, sa zúčastnilo viac než päťdesiat hostí, medzi nimi aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, zástupcovia olympijských klubov, martinskej samosprávy a žiaci martinských škôl.

Všetkých účastníkov privítala na Národnom cintoríne riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Diana Kosová. Pripomenula, že sa stalo už milou tradíciou stretnutia na martinskom cintoríne v čase „dušičiek“. Spomenula na viaceré osobnosti slovenského športu vrátane basketbalovej legendy Stanislava Kropiláka, ktoré nás v predošlých mesiacoch opustili. Minútou ticha si účastníci uctili nielen ich, ale aj všetkých, ktorí odišli už na večnosť a preslávili slovenský šport.

„Toto je jedna z príležitostí zastaviť sa, uctiť si pamiatku ľudí, ktorí reprezentovali našu vlasť a preslávili ju, a pripomenúť si ich úspechy,“ prihovoril sa prezident SOŠV Anton Siekel.

Prezident SOŠV Anton Siekel si aj vencom uctil pamiatku zosnulých olympionikov zo Slovenska.
Prezident SOŠV Anton Siekel si aj vencom uctil pamiatku zosnulých olympionikov zo Slovenska.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Osobnosť Antona Tkáča priblížil čestný člen Slovenského olympijského a športového výboru Zdenko Kríž. Pripomenul, že skvelý cyklista skončil v ankete o slovenského športovca 20. storočia na 2. mieste za Ondrejom Nepelom, okrem olympijského triumfu získal aj tri tituly majstra sveta, dvakrát vyhral anketu o najúspešnejšieho športovca v ČSSR. „Vynikal úžasnou túžbou po víťazstvách. Bol súťaživý typ a dokázal zdolávať aj silnejších súperov vďaka svojmu majstrovstvu a taktike,“ uviedol Zdenko Kríž.

Anton Tkáč a jeho veľké športové úspechy

V individuálnych olympijských disciplínach sa Anton Tkáč stal historicky len druhým slovenským trojnásobným majstrom sveta po krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi. Navyše sa mu to podarilo v najviac cenenej disciplíne dráhovej cyklistiky.

Zomrel 22. decembra 2022 vo veku 71 rokov po dlhotrvajúcich zdravotných problémoch. Rodák z Lozorna (nar. 30. marca 1951) patril niekoľko rokov k dominantným postavám svetového cyklistického šprintu. Bývalý dráhový cyklista Slovana Bratislava a Dukly Trenčín sa v Montreale 1976 stal v šprinte olympijským víťazom, čo zároveň znamenalo aj zisk titulu majstra sveta. Prvý svetový titul získal takisto v Montreale už v roku 1974, tretí pridal na MS 1978 v Mníchove. Zo svetových šampionátov mal v zbierke ešte aj bronz v disciplíne kilometer s pevným štartom (hovorovo pevný kilometer) na MS 1970 v Leicesteri, ktorý získal vo veku len 19 rokov.

Celkovo sa na olympijských hrách predstavil trikrát. V Mníchove 1972 po bolestivom zranení skončil trinásty na 1 km s pevným štartom a bol členom stíhacieho kvarteta ČSSR, ktoré nepostúpilo z kvalifikácie. Po olympijskom triumfe v Montreale 1976 bol v hre o medaily aj v Moskve 1980, kde v šprinte skončil štvrtý.

Po skončení pretekárskej kariéry Anton Tkáč pôsobil trénersky v Dukle Trenčín a trinásť rokov viedol ako reprezentačný tréner československých šprintérov. Po roku 1989 začal podnikať. Neskôr bol šéf športu na ministerstve obrany SR. V rokoch 2001 – 2011 viedol Slovenský zväz cyklistiky. Dlhší čas bol aj na čele Slovenskej asociácie olympionikov a Nadácie Slovenského olympijského výboru (SOV). Dve funkčné obdobia bol členom výkonného výboru SOV.

Pamätník olympionikov: Anton Tkáč
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV