Športové aktuality
6 min. čítania

Paňková i Beňuš skončili v kajak krose v opravách

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke sprava slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková, Luuka Jonesová z Nového Zélandu a Španielka Miren Lazkanová v jazde kajak krosu. Foto: TASR/AP
Paríž 3. augusta (TASR) - Slovenskí vodní slalomári Zuzana Paňková a Matej Beňuš nebudú na OH v Paríži bojovať o medaily v kajak krose. V sobotu večer neuspeli v opravách.

Paňková obsadila vo štvrtej opravnej jazde 3. miesto za Češkou Terezou Fišerovou a Španielkou Maialen Chorrautovou. Nenasledovala tak tímovú kolegyňu Elišku Mintálovú, ktorá postúpila do nedeľnej eliminácie z 1. kola. Paňková je jediná zo slovenských olympionikov s medailami v kajak krose, sú však z mládežníckych kategórií. Na OH doplatila aj na nevýrazný výkon v časovke, ktorý znamenal náročný žreb do prvého kola. V opravnej jazde dostala trojnásobnú olympijskú medailistku (1-1-1) Chourrautovú a špecialistku na kros Fišerovú. "Dala som do toho úplne maximum, naštudovala som si tie pretekárky a nevyšlo to. Chce to len čas, prídu väčšie skúsenosti a trocha dospejem," povedala 19-ročná kajakárka pre TASR.

Beňuš sa predstavil v prvej opravnej jazde a ďalej išli jeho konkurenti Ír Noel Hendrick a Wu Šao-hsuan z Taiwanu. Zdalo sa, že slovenský pretekár zvolil taktiku, v ktorej vyčká na počínanie jeho súperov. V skutočnosti mu však nevyšiel štart. "Bol som si vedomý Šao-hsuana. Je to najlepší kajakár na Taiwane, ale veril som, že ho viem predbehnúť. S Hendrickom sme sa dohodli kam pôjdeme, aby sme za zbytočne nezrazili. Po štarte ma ale zapichlo a obaja mi trocha ušli. Potom som už musel ísť 'do krvi"," zhodnotil svoju jazdu Beňuš pre TASR.

Program kajak krosu pokračuje v nedeľu, kedy sú na programe eliminácie. Štvrťfinálové, semifinálové a finálové jazdy sa uskutočnia v pondelok.

Paňková išla do úplného konca: "Nikdy sa nevzdávať"


Paríž 3. augusta (TASR) - Slovenská kajakárka Zuzana Paňková bojovala v kvalifikácii kajak krosu do úplného konca napriek tomu, že v závere bola jasne posledná. Devätnásťročná pretekárka obsadila tretie miesto v prvej i opravnej jazde a ukončila tak svoje pôsobenie na OH. Do úplného konca pádlovala naplno, keďže existovala šanca, že jej súperky dostanú dodatočne penalizáciu.

Paňková v úvode statočne bojovala a trojnásobnou olympijskou medailistkou (1-1-1) Maialen Chourrautovou. Španielska veteránka však mala navrch a dostihla českú špecialistku na kros Terezu Fišerovú. Vzájomné zápolenie tejto dvojice dalo Paňkovej priestor na dotiahnutie, ale na záverečnej "protivodke" nad ňou mala opäť navrch skúsená Španielka. "Vedela som, že je to posledná šanca vytlačiť ju. Dala som do toho maximum, ale pevne to postrážila a pekne ma vyškolila," opísala záverečný súboj Paňková.

Mladá Slovenka sa s bránou trápila aj po prehratom súboji, no boj nevzdala. "Práve z toho taktického hľadiska treba ísť dokonca. Človek nikdy nevie, či súperka neurobila niekde chybu, dôležité je aj nikdy sa nevzdávať. Toho sa jednoducho držím, nechcela som sa vzdať na olympiáde," povedala Paňková. Premiéru hodnotila všeobecne pozitívne, v pretekoch kanoistiek ju delilo od medaily len jedno miesto. "Celkovo hodnotím olympiádu veľmi príjemne. Bolo to naozaj nádherné, podala som veľmi dobré výkony," zhodnotila mladá "obojživelníčka".

Najbližšia výzva ju nečaká na vode, ale za zeleným stolom. Paňková je v maturitnom ročníku a pre športové povinnosti skladá "skúšku dospelosti" až na jeseň. V dôsledku toho vynechá aj ME do 23 rokov a možno aj záverečné dve podujatia svetového pohára. "Maturujem samozrejme zo slovenčiny, angličtiny a vybrala som si biológiu a geografiu. Potom si dávam rok pauzu, aby som vlastne vymyslela logistiku na ďalšie štúdium. Keď už niečo robím, chcem, aby to bolo poriadne," prezradila Paňková pre TASR.

Beňuš mohol len prekvapiť, no čakal, že postúpi


Slovenský kanoista Matej Beňuš mohol podľa vlastných slov v novej olympijskej disciplíne kajak kros len prekvapiť. V pondelok získal v C1 bronz a potom presadol do lode s dvojlistým pádlom. V individuálnej časovke bol na 23. mieste, no v priamych súbojoch na kanáli postup na vlastné prekvapenie nevybojoval.

Beňuš mal v prvej jazde náročnú konkurenciu a vo štvorici Miquel Trave, Juuki Tanaka a Tristan Carter obsadil tretie miesto. V opravnej plánoval postup na úkor Taiwančana Wu Šao-hsuana. "Šance boli presne také, ako som hovoril pred začiatkom, že ja môžem iba prekvapiť. Nemyslel som si, že dnes nepostúpim, ale mal som v oboch jazdách dvoch dobrých kajakárov. V niektorých iných boli pritom traja kanoisti naraz. V tomto som mal trošičku smolu, ale verím, že to šťastie som si vyplytval na slalom," zhodnotil Beňuš pre TASR. V C1 získal druhú medailu v kariére, premiérovú vybojoval pred ôsmimi rokmi v Riu, kde bol strieborný. V krose postúpil do eliminácii len raz na domácich ME v Liptovskom Mikuláši (2022) a vypadol v prvom kole, venovať sa mu viac neplánuje ani v budúcnosti.

"Keď trénovať, tak len okrajovo ako doteraz. Mám 196 centimetrov, tá loď je naozaj ťažká a na štarte skáčeme tri-štyri metre. Mojím krížom to nerobí úplne dobre, bolia ma od včera, lebo je tam iný postoj. Už včera som išiel trošku cez bolesť a nestalo sa mi to prvýkrát. Ako kanoista zapájam trošku inak tie svaly a bojím sa aj zranení," opísal Beňuš svoj prístup k novej olympijskej disciplíne.

Z dejiska hier by mali všetci slovenskí slalomári odchádzať v stredu, dva dni po finálových jazdách krosu. Beňuš priznal veľkú únavu aj ochotu ísť domov už skôr, no vzápätí doplnil, že plánuje osobne podporiť Elišku Mintálovú a Jakuba Grigara, ktorí postúpili z kvalifikácie. "Mám to v pláne, podľa mňa majú Eliška aj Kubo veľkú šancu na nejaký dobrý výsledok. Snáď sa im to podarí, ale tá disciplína je nevyspytateľná. Najväčší favorit môže pokojne vypadnúť v prvom kole," uzavrel Beňuš pre TASR.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque